YABANCI BASIN * Alman Der Spiegel dergisi Cem Gürdeniz ve Mavi Vatan’ı anlatan bir makale yayınladı.

Der Spiegel: 'Mavi Vatan' Türk politikasının merkezinde

Der Spiegel: ‘Mavi Vatan’ Türk politikasının merkezinde Türkiye
ALİ MERCAN
Avrupa’nın en etkili haftalık dergilerinden Alman Der Spiegel dergisinde “Sınır gerginliği tırmanıyor, Erdoğan Yunanistan ile savaş riskini göze alıyor” başlıklarıyla sunulan  Maximilian Popp imzalı makale, Türkiye’nin Mavi Vatan’da ilerlemesini açıklamakla birlikte, AB’nin Türkiye’ye karşı tutumunu da yansıtıyor. Dergi, gelişmeleri “Türkiye Cumhurbaşkanı, Akdeniz’deki sınırlarını yeniden çiziyor ve komşu ülkelere karşı kışkırtıcılık yapıyor. Hem Türkler hem de Yunanistan, donanmalarını harekete geçiriyorlar” şeklinde açıklıyor.
MAVİ VATAN TANIMI GENEL KABUL GÖRÜYOR
Der Spiegel dergisinin bu haftaki sayında, Cem Gürdeniz hakkında -Kemalist olduğu da belirtilerek- şu satırlara yer veriliyor: “Haziran 2006’da, Türk Donanması planlama ekibinin başı Cem Gürdeniz, o sırada pek kimsenin ilgilenmediği bir dış politika konseptinin ana hatlarını çizdi – çok cüretkar, çok agresif görünüyordu. Gürdeniz, Ankara’da yaptığı konuşmada Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde genişlemesi çağrısında bulundu ve hükümetin ülkenin ekonomik ve siyasi çıkarlarını korumak için gerekirse silah zoruyla sınırları yeniden çizmesi gerekiyor. Planına ‘Mavi Vatan’ adını verdi.” Dergi, Cem Gürdeniz’in “Türkiye’nin gerçek bir deniz gücü olmasını istedim” ifadesine atıf yapıyor.
‘KONU ERDOĞAN DEĞİL TÜRKİYE’
Makalede, o dönem AB’ye girme fikrini taşıyan Türkiye yönetiminin buna olumlu bakmadığı, Gürdeniz’in yüzlerce subayla “Haksız yere üç yıl Silivri’de hapiste yattığı” hatırlatılıyor. Türkiye’nin politika değişikliği şöyle anlatılıyor: “Bu arada Türkiye politikasını yeniden düzenlemiştir. Erdoğan, AB üyeliği hedefine veda etti. Daha milliyetçi bir yol izliyor. Ve böylece hükümet Gürdeniz’in eski planını yeniden keşfetti. Erdoğan, jeopolitik güç arayışının merkezine Doğu Akdeniz’i yerleştirdi. Başkan, dışişleri bakanı, aşırı sağcı koalisyon ortağı – birdenbire hepsi alenen ‘Mavi Anavatan’ dan bahsediyor. Gürdeniz, devlet düşmanı olmaktan çıkıp hükümetin dış politika anahtar kelime üreticisi ne terfi etti. Memnun olmaktan çok kendisi de şaşırıyor, ‘Konu Erdoğan değil, Türkiye’nin geleceği ile ilgili’ diyor.”
‘SAVAŞ TEHLİKESİ ARTIYOR’
Makalede, Türkiye’nin Mavi Vatan politikası gereği Doğu Akdeniz’de attığı son adımlar, Yunanistan-Fransa ile yaşanan gerginlik ve Türkiye’yi dışarıda bırakılan enerji kamplaşması aktarıldıktan sonra Almanya’nın arabuluculuğuna vurgu yapılıyor: “Federal hükümet (Almanya) Erdoğan’ı müzakere masasına geri getirmeye kararlı. Şansölye Angela Merkel’in arabuluculuğunda gerçekleşen Ankara ile Atina arasındaki görüşmeler, gerçekten başlamadan başarısız oldu.
Berlin’de, bir kaza nedeniyle bile olsa, Akdeniz’deki durumun kontrolden çıkacağına dair büyük endişe var. Erdoğan, bir Türk araştırma gemisine yapılan saldırıyı cevapsız bırakmayacağını zaten açıkça belirtti. Ve Yunanistan’da da milliyetçiler Başbakan Miçatokis hükümetini Türkiye ile anlaşmazlığa boyun eğmemeye çağırıyorlar.
Dışişleri Bakanlığı, hiç kimsenin NATO ortakları Yunanistan ile Türkiye arasında silahlı bir çatışma istemediğini söylüyor. Ancak karşılıklı silahlanma her geçen gün Doğu Akdeniz’de savaş tehlikesini artırıyor.”
AMİRAL’DEN FRANSA’YA UYARI!
Emekli Amiral Cem Gürdeniz, Türkiye’nin Akdeniz’deki varlığı ile ilgili Fransız AFP ajansına konuştu. “Türkiye’nin denizcilik doktrini yazarı Fransa için ciddi uyarılarda bulundu” başlığı ile verilen haberde, Gürdeniz’in Fransa’nın, Yunanistan’ın Ankara ile Akdeniz’de açmaza girmesine yardım etmek için savaş gemileri gönderme kararının “ateşe yakıt” taşıdığını söylediği kaydedildi.
Haberde, Cem Gürdeniz’in on yıldan fazla bir süre önce yapımına yardımcı olduğu “Mavi Vatan” vizyonunun bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hayata geçirildiği belirtildi.
“Macron’un günlük tehditlerinden bıktım” diyen Gürdeniz, Fransa’nın şu an pek çok Türk’ün gözünde ‘yaramaz bir çocuk’ gibi olduğunu belirtti.
Fransa’nın bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek bu tür kışkırtıcı eylemlerinin yangını körüklediğini vurgulayan Gürdeniz “Fransa bundan kaçınmalıdır” uyarısında bulundu.
“Yunanistan tetiği çekerse, bu NATO’nun sonu olur” diyen Gürdeniz, Türkiye’nin o zaman Soğuk Savaş dönemindeki askeri ittifaktan çekilebileceğini ima etti, Avrupa ülkelerinin de Yunanistan’a baskı uygulaması gerektiğini belirtti
https://aydinlik.com.tr/haber/der-spiegel-mavi-vatan-turk-politikasinin-merkezinde-216662-1
This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK, YABANCI BASIN, YUNANİSTAN - EGE SORUNU. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *