CUMHURİYET TARİHİNİN ŞANLI SAYFALARINDAN * 3 Ekim 1922 :Mudanya Konferansının 98.Yıldönümü kutlu olsun

Mehmet Boz / 03.10.2020

3 Ekim 1922 :Mudanya Konferansının 98.Yıldönümü

3 Ekim 2020 Cumartesi…
Lozan Barış Antlaşmasına giden yolun başlangıcı Mudanya silah bırakışma (mütareke) konferansının başlamasının 98. yıl dönümü. Milletimize kutlu olsun……Bu güzel vatanı canı,kanı pahasına kuranların azizi anıları önünde saygıyla eğiliyorum.

-Türkiye’de son on yıllarda Cumhuriyetin kurtuluş,kuruluş değerlerini ve Cumhuriyetin ulusal kimlik inşasıyla yaratmaya çalıştığı üst kimlik bilincini(millet) yıpratma çalışmaları sürdürülüyor.
– Kurtuluş,kuruluş döneminin önemli vakıalarının yıldönümleri milli tarihmizin ve ulusal kimlik inşamızın parçalarıdır.
MUDANYA MÜTAREKESİ (3-11 EKİM 1922)
– Büyük taarruzun zaferle sona ermesi üzerine İtilâf Devletleri TBMM’ne mütareke çağrısında bulundular.
-Türk Ordusu ile İngiliz işgal kuvvetleri arasında bazı gerginlikler yaşandıysa da görüşmeler 3 Ekim 1922’de Mudanya’da başladı.
– Görüşmelerde TBMM Hükümetini Batı Cephesi komutanı İsmet Paşa temsil ederken, Fevzi Paşa ve Refet Paşa da görüşmeler boyunca Mudanya’da bulundular.
– İngiltere’yi General Harrington, Fransa’yı General Charpy ve İtalya’yı da General Monbelli’nin temsil ettiği Mudanya’da, ateşkesle doğrudan ilgili durumda bulunan Yunanistan General Mazarakis ve Albay Sariyanis’i görevlendirmesine karşın, Yunan delegeler görüşmelere doğrudan katılmamış ve bir gemiden izlemekle yetinmişlerdir.
– Zaman zaman gergin anların yaşandığı, hatta görüşmelerin kesilmesi tehlikesinin doğduğu ve Türk Ordusunun yeniden harekat hazırlıklarını giriştiği mütareke görüşmeleri Ekimin 11’de uzlaşmayla sonuçlanmıştır.
14 Maddelik Mudanya Mütarekesinin önemli hükümleri şunlardır:
* Mütareke imzalandıktan üç gün sonra, 14/15 Ekim gecesi yürürlüğe girecektir.
* Türk ve Yunan kuvvetleri arasındaki silahlı çatışma sona erecektir.
* Yunanlılar Doğu Trakya’yı 15 gün içerisinde boşaltacaklar, bölge, itilaf Devletleri aracılığıyla 30 gün içerisinde Türk yönetimine devredilecektir.
* Barış antlaşması imzalanıncaya kadar Türk ordusu Trakya’ya geçemeyecektir. Buna karşılık iç güvenlikle ilgili olarak sayısı 8000’i aşmayacak bir jandarma kuvveti gönderilebilecekti.
* Barış antlaşmasının imzalanmasına kadar Meriç’in sağ sahili ve Karaağaç İtilaf Devletlerinin işgali altında kalacak ve Türk kuvvetleri Çanakkale Boğazı ve İzmit’te belirlenen çizgiyi geçemeyeceklerdir.
Mütarekeyi kabul etmek istemeyen ve imzalamaktan kaçınan Yunan Hükümeti aradığı desteği bulamamış ve sonuçta 14 Ekimde imzalamak zorunda kalmıştır.  Bu arada TBMM, Doğu Trakya’nın teslim alınması ve orada Türk yönetiminin kurulmasıyla ilgili olarak Refet Paşa’yı görevlendirmiştir.
-Refet Paşa 19 Ekim 1922’de TBMM temsilcisi olarak İstanbul’a girmiş ve halkın büyük bir coşkusuyla karşılanmıştır.
This entry was posted in ATATURK, DIŞ POLİTİKA, Tarih, TARİHE - AYDINLANMAYA - CUMHURİYETE NOT DÜŞENLER. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *