SAĞLIK * KAPATILAN KENT İÇİ HASTAHANELER ve ŞEHİR HASTAHANELERİ

Değerli Dr. Öğretim üyesi Prof.Dr. Siber Tozun Göksel hanımefendi 2019 yılının Temmuz ayında adeta haykırarak aşağıdaki mektubu yazdı. Mektup sanki dibi olmayan bir kuyuya düşerek kayboldu gitti…
Kentlerin merkezlerinde, hastaların kolayca erişebileceği hastahaneler, AKP’nin sermaye yanlısı politikaları sonucu kapatıldı. Amaç hastaların içinde kayboldukları, erişimin çok zor olduğu kentlerin yanlarına, uzak mesafede, hatta birkaç vasıta ile gidilebilen konumlarda inşa edilmiş hastahanelere müşteri göndermekti. Hastalar yollarda ölmüş AKP’nin/Erdoğan’ın umurunda değildi. Amaç para para para idi. Sağlık da ne imiş!!!
Kamu özel işbirliği’ adı verilen bir modelle inşa edilen şehir hastanelerinde işletici firmalara belirli tutarlarda hizmet alım garantisi veriliyor. Garantiler tutturulamazsa devlet aradaki farkı işletici firmaya ödüyor. Garantiler çoğunlukla döviz cinsinden belirleniyor. Buna benzer bir model köprü ve otoyollarda da uygulanırken, buralarda işletici firmalara geçiş garantisi veriliyor, tutturulamazsa aradaki fark dövize endeksli olarak yine Hazine tarafından ödeniyor.
Kent merkezlerinde hastahaneler kapatıldıkça kent dışındaki hastahanelere yaşlılar, hastalar gidemez oldu. Şehir hastahaneleri devasa büyüklükleriyle verimli yönetilemedi. Bunun dışında da Erdoğan’la/Sermaye sahipleri arasında yapılan gizli anlaşmalar nedeniyle bu hastahanelere dolar bazında çok ama çok yüksek kiralar ödenmeye başlandı.
Yapılan hesaplara göre 31 hastanenin kamuya görünen maliyeti 142 milyar dolar, bu rakamı dileyen okur 7.50 TL günlük kur işe çarpsın, karşınıza hesap makinalarına sığmayan devasa bir bedel çıkacaktır.
Hesaba göre 2020 yılında şehir hastanelerinde yatak başına maliyet 775 bin 83 lira olarak öngörülüyor. Bu toplam maliyete göre her bir şehir hastahanesinin maliyeti 4.6 milyar dolar. Ve bu maliyet doların her bir kuruş artışı ile sürekli yükseliyor.10 şehir hastanesine sadece bu yıl 10.4 milyar lira kira ve hizmet bedeli ödenecek. Oysa bu parayla devlet 10 hastane yapabilirdi.
Bu hesaplardan da pis kokular geliyor. Köprü, yol, hastahane, havalimanı ihaleleri gerçek değerlerinin çok üstünde maliyete erişiyor. İhaleler doğrudan ihaleci BEŞLERE veriliyor. Onlar da geçmişte Sabah gazetesi için HAVUZA koydukları 700 milyon doların karşılığını misli misli alırken bu kez her bir ödemede arada buharlaşan paralar da oluyor.
Devleti kabilelerden ayıran, liyakatli , bilge, namuslu Yurtsever yöneticilerin hukuk devleti çatısı altında toplumun menfaatlerine, mutluluğuna, huzuruna yönelik bir sistemle hizmet etmeleridir. Devlet öngörülü olmalı, kamu parasının tek kuruşunu dahi hesaplayarak harcamalı ve şeffaf olmalıdır.
Liyakatli olmayan yöneticiler 50-60 yıllık hastahaneleri kapatır. Toplum sağlığı yerine sermayeyi gözetir. Ön görülü olmadıklarından böylesi bir pandemi durumunda var olan hastahaneler yetmediğinde, kapattıkları hastahaneleri açmak zorunda kalırlar..
Değerli Siber hocanın senelerce hizmet verdiği, kuruluşuna harç koyduğu hastahanesi kapatılınca inanıyorum ki, çocuğu elinden alınmış gibi bir acı duydu…Şimdi ise keser döndü sap döndü…
Okurun nezdinde değerli Siber hocaya sağlık diliyor, saygılar sunuyorum.
Aşağıdaki haykırış mektubunu okuyunuz;
Naci Kaptan / 11.09.2020

From: Siber Goksel <siber.goksel@gmail.com>
Date: 31.07.2019 02:39:51
Siber Tozun Goksel
YİNE “Ş E H İ R H A S T A N E L E L E R İ” HAKKINDA..
ŞEHİR HASTANELERİ HAKKINDA AYLARDIR, TAA YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİNİN KALDIRILMASI KONUŞULMAYA BAŞLANDIĞINDAN BERİ YAZIYORUM. GAZETELERİN KÖŞE YAZARLARINA. GAZETECİLERE . POLİTİKACILARA TELEFON ETTİM….TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİNİN. NÜMUNE HASTANESİNİN KALDIRILIŞININ FELAKET OLACAĞINI DA YAZDIM. YİNE SÖZ EDEMEDİLER,..YAZAMADILAR. DEFALARCA FACEBOOK’A YAZDIM DURDUM. KİMSE ORALI OLMADI..
YÜKSEK İHTİSAS GÖZYAŞLARI İÇİNDE KALDIRILDI. YİNE YAZDIM… NÜMUNE KALDIRILDİ, YİNE YAZDIM. MEDYA. GAZETELER, KÖŞE YAZARLARI ,.KİMSE İLGİLENMEDİ. BEN İYİ Kİ 2014 YILINDA TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİNİN TARİHİNİ YAZMIŞIM…HASTANE UÇTU GİTTİ. ŞEHİR HASTANESİNİN İÇİNDE BİRYERLERE YERLEŞTİ…AKSAKLIKLAR HAKKINDA DUYUMLAR GELMEYE BAŞLADI.. TEK TESELLİM “YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ” ADI ALTINDA REKTÖR PROF. DR. MUSTAFA PAC’IN BU İSMİ YAŞATMASI OLDU. UMARIM YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ BAŞARILI OLUR.
AMA HASTANENİN. ANKARA’NIN MERKEZİNDEKİ YERİNDEN KALDIRILMASI ÖLÜME DAVETİYEDİR. KAÇ HASTAYI 15-20 DAKİKA İLE 1 SAAT İÇİN ANJİOPLASTİ İLE. KALP AMELİYATI İLE KURTARMIŞIZDIR.. TAAA KAÇ KM. ÖTEDEKİ HASTANEYE HASTALAR NASIL ULAŞACAKTIR. KALP HASTALIĞINDA HER DAKİKA ALTIN DEĞERİNDEDİR. HASTANENİN KÜÇÜK, DERLİ TOPLU OLMASI ÇOK ÖNEMLİDİR.
BUNU 50 YIL HİZMET VERMİŞ. ONCA HEKİM UZMAN ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRMİŞ DUAYYEN BİR HEKİM OLARAK İDDİA EDİYORUM…HASTANENİN ŞIKLIĞINDAN ÇOK VERDİĞİ HİZMET ÖNEMLİDİR. BİZ NE ŞARTLAR ALTINDA NELER YAPTIK, NASIL ÇALIŞTIK..
.
GELELİM NÜMUNE’YE..O NUMUNE HASTANESİ Kİ. ÇOCUK KLİNİĞİNDEN BİR HACETTEPE TIP FAKÜLTESİ VE HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ DOĞMUŞTUR..O NUMUNE Kİ ALMANYA’DAN GELEN YAHUDİ PROFESÖRLERE KUCAK AÇMIŞ VE ONLAR DA GENÇ TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN GENÇ DOKTORLARINA BİLGİLERİNİ AKTARMIŞLARDIR..SÖYLENECEK ÇOK ŞEY VAR..BU ŞEHİR HASTANELERİNİ YİNE YAPACAKLARSA YAPSALARDI..AMA TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİNDEN. NÜMUNEDEN NE İSTEDİLER?..
MEDYAYI YİNE UYARIYORUM. DIŞKAPI HASTANESİNİN DE KALDIRILACAĞINI ÖĞRENDİK, BASIN BARİ BUNA DİKKAT ÇEKSE DE, HİÇ OLMAZSA ONA DOKUNMASALAR.
HAAAA..ŞİMDİ NE OLDU? KAÇ GÜNDÜR TV.LERDE ŞEHİR HASTANELERİ KONUŞULUYOR..NİYE? ÇÜNKÜ BAZI ŞEYLERİ MAYMUN GİBİ “DENEME YANILMA” YOLUYLA ANLIYORUZ ..İNSANLAR ULAŞIM SORUNLARINI DA YAŞAYARAK BU DEVASA HASTANELERE GİTTİLER. ZORLUKLARLA KARŞILAŞTILAR.HASTA ŞİKAYETLERİ BAŞLADI..HABERCİLER DURUMU ANCAK O ZAMAN ANLADILAR VE ŞİMDİ ŞİKAYET ETMEYE. YAZMAYA. TV.LERDE KONUŞMAYA BAŞLADILAR…
GEÇMİŞ OLSUN. BEN BU UYARILARI DAHA HASTANELER KALDIRILMADAN ÇOK ÖNCE YAPTIM…OLAN OLDU..BAKALIM YAKINDAKİ MERKEZİ HASTANENİN ACİLİNE YETİŞEMEYEN, ÖZELLİKLE KALP HASTALARI, KAYBEDİLMEYE BAŞLADIĞINDA NE OLACAK. ANCAK O ZAMAN .. .SÖYLEDİKLERİMİZ DAHA İYİ ANLAŞILACAKTIR….
ANCAK O ZAMAN SÖYLEDİKLERİMİZ “HABER DEĞERİNDE” OLUR. MEDYA ANCAK O ZAMAN BAĞIRIR…AMA BİZ HEKİMLER İÇİN ÖNEMLİ OLAN İNSAN HAYATIDİR. BUNDAN SONRA KONUNUN DEĞERİ ANLAŞILSA NE, ANLAŞILMASA NE? OLAN OLDU..YANLIŞ NASIL DÜZELTİLİR BİLMEM AMA ÇOK ÜZGÜNUM…
OLUMSUZLUKLAR GERÇEKLEŞMEDEN UYARILARA KULAK VERİLSE, DENEYİMİ OLANLARDAN, UZMANLARDAN YARARLANILSA BİRÇOK YANLIŞ YAPILMADAN ÖNCE ÖNLENEBİLİR…AMA NERDEEE?..
Prof Dr Siber Göksel
This entry was posted in Saglik, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *