Sosyal Antropolog ve Etnograf / Soykırımlar ve terörizm araştırmacısı sayın Sefa Yürükel’den :Kardeş  Azerbaycan Devletine bir Çağrı var

Başta, Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Milli Meclis Başkanı Sayın Sahiba Gafarova, Azerbaycan Cumhuriyeti Başsavcısı Sayın Zakir Qaralov’ya  kardeşçe çağrımdır: Ermenistan ve lider kadrolardaki sorumluların, şimdi ve daha önceden de uluslararası sözleşmelere göre Azerbaycan devleti ve milletine karşı işledikleri suçlar konusunda hukuki mücadeleyi ihmal etmeden başlatın ve Zaferi hukuki boyutuylada taçlandırın.

Azerbaycan, Ermenistanın:siyasi lider ve  askeri kadrosunun şimdi ve bundan önceki uluslararası sözleşmelere karşı örneğin: “barışa karşı savaş suçu, insanlık suçu, soykırım suçu ve savaş suçları” ( bu suçlarda zaman aşımı yoktur) ve terörizmle işbirliği ve teröre destek ( PKK vs)  konusunda işlediği suçların delillendirilmiş olarak dosyalarını şimdiden hazırlamalı ve gerekirse süreç boyunca da yeni ek dosyalar hazırlamalıdır. Azerbaycan bu konuda haklıdır . Bu mücadele alanı kesinlikle boş bırakılmamalıdır. Ermenistan ve lider kadrosu insanlık önünde ve uluslararası mahkemelerde hesap verdirilmeli ve hukuken mahkum ettirilmelidir.
Azerbaycan, bu yukarda değindiğim uluslararası suçları işleyenleri uluslararası standartlarda oluşturulacakları olan kendi ulusal mahkemesin de  yargılanmaları için hazırlıklar yapmalı veya uluslararası yetkili mahkemelere de bu suçluların yargılanması için müracat hazırlıklarını şimdiden tamamlamalı vede müracatları zamanında ihmal etmeden yapmalıdır.
Bilindiği gibi, başarı için mecburi alanda  fiili savaş ve mücadele, sadece siyasi, ekonomik, askeri ve diplomatik olarak yapılmaz, aynı zamanda hukuki olarakta yapılır. Ve bu husus Azerbaycan tarafından çok iyi değerlendirilmelidir.
Azerbaycan’ın elinde bu konuda yeterli delil vardır. Çünkü önümüzdeki süreçte ve şimdiden gördüğümüz gibi sahte bilgilerle dosyalar hazırlayacak olan karşı taraf (Ermenistan) tarafındanda, Azerbaycan’a karşı bu gibi konular uluslararası kamuoyunu manüplasyon amacıyla kullanılacaktır. Buna karşı şimdiden Azerbaycan hazırlıklı olmalı ve pro aktif davranmalıdır.
Azerbaycan bu çok önemli hukuki konuyu ihmal etmemeli ve acilen gerekli adımları atmalı ve hukuki yöndende uluslararası kurumlar ve kamuoyu açısından, Ermenistan’ı ve sorumlu suçluları mahkum ettirmeyi bir hukuki, uluslararası ve milli bir  görev olarak görüp, kesinlikle  bu konuda adım atmalıdır .
Hukuki yönden Azerbaycan’ın atacağı adımlar, sivil toplum diplomasisi yürütmesi gereken Azerbaycan dışındaki STK’lar ve değişik kurumlar, akademisyenler, medya kuruluşları tarafından iyi ve sürekliliği olan bir biçimde takip  edilip desteklenmeli ve bu etkinlikler vasıtasıylan profesyonelce dünya kamuoyununda bu konuda etkilenmesi  gerekmektedir.
Özellikle Batılı ülkelerin halkları, siyasetçileri, kültür insanları ve medyası bu konuda yetkin ve etkili olabilecek kadrolar yaratılarak etkilenmelidir.
Ve mümkünse Azerbaycan’ın haklı davası için tek tek ülkeler ve uluslararası kamu kuruluşlarında yer alan kanaat oluşturacak kişi ve kurumların desteği alınması için azami çaba gösterilmeli  veya bunların mümkün olduğu kadar en azından tarafsız davranmalarının sağlanması lazımdır.
Bunları yapmak mümkündür. Yeterki Azerbaycan bu konuda ki kararını versin!
Sosyal Antropolog ve Etnograf
Soykırımlar ve terörizm araştırmacısı 🇹🇷🇦🇿
Norveç
This entry was posted in DIŞ POLİTİKA, ERMENİ SORUNU. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *