GÜNCEL İSLAM – 1 * EZAN

Erol Erdoğmuş   
GÜNCEL İSLAM – 1
Bir ülke ki camiinde Türkçe ezan okunur
Köylü anlar manasını namazdaki duanın
Bir ülke ki mektebinde Türkçe Kur’an okunur
Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüda’nın
Ey Türk oğlu işte senin orasıdır vatanın
————-ZİYA GÖKALP

EZAN


Ezan; 1400 yıl öncesinin teknolojisinin yeterli gördüğü kadar yüksek bir yere çıkarak yapılan zaman tellallığıyla, müslümanlara namaz vakitlerini duyurmak için Arapça okunageldi. [KİMDİR?] Bilal-i Habeşi ilk ezanı Arap müslümanlar için Arapça okumak zorundaydı. Daha sonra Arap olmayan milletler müslüman olsalar da ezan Arapça        [DUBLAJ] okunmaya devam edildi. Çağımızda kol saatlerinden namaz vakitleri izlenebilecekken, müslümanlara ezanla namaz vaktini duyuruyoruz bahanesiyle minarelerden hoparlörlerle yetmiş iki millete ezan duyuruluyor. Oysa ezan gökten inmiş ayet değil.

1932 Yılı Ramazanının 22 Ocak günü Yerebatan camisinde Hafız Yaşar Efendi, Atatürk’ün isteğiyle Türkçe Kur’an [A.YAVAŞÇA] okudu. Ziya Gökalp’in şiirinde belirttiği gibi camisinde Türkçe ezan ve Kur’an okunan Türkiye; milliyetsiz ümmetçi Osmanlıyı sollayarak, Ey Türk oğlu işte senin orasıdır vatanın olmuştu.
Atatürk’ün bazı din adamlarına Türkçe Kur’an hediye ederek desteklediği din devriminin başlangıcı, 31 Ocak 1932’de resmi olarak başlatılan Türkçe Ezan uygulamasıdır. 16 Haziran 1950’de Demokrat Parti iktidarının Arapça Ezan okunması yasağını kaldırmasının nedeni; Arapça ezan okuyanlara 3 aya kadar hapis, 10 liradan 200 liraya kadar para cezası verilmesi idi.
İnsanları kırmadan, incitmeden, küçümsemeden, zorlamadan, aceleye getirmeden sindire sindire ikna etmek varken; dinin günah duygusunu kullanarak dindarı zorlayışı karşısında; devletin kanunla zorlayışı halkı iki değirmen taşı arasında bulgur tanesi haline getirdi. Sonuçta günah galip geldi, kanun mağlup oldu.
Ezan 18 yıl neredeyse bir nesil; Türkçe okundu. Arapça Ezan okuma yasağı kaldırılırken Türkçe ezan okumak yasaklanmadığı halde; bir cami cemaati bile Türkçe ezan Türkçe Kur’an okumaya devam edeceğiz demedi!.. Ezanın Arapça okunması mı önemliydi? Arapça yada Türkçe okunması fark mı etmiyordu?
Atatürk Türk toplumunu çağdaşlaştırmayı amaçlayan bir devrimci olarak; halk’ın 1000 yıldır Arapça Kur’anı anlamadan dinlemenin yada mırıldanmanın ibadet olduğuna inandırılmasına elbette seyirci kalamazdı. Ne denli haklı olduğu şimdi anlaşılıyor ve görev iknacıları bekliyor.

DİZİ : Bugünün İSLAM’ı – 1

This entry was posted in DİN-İNANÇ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *