II. DÜNYA HARBİ SÜRECİNİ YAŞAMIŞ BİLGE BİR VATANSEVERDEN RODOS VE 12 ADALAR KONUSU

Azmi Güran 17.08.2020 a.gee@hispeed.ch
Ben tarihci degilim, fakat T.C. tarihinin Pennsylvania üniversitesinde okutuldugu nazari dikkatimi cekti. Ücretini ödeyip dersi dinledim. Ilk senelerde Cumhuriyet tarihine dair kitaplarda nesredilen kisimlerin hemen hepsini okudum, veya kopyaladim. Bunlarin cok az kismi tercüme edilmis.
Ellerinden hic bir sey gelmeyen bazi kimseler utanmadan Atatürk icin zurnanin son deligi, Hasan Hüseyin Hüsnü pasanin emir eri diye tasnif edenler, yalakacilik ederek TV ekranlarinda konusurlar, sonra utanmadan özür dileyip kendilerini rezil ederler. Yüzlerinin kizardigini saklamak icin sakal birakirlar. Mezun oldugu üniversitede kendilerini profesör olarak gösterirler, kendilerine süs vermek icin.

Size cok daha mühim bir kitaptan bahsetmek isterim;
Winston Churchill, kim oldugunu muhakkak bilirsiniz, her biri 400-600 sayfa tutan, görüsünü WW I ardindan The World Crisis diye 6 ciltte topladi. Nesredildigi sene 1923. Her bir cildin ayri ismi vardir. The Aftermath cildi Osmanli devleti ve Türkiye’ye aittir.
WW II ardindan The Second World War, gene her biri 400-600 sayfa tutan, 1947de piyasaya sürülen kitaplarindan Türkiye’nin nasil harbe girmesi icin baski yaptigini yaziyor.

CHURCHILL, Winston. The Second World War. ( 1948 – 54 – 6 VOLUMES)
Inönü zorla harbe sürüklenmemek icin Rhodos ve 12 adadan vazgecmek mecburiyetinde kaldi. Yoksa, asagida yazdigim gibi, Yunanistan’in 1945-1949 dahili harbini yüklenecek ve basimiza büyük dert cikaracaktik.
Bunlari bilmeyen, veya bilmek istemeyen, tarihci veya tarih profesörü gecinen bazi kimseler, yazilarinda hep bu uydurmalari tekrarlayip dururlar. Kendileri gibi cahil kimseler cit cikartmadan uslu uslu dinlerler.
Feridun Cemal Erkin T.C. tarihinde ender diplomatlardan biri idi. Hayatta kalsaydi, o da Monser diye ehemmiyetsiz kimse olarak tanitilirdi. Simdi o sinif ender diplamatlardan hayatta kalanlar kasden TV ekranlarina davet edilmiyorlar.
Siz Kamran Inan ismini isittiniz mi? Cenevre’de Türkiye hükümeti temsilciliginde iken tanismistim. ’90 in sonlarina kadar TRT ekranina cikardi. 2003-5 ten sonra cikartilmamaya baslandi. Vefatindan öncesine kadar telefonlasirdim kendisiyle.

İnönünün 12 adayı istemediği doğrudur. Fahir armaoğlu da 20. Yy. Siyasi tarihi s.414’te buna değiniyor. Ayrıca zamanın dışişleri genel sek. F.cemal erkin de Paris konferansına katılmak için hükümete başvuruyor. Maalesef tarihimizde kararma var.
Muhterem Ismail bey.Yukarida yazili cevabinizin dogru olduguna inaniyorum.

Meslegim elektrtik mühendisligi. WW II sonunda Almanya’da basladim, O zaman, Nurettin Erbakan’la beraber, Aachen’de 6 Türk vardi, hepimiz talebeydik. Bana T.C. tarihi ABD’de yazilanlari gördükten ve okuduktan sonra cazip geldi.
WW II sonunda bu sayia Türkiye’de cok duyuldu. Almanya Rodos’tan cekilmeden önce bize birakmislar, ama Inönü istememis diye. Bunun karsiligi ne olacakti?
Harbin basinda gerek mihver, gerek müttefik devletleri Türkiye’nin harbe girmemesi icin gayet temkinli davrandilar. 2.5 haftada Fransa’in isi bittikten sonra, 16 milyon Türkiye daha fazla dayanamazdi.
Canakkale maglubiyetini Churchill hayati boyunca unutmadi. Türkiye’nin isgal edilmesini degil, ama aci cekmesini, yipranmasini cok istedi. Ben o zaman Istanbul’daki alman lisesine gidiyordum. Iki devlet arasindaki ticaret, müttefiklerin tazyiki neticesinde koptugu icin, siyasi münasebetler kesildi ve 2 agustos 1944te mektep kapandi ve bizde baska mekteplere dagilmak zorunda kaldik.
Bogazici üniversitesinde Prof. Selim Deringil 1989 da Turkish Foreign Policy During the WW II: An Active Neutrality diye bir kitap yazdi. Kitabinda Türk arvislerinin kapali olmasindan yazdiklarinin yabanci arsivlerine dayandigini yaziyor. Yabanci dedigi yanliz ingiliz ve amerikan arsivleri.
Bende baska bir kitap daha buldum; Robin Denniston. Churchill’s Secret War. Diplomatic Decrypts, the Foreign Office and Turkey 1942-44. Bilhassa 1943 ve 44 senelerinde Churchill Türkiye’yi harbe sokmak icin elinden herseyi yapti. Ben o zaman alman lisesindeydim, Churchill ile Adana ve Kahire toplantilari, v.s. bunlarin hepsini gazetelerde takip ettik.
Rusya’nin Akdeniz’e inmesini önlemek icin, bizi Trakya üzerinden Almanya’ya saldirmayi aklina koydu.
https://www.britannica.com/event/Greek-Civil-War
Roosevelt ve Eisenhower, Sardinya ve bilhassa Normandie cikartmasindan dolayi, ABD’nin Türkiye’ye yardim etmek zorunda kalacagindan bu ise hic taraftar degillerdi. Hatta bunu Goggle’dan 8:47:49 Lucas Delattre. A Spy in the Heart of the Third Reich. Haudiobook dinleyebilirsiniz. 8 saat 45 dakika sürüyor. Fritz Kolbe isimli bir alman diplomat kimseye sezdirmeden, bütün harp boyunca, elde ettigi almanlarin bütün sirlarini Bern’de, simdiki CIA, eski OSS’in basinda bulunan Allen Dulles’e eliyle götürüp vermis.
Cünkü ABD Almanya’ya karsi ilk defa Afrika’da Rommel’e karsi savasti ve askerleri mahvoldu. Hazirlikli degillerdi. Ingiltere’nin Canakkale’deki maglubiyetinin baslarina gelmemesi icin ABD 1.5 – 2 sene önceden Sicilya ve bilhassa Normandie hazirligina basladi. Ben bunlari hemen her hafta alman, ingiliz, amerikan, fransiz TV kanallarinda görüyorum. Pek cogu ayni olmakla beraber, her gösterildiginde yeni seyler ilave diliyor, cünkü amerikan arsivleri 2000, hatta 2010 senesine kadar kismen kapaliydi. Hatta Demirperde’nin cökmesinden sonra Ghost Army’nin ne oldugu ancak 2010 da meydana cikti.
Churchill’in niyeti bizi, Rusya’nin Ege’ye girmesine mani olmak icin, almanlara karsi dogu Trakya’da kullanmakti.
Simdi tabii Yunanistan’da bile unutuldu. 1945-49 senesine kadar Bulgaristan yolu ile yardim gören komunist yunanlilar ve yunan kraliyet kuvvetleri arasinda 4 sene muharebe oldu. Iste o harbi biz yapacaktik yunan kraliyet kuvvetleri icin.
Hatta Türkiye’ye ingiliz subaylari bile gönderildi. Ben bunlari gözümle gördüm Ismail bey. Tarih kitaplarinda bile yaziyor. Belki Türk tarih kitaplarinda degil, ama yabanci tarih kitaplarinda yaziyor.
Kibris’tan kalkan ingiliz tayyareleri Romanya’da petrol kuyularini bombalayip geri dönemeyecekleri icin Türk havaalanlarini zorla kullanmak istediler. Hatta o sekildeki, zorla inip kalkacaklardi. Bunun üzerine Izmir havaalani benzin varilleri ile tikandi. O zaman ingiliz tayyareleri inemez oldu. Bunlari bahsettigim kitaplarda okuyabilirsiniz.
Roosevelt’in yakin dostu, Churchill’den ziyade, Stalin’di. Son Yalta konferansinda Stalin ne istediyse aldi, Churchill konferansin sonunu beklemeden cikti.
Türkiye’nin Almanya tarafindan taarruza ugramasini önleyen olan biri kimdir, bilir misiniz? Ankara’da bulunan alman sefiri Franz von Papen. Von Papen Türkiye’nin bitaraf kalmasi icin her geleni yapti. Hitler onun sözünü dinlerdi. Bunu alman tarihi kitaplarda görürsünüz. Fakat von Papen bunu herhalde Türklerin ela gözü icin yapmadi.
Ben bunu aklima gelen, mail adreslerini buldugum ingiliz, alman tarihcilerine sordum, basta William Shirer olmak üzere, ama tatmin edici cevap almadim. Belki sordugum tarihcilerin mevzulari baska idi, bilmiyorlardi, fazla malumatlari yoktu.
1995’te, 93 veya 97 yasinda, ölen Almanya’nin Istanbul konsolosu Dr. Wilhelm Stille 1941-44 senelerinde Istinye’de bizim kiracimizdi. Kendisini, Almanya’da tahsil ettigim zaman 1953 te gördüm. Ne konustugumuz aklimda degil. Sonra 1983 te gördüm. Bana 2.5 saat Hitler’in planini anlatti: Hitler’in Yunanistan’da sonra Girit yolu ile planlarini, Afrika’da savasmasinin sebebi, Filistin müftüsü ile konusmalarini, Irak ve Baku petrollerine en kisa yol Türkiye üzerinden neye secmedigini ve etrafinda dolasmak istedigini. Hepsini teker teker anlatti. Bana inandirici geldi. Tekrar ediyorum, von Papen Türkiye’nin Hitler tarafindan isgal edilmesine mani olduysada, bizim ela gözümüz icin degildi.
Simdi bu uzun hikayeden sonra benim sahsen cikardigim sonuc: Almanlar Rhodos’tan cikarken adayi bize teslim ettklerinde, müttefikler bizden karsilik istemiyecekler miydi? Burada Yunanistan’daki dahili harbi kasdediyorum. 1945-49 5 sene süren 4 senelik dahili harbi biz üslenecektik, basimiza is acacaktik. Cünkü Roosevelt o zaman hayattaydi ve Stalin’e her türlü selahiyeti veriyordu.
Ismail bey siz 1945 te Stalin’in bizden Kars-Ardahan-Sarikamis’a hak iddia ettigini bilir misiniz? Roosevelt 12 nisan 1945 te öldü. Yerine Harry Truman gecti. Ilk basta onun hic bir tecrübesi yoktu. Ben gazetede okudugumu iyi hatirlarim. Rusya ile iyi gecinmenize bakin, ABD-Türkiye mesafesi cok uzak diye yaziyordu gazeteler.
Azmi Güran
This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, DÜNYA ÜLKELERİ, Tarih. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *