PERDE ARKASI * 33 yıl önce… Yunan, paçayı nasıl kurtarmıştı?..

Ahmet TAKAN / 12 Eylül 2020
Bağlantılı yazı https://nacikaptan.com/?p=81722

Dış politikayı içi boş teneke gürültüsü misali götüren bir iktidar… “Beka” denince mangalda kül bırakmaz ama kayıkçı kavgasından bir adım bile öte gidemez. Ne zaman paçaları sıkışsa Adnan Menderes’in, Turgut Özal’ın devamı olduklarını iddia edip merkez sağ seçmeni söğüş tahtasına oturturlar. Nur topu gibi kağıttan kaplanlar!.. İş icraata gelince bir o yana bir bu yana yalpalarlar…
Doğu Akdeniz’de, Ege’de güya efeleniyorlar ya… İnanın bana, hepsi koftiden… Sizi biraz gerilere götüreyim. Hani o devamı olduklarını iddia ettikleri döneme… Bugüne kadar sır kalan gerçekler de gün yüzüne çıksın… Sene 1987; Turgut Özal dönemi… Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ… Yunanistan’a nasıl esaslı bir şamar atılmış herkes duysun bilsin!.. Bu arada önce tamamlayıcı bir bilgi notu verelim;
13-14 Şubat 1914 tarihli Altı Büyük Devlet Kararı (Almanya, Avusturya-Macaristan, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya) ve 1923 Lozan Antlaşması’nın 12’nci maddesi ile Yunanistan’a, Kuzey Ege Adaları’nın egemenliği değil, sadece kullanma hakkı yani zilyetlik (possession) hakkı verildi. Kuzey Ege’de bulunan Taşoz, Semadirek, Limni, Midilli, Sakız, Sisam, Ahikerya, İpsara ve Bozbaba adalarının egemenliği ve mülkiyeti ile birlikte deniz yetki alanları ve hava sahası Türkiye’de kaldı. Lozan Antlaşması’nın 13’ncü maddesi ile Yunanistan’ın adaları askeri maksatlarla kullanmayacağı kararlaştırıldı.
Türkiye ve Yunanistan 11 Kasım 1976’da Bern Mutabakatı’nı imzaladı. Bern Mutabakatı’na göre Yunanistan, kendi karasularının ötesinde petrol ve doğal gaz arayamaz ve çıkaramaz. Yunanistan, 1987 yılında, Bern Mutabakatı’nı ihlal ederek kendi karasularının ötesinde Taşoz Adası etrafında petrol arama ve sondaj çalışmaları başlattı. İşte o yıllarda Kayseri’de Hava İndirme Tugayı’nda görev yapan Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Ümit Yalım anlatıyor;
“Turgut Özal, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemilerini Taşoz Adası’na gönderdi ve TSK’ya alarm verdi. Özal, Yunanistan’ın direnmesi ve krizi sürdürmesi  halinde, Taşoz-Ahikerya arasındaki toplam 9 adaya Türk askerini yerleştirecek ve Yunanistan’ın adaları kullanma hakkına son vererek adaları geri alacaktı.
Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ, harekata katılacak birlikleri yerinde denetledi. Üruğ’un denetlediği birliklerden birisi de Kayseri’de konuşlu Hava İndirme Tugayı idi. Tugay’ın geri alacağı adalar arasında Midilli Adası da vardı. Yunanistan krizi sürdürmeye devam etseydi ben de Tugay birlikleri ile Midilli Adası’na paraşütle atlayacak ve adayı geri alacaktık. Denize düşme ihtimaline karşı bütün paraşütçüler can yeleği ile donatıldı.
Özal Hükümeti ile TSK’nın kararlı tutumu karşısında Yunanistan, adalardaki kullanma hakkını kaybetmemek için petrol arama ve sondaj çalışmalarını durdurdu. Yunanistan, Bern Mutabakatı’na uymak zorunda kaldı. “
Ee, sonra ne oldu?..
Yıllardır belgeleriyle yazıyoruz;
Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümetleri döneminde Yunan Enerji Şirketi ENERGEAN, 2009 yılında, hiçbir engelle karşılaşmadan, Taşoz Adası etrafında, petrol arama ve sondaj çalışmalarına başladı. Özal’ın durdurduğu Yunanistan, AKP iktidarında Bern Mutabakatını ihlal ederek Taşoz Adası Türk Karasuları’nda petrol aramaya başladı. Yunan ENERGEAN Şirketi, KEROGEN Capital adlı İsrail Şirketi ile birlikte 2015’te, Taşoz Adası Türk Karasuları’nda, 7 petrol kuyusu açarak Türk petrolünü çalmaya başladı. 2020 İtibarı ile Türk karasularında bulunan 11 petrol kuyusundan günde 4 bin varil ham petrolümüz çalınıyor.
Ümit Yalım’ın eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a da sitemi var. Şöyle;
“İlker Başbuğ, basına yaptığı açıklamada, ‘Yunanistan’ın işgal ettiği 7 ada ile 13 adacık Türkiye’ye aittir’ dedi. Başbuğ, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Keçi, Koçbaba, Ardıççık v.b. adaları, adacık olarak tanımlamış. Ancak, Yunanistan’ın işgal ettiği adaların en küçüğü İstanbul’daki Büyükada veya Meis Adası büyüklüğünde olup bir kısmı da Büyükada ve Meis Adası’nın 2, 3, 5 ve 7 misli büyüklüktedir. Ayrıca anılan yerler Türk Deniz Kuvvetleri haritaları ile ABD, İngiliz Haritaları ve Google Earth haritalarında da ada olarak gösterilmiştir. Mevcut Durum itibarı ile 18 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı Yunan işgali altındadır. İşgal altındaki ada ve kayalık miktarları ile coğrafi tanımlar doğru ifade edilmeli ve kamuoyunda kafa karışıklığına neden olacak yanlış bilgi vermekten kaçınılmalıdır.”

İktidarın kuru gürültüsüne muhalefetten de sert tepkiler var. İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, “Mavi Vatan” tartışmalarını Savunma Bakanı Hulusi Akar’a sordu. Çıray, “Siz Yunanistan ile masada neyi konuşacaksınız? Yunanistan ile müzakereye oturmak zaten bu ‘Mavi Vatan’ sınırlarının tam egemenliğimizde olmadığının bir ön kabulü olarak görülmeyecek midir?” şeklinde konuştu. “Bazı çevreler tarafından Ege Denizi’nde çözümsüzlük ve Yunanistan ile sorunlar devam etmekteyken, çok sayıda harita ortaya atılarak tartışmalar mecrasından çıkarılmakta, bu da ne yazık ki gerçek “Mavi Vatan” kavramının içini boşaltmaktadır.” diyen Çıray sözlerine şöyle devam etti:
Bir coğrafyaya ‘Mavi Vatan’ diyorsanız eğer, vatan olmasının gereğini yapmak gerekir. Halbuki son aylarda, ‘Mavi Vatan’ olarak tarif edilen coğrafya üzerindeki egemenliğimizin tehdit edildiği çok sayıda olay yaşanmıştır. Özellikle Yunanistan tarafından ‘Mavi Vatan’ sınırlarını tanımayan fiili durumlar yaratılmıştır. Örneğin, Yunanistan Cumhurbaşkanı, Aydın ilimiz açıklarında yer alan ve hukuka aykırı şekilde silahlandırılan Eşek Adası’nı ziyaret ederek ‘Buraya sahip çıkacağız’ ifadelerini kullanabilmiştir. Son yıllarda, Sayın Hulusi Akar’ın da vurguladığı -21 adadan 16’sının silahlandırılması- gibi çok sayıda oldu bittiye karşılık AKP Hükümetleri tarafından herhangi bir adım atılmamıştır.”
– Ulu Tanrı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.
https://www.korkusuz.com.tr/33-yil-once-yunan-pacayi-nasil-kurtarmisti.html
This entry was posted in AHMET TAKAN YAZILARI, YUNANİSTAN - EGE SORUNU. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *