DOĞA VE ÇEVRE KONULARINA DUYARLI DOSTLARA * Dünya hepimizin, sen de imzala…

Martyna Dominiak – Avaaz <avaaz@avaaz.org> Date: 2.09.2020

Total CEO’su Patrick Pouyanné ve EACOP projesinin tüm destekçilerine:
“Dünya vatandaşları olarak size Doğu Afrika Ham Petrol Boru Hattı projesini iptal etmeniz ve milli parklarda sondaj çalışmalarını acilen durdurmanız çağrısında bulunuyoruz. Planlarınız değerli biyoçeşitlilik sıcak bölgelerini ve yaban hayat yaşam alanlarını yok etmekle ve on binlerce çiftçiyi yerinden etmekle tehdit ediyor. Bu proje Paris Anlaşması ve “karbon nötr” olma taahhütlerinizi temelden sarsıyor. Şirket faaliyetlerinizi halka ilan ettiğiniz değerlere uygun hale getirmenizi talep ediyoruz.”

Sevgili arkadaşlar,
Petrol devi Total dünyanın en büyük ısıtmalı petrol boru hattını kurmak üzere — üstelik Afrika’nın kalbi sayılan Büyük Göller Bölgesini boydan boya geçerek!
Bu boru hattı yerkürenin en önemli fil, aslan ve şempanze rezervlerinden olan alanları biçecek, bölgede yaşayan on binlerce aileyi yerlerinden edecek ve tüm gezegeni tam gaz gelen iklim felaketine daha da yaklaştıracak.

Yerli halk projeye karşı dişiyle tırnağıyla mücadele ediyor ama dünyanın en güçlü şirketlerinden biriyle karşı karşıyalar ve bu mücadeleyi Afrika için gerçek bir zafere dönüştürmeleri için yardıma ihtiyaçları var. Aranan yardım bizim hareketimiz olabilir!
Total’in Fransız CEO’su bir yandan boru hattını planlamakla meşgulken, öte yandan şirketini bir iklim lideri olarak sunmaya çalışıyor. Dev bir dilekçeyle ondan hesap soralım — dilekçe iyice büyüdüğünde seslerimizi Fransa’da görmezden gelinemeyecek ilanlarla duyuracak ve Total’e bir halka ilişkiler kabusu yaşatacağız. Bu projeyle mücadele eden cesur topluluklara omuz vermek için adını ekle — her şey için çok geç olmadan!
Hemen şimdi adını ekle!
Hiç hafife almayalım — bu devasa bir proje. Boru hattı, hayatta kalma mücadelesi veren bin bir tür yaban hayata yuva olan 200’den fazla nehirden ve 12 koruma altındaki ormandan geçecek. Ufacık bir sızıntı büyük bir felakete yol açabilir.

Bu projeyi engellemek kolay olmayacak ama Avaaz’ın bir planı var — bu boru hattının arkasında Total’in olduğunu herkese duyurmak, Fransa’da açılan efsane davanın öncesinde basın ilanları ve yorum yazıları yayınlatmak, taban örgütlenmeleri ve küresel örgütlerle birlikte çalışmak ve siyaset ve iş dünyasının etkin isimlerinin ses çıkarmasını sağlamak için yürütülen üst düzey savunuculuk çalışmalarına katılmak.
Boru hattının hissedarları projenin istihdam yaratacağını iddia ediyor, ancak uzmanlar kalıcı iş sayısının sadece 300 olabileceğini söylüyor — daha, yaratabileceği çevresel hasardan ve yerli çiftçilerin kitlesel olarak yerlerinden edileceği gerçeğinden söz etmiyoruz bile. Ayrıca tüm dünyanın temiz enerji kullanılan bir geleceğe yöneldiği bir dönemde bölgeyi bir kirli enerji kapanına sıkıştıracaklar.
Bu kavga ne sorumsuz bir yatırımı durdurmaktan ve hatta ne de Afrika’nın yaban hayatını korumaktan ibaret. Petrol çıkarmaya devam edemeyiz, bunun bedelini ödeyemeyiz — bu kavga hepimizin kavgası: gezegenimiz üzerindeki kıymetli yaşamı korumaktan en savunmasız olanı savunmaya ve çocuklarımızın geleceğini bir avuç zengin azınlığın çıkarlarından daha üstün tutmaya, dört koldan bir mücadele. Dilekçeyi hemen imzala ve tanıdığın herkesle paylaş: 
Hemen şimdi adını ekle!
İklim kaosuyla mücadele, hareketimizin DNA’larında yüklü. Paris anlaşmasını kazanıncaya kadar durmadık; milyonlarca kişiyi sokaklara döktük, ateşli medya ve savunuculuk kampanyaları yaptık. Öte yandan Monsanto gibi dev şirketlere meydan okuduk ve kazandık. Şimdi bir kez daha, hep birlikte, çok geç olmadan TOTAL’in bu çılgın projesini durdurmak için tüm gücümüzle savaşalım.
Umut ve kararlılıkla
Martyna, Pascal, Alice, Bert, Aloys, Luis ve tüm Avaaz ekibi

Daha fazla bilgi:
Petrol boru hattı projesi Afrika’nın kalbini derinden yaralıyor (Yeşil Gazete)
https://yesilgazete.org/blog/2020/08/29/petrol-boru-hatti-projesi-afrikanin-kalbini-derinden-vuruyor/
Not: Size daha fazla Türkçe kaynak sunabilmek isterdik ama zaten bu da sorunlardan biri. Küresel medya organları bu konuyla ilgili haber yapmıyor. İşte bu yüzden imzana ihtiyacımız var! Yine de aşağıda bazı İngilizce kaynaklara göz atabilirsin.
Civil society concerned over oil pipeline [Sivil toplum boru hattından endişeli] (The Independent)
https://www.independent.co.ug/civil-society-concerned-over-oil-pipeline/
Serious breaches of the duty of vigilance law: The case of Total in Uganda [İhtiyat ilkesi kanununun ağır ihlali: Total Uganda davası] (Business and Human Rights)
https://www.business-humanrights.org/en/latest-news/serious-breaches-of-the-duty-of-vigilance-law-the-case-of-total-in-uganda/
Ugandan farmers take on French oil giant in game changer case for multinationals [Fransız petrol devine açtıkları davayla Ugandalı çiftçilerden çokuluslu şirketlere karşı mücadelede çığır açıcı bir hamle] (PRI)
https://www.pri.org/stories/2020-01-10/ugandan-farmers-take-french-oil-giant-game-changer-case-multinationals
Safeguarding people & nature in the East Africa crude oil pipeline project [Doğu Afrika’daki ham petrol boru hattı projesinde insanların ve doğanın korunması] (WWF)
https://www.wwf.no/assets/attachments/99-safeguarding_nature_and_people___oil_and_gas_pipeline_factsheet.pdf
Total, see you in court! [Total, mahkemede görüşürüz!] (Friends of the Earth)
https://www.totalincourt.org
This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DUYURULAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *