ANADİLİMİZ TÜRKÇE’nin DEĞERİNİ BİLELİM * Dilbilimci [Hiperpoliglot] Johan Vandewalle

TÜRKÇE HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİM

Hiperpoliglot: Çok sayıda (Beşten fazla olarak kabul edilir)  dili akıcı olarak konuşabilen kişi.

Dilbilimci Johan Vandewalle
(Metin, onun kalemindendir. Kendisi tarafından Türkçe yazılmıştır.)
“…Anadili Türkçe olan bir kişinin kısa cümlelerle düşündüğü, konuşma anında ise bu kısa cümleleri çeşitli yollarla birbirine bağlayarak karmaşık yapılar kurduğu görüşündeyim. Bu “cümle bağlama eğilimi” bazı konuşurlarda zayıf, bazılarında ise adeta bir hastalık derecesinde güçlü olabilir.
Bu son durumda ortaya çıkan dilsel yapılar, insan zihninin üstün olanaklarını en güzel şekilde yansıtıyor. Farklı dil gruplarına ait birçok dili incelediğim halde şimdiye kadar hiçbir dilde beni Türkçedeki karmaşık cümle yapıları kadar büyüleyen bir yapıya rastlamadığımı söyleyebilirim.
Biraz duygusal olmama izin verirseniz, bazen kendime “Keşke Chomsky de gençliğinde Türkçe öğrenmiş olsaydı… “ diyorum. Eminim o zaman çağdaş dilbilim İngilizce’ye göre değil, Türkçe’ye göre şekillenmiş olurdu…”

Prof. Dr. Johan Vandewalle Türkçeye olan ilgisinin 13 yaşında ailesiyle Türkiye seyahatiyle başladığını ifade etti. Ziyaretleri sırasında Türklerin misafirperverliğinden etkilendiğini bu vesile ile Türkçe üzerine araştırmalara başladığını dile getirdi. Bu araştırmalarda Türk dilinin gramerine hayran kaldığını belirterek Türkçeyi en ileri seviyede öğrenmek için büyük emek harcadığını vurguladı. Kısa zamanda Türkçeyi ileri seviyede öğrendiğini ve bununla yetinmeyip diğer Türk lehçeleri üzerine araştırmalara başladığını sözlerine ekledi.
Ana dili Flemenkçe ile beraber ilköğretim lise hayatında Fransızca, Almanca ve İngilizceyi de öğrendiğini dile getiren Vandewalle böylelikle kısa zamanda birçok dili literatürüne kattığını kaydetti. 42’ı aşkın dil üzerinde araştırma yaptığını ve bunların 30’a yakınını ileri seviyede diğerlerini ise orta ve düşük seviyede öğrendiği ileri sürdü. 1987 yılında Belçika da düzenlenen bir dil yarışmasına 22 dille katıldığını ifade eden Vandewalle bu yarışmada birinci olduğunu söyledi. Konuşması büyük ilgi gören Vandewalle sık sık ayakta alkışlandı.
(Johan Vandewalle, Belçikalı dilbilimcidir. 35 dil ve lehçe bilmektedir. Gelmiş geçmiş en çok dil bilen Belçikalıdır.)
This entry was posted in EDEBİYAT - ANI - ÖYKÜ - ŞİİR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *