BİLİM BİLİŞİM TEKNOLOJİ * BeiDou * Çin, uydu ağı sisteminde ABD’yi geçti

Aydınlık / Adnan Akfırat • 14 Ağustos 2020
Çin, uydu konumlandırma sisteminde ABD’yi geçti. Böylece ABD, dünya hegemonyasının araçlarından birini daha kaybetti. ABD’nin dünya çapında askeri üstünlüğünde kilit öneme sahip olan, uydular aracılığıyla kurduğu GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi) artık rakipsiz değil. Çin’in geliştirdiği Küresel Konumlandırma ve Uydu Sistemi, Amerika’nınkinden çok daha iyi. Ücretsiz ve dünyaya açık!
Xİ JİNPİNG DUYURDU
Çin, 31 Temmuz 2020 Cuma günü, BeiDou (Kutup Takım Yıldızı) uydu konumlandırma sistemi BDS’yi resmen devreye aldı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkenin üst düzey askeri ve hükümet liderlerinin katıldığı Pekin’deki Büyük Halk Salonunda düzenlenen bir törenle duyuruyu bizzat kendisi yaptı. Merkez Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı General Zhang Youxia, Covid-19 salgınına rağmen hedeflerini planlanandan altı ay önce gerçekleştirdikleri için BDS’yi kuran ekibe övgüde bulundu. “BeiDou, ülkemizin bilimin zirvelerine tırmanması ve uzay gücü olma yolunda önemli bir kilometre taşıdır” dedi. (1)
Çin’in son yıllarda kaydettiği en önemli teknolojik ilerlemelerden biri olan BDS, haberleşme ve konumlandırma işlevlerinin bütünleşik olarak çalışmasıyla da dünyada ilk olma özelliğine sahip.
BDS’nin bilgece sloganı işlevini belirliyor: “Dünyanın hizmetinde ve insanlığın yararına!” (2) Çin, BeiDou’yu ekonomik ve askeri uzay altyapısı için dünyaya açık bir sistem olarak ve ücretsiz sunuyor. Çin, BDS’nin Batı’ya bağımlı olmayan, bir akıllı üretim ve yenilik dünyası inşa edeceğini vaat ediyor. Çin’e ortaklıklar ve ittifaklar kurma ve bilgi teknolojisi, mobil cihazlar, 5G, sürücüsüz arabalar ve insansız hava araçları ve daha geniş boyutta nesnelerin interneti için standartları kontrol etme şansı yaratıyor. Özellikle Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki gelişmekte olan ülkeler için genel olarak daha iyi bir internet ve teknoloji deneyimi sağlamayı amaçlamaktadır. Kuşkusuz BDS atılımı kurulmakta olan çok kutuplu yeni dünyanın paylaşımcı felsefesini yansıtıyor.
HASSASİYETİ 10 CM
2018’den beri hizmet veren BeiDou’nun 55. uydunun yörüngeye yerleştirilerek sistemin tamamlanmasıyla, küresel konumlandırma doğruluğunu büyük ölçüde artırdı. Yanılma payı 10 cm’ye indirildi. ABD hükümetine ait olan ve ABD Hava Kuvvetleri tarafından işletilen GPS, yaklaşık 30 cm hassasiyete sahip.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), konumlandırma ve iletişim amacıyla GPS’yi kullanıyordu, ancak çalışmayla başladıktan sonra BDS’ye geçti.
Çin hükümeti, BeiDou terminallerinin izlemeyi iyileştirmek için tüm nakliye araçlarına ve gemilere ve elektrik şebekeleri, iletişim ağları ve hatta Yangtze Nehri’ndeki dünyanın en büyük elektrik santrali olan Üçboğazlar Barajı gibi temel altyapılara takılmasını emretti. Pekin ayrıca Asya-Pasifik bölgesinde ve Kuşak ve Yol Girişimi’ne dahil olan ülkelerde BeiDou’nun kullanımını teşvik ediyor.
BDS, Qualcomm’un Snapdragon ve Huawei’nin Kirin gibi akıllı telefon çipleri de dahil olmak üzere birçok sivil uygulamaya da sahip. Gelişmekte olan ülkeler için son derece önem taşıyan BDS’nin kritik parçalarının yüzde yüzünün Çin üretimi olduğu açıklandı. BDS’yi kullanmak için Çin ile iş birliği anlaşması imzalayan ülkelerin sayısı ise şimdiden 154’e ulaştı.
BDS, ABD merkezli GPS, Rusya merkezli GLONASS ve Avrupa merkezli Galileo ile birlikte dünyanın en önemli dört konumlandırma sisteminden biri ve en yatkını olarak kabul ediliyor.
AFETLE MÜCADELEDE BÜYÜK İMKAN
Çin Uydu Navigasyon Sistemi İdari Ofisi Başkanı ve BDS Sözcüsü Ran Chengqi, Beidou-3 aracılığıyla kullanıcıların dünyanın her köşesinde dış dünya ile irtibat kurabileceğini söyledi. Sözcü Ran, BDS’nin özgün kısa mesajla iletişim ve uluslararası arama kurtarma hizmetleri işlevinin, doğal afetlerin önlemesi ve kurtarma çalışmalarına önemli katkı yapabileceğini belirtti.
Kullanıcıların yerel mobil iletişim ağının bulunmadığı yerlerde BDS aracılığıyla mesaj gönderebileceğine işaret eden sözcü, mesaj limitinin 14 bin bitlik (bin Çince karakter) karakter, resim ve ses dosyalarını kapsadığını kaydetti.
BDS’nin Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu’na da katıldığını belirten Ran, risk altında bulunanların BDS aracılığıyla yardım sinyali yollayabileceğine dikkat çekti. (3)
UYDU TELEFONU UCUZLADI
2020 yılının ilk çeyreğinde Çin pazarında internet erişimi için başvuran akıllı telefonların yüzde 75’inden fazlası BDS’yi destekliyor. BeiDou’nun Çin üretimi çipinin fiyatı 6 RMB’ye (6.25 TL-0.85 USD) düştü
Çin’de şu an 6,5 milyondan fazla işletim aracı, 40 bin posta ve kurye aracı, 36 merkez şehirde yaklaşık 80 bin otobüs, 3 bin 200’den fazla iç nehir navigasyon tesisi ve 2 bin 900’den fazla deniz navigasyon tesisinde BeiDou sistemi kullanılıyor. BeiDou’ya dayalı otomatik sürüş sistemini kullanan tarım makinesi sayısı 20 bine ulaştı.

BM’DEN TAKDİR
BM Dış Uzay Ofisi Genel Müdürü Simonetta Di Pipa, BDS’nin açılış toplantısına yolladığı video mesajda, Çin’in başarısını dünyanın yararına bir girişim olarak niteledi. “Çin’in geliştirdiği GNSS küresel düzeyde büyük bir rol oynamaktadır: Finans, havacılık, denizcilik, karayolu trafik yönetimi, tarım, kanuni takip ve telekomünikasyon alanlarındaki faaliyetleri desteklemenin yanı sıra küresel acil durum müdahalesinde hayat kurtaran, insani yardım, arama ve kurtarma operasyonlarını sağlıyor. Birleşmiş Milletlerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin 17’sinin gerçekleşmesinde etkisinin %40 olduğunu araştırmamızla saptadık. Bu bağlamda, BeiDou tarafından sağlanan hizmetler zaten dünya çapında sosyal ve ekonomik kalkınmaya yön veriyor.” (4)
ASKERİ YETENEK ARTIŞI
1996’da, “Üçüncü Tayvan Boğazı Krizi” sırasında Çin, Tayvan yönetiminin ABD kışkırtmasıyla, hızlandırdığı ayrılıkçı faaliyetlerine karşı bir uyarı olarak Tayvan Boğazı’ndaki üç hedefe füze ateşledi. İlk füze Tayvan’ın Keelung askeri üssünden yaklaşık 18.5 kilometre uzaktaki hedefe isabet ederken, diğer iki füzenin izi bulunamadı. Çünkü, ABD o sırada Pasifik’teki GPS sinyalini kesmişti. Sonuç olarak, Halk Kurtuluş Ordusu, böylesine kritik bir askeri uzay altyapısında dışa bağımlı olmanın tehlikesinin bilincine vardı. Ve aynı yıl Çin, tamamen bağımsız askeri komuta ve kontrol sistemi ve hassas füze takibi için gerekli altyapıyı inşa etmek için 25 yıl içinde tamamlanacak kendi konumlandırma sistemini kurmaya karar verdi.
Artık Çin, sabit askeri hedefler için ABD’nin GPS’yi kapatacağından korkmadan füzelerini ve bombalarını belirlediği hedeflere yönlendirebilir. Hareketli hedefler için, füzelerini hedefe çok yaklaştırabilir, ardından bir terminal arayıcısı hassas hedefleme için aktif rehberlik sağlayabilir. Bu senaryo, Pasifik’teki ABD uçak gemilerini hedefleyebilen DF-21-D gibi Çin’in balistik füzeleri için uygulanabilir. BeiDou kullananına, kendi kuvvetlerinin konumu hakkında kesin bilgi sahibi olma ve askeri kuvvetleri zamanında yönlendirme becerisi sağlayarak bağımsız askeri komuta ve kontrol sağlıyor. Bu yetenek, Çin’in, Güney Çin Denizi, Tayvan veya Hong Kong gibi konularda savunma becerisini güçlendiriyor. Aynı zamanda ABD’nin karşı müdahale seçeneklerini de sınırlandırıyor. ABD veya müttefiklerinin müdahale etmeye çalışması durumunda Çin’in bedel ödetme yeteneğini, dolayısıyla caydırıcılığını artırıyor. Çünkü 5G ile birleştirilmiş bağımsız bir BDS, gerçek zamanlı askeri komuta, kontrol ve yıkıcı derecede hassas otomatik silah sistemlerini rahatlıkla kullanma anlamına geliyor.
SONUÇ: ABD İMPARATORLUĞU ÇÖKÜYOR
Avustralya Uzay Mühendisliği Araştırma Merkezi direktörü Andrew Dempster, “BeiDou açıkça GPS’den birkaç on yıl sonra tasarlandı, bu yüzden GPS deneyiminden öğrenmenin faydasını gördü. Daha yüksek bant genişliğine ve daha hassas doğruluk sağlayan bazı sinyallere sahip. Uydular için daha az yörünge düzlemine sahip olması, BDS’nin bakımını da kolaylaştırıyor.” (5)
Artık ABD’nin BDS’den daha iyi bir uydu konumlandırma sistemi kurması ekonomik olarak mümkün değil. GPS ile sağladığı askeri üstünlüğü de yitirmiş durumda. Çin, 2035 yılında merkezinde Beidou’nun olduğu daha kapsamlı ve entegre bir konumlandırma ve zamanlama sistemi inşa edeceğini duyurdu. Bu koşullarda, ABD’nin daha adil, eşitlikçi bir uluslararası düzeni kabul etmesi onun çıkarına. Yaşayıp göreceğiz.

1.https://www.scmp.com/news/china/science/article/3095593/chinas-beidou-set-show-way-xi-jinping-commissions-rival-americas
2.http://en.beidou.gov.cn/
3.https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/beidou-ile-dunyanin-her-kosesinde-irtibat-kurmak-mumkun-161168
4.http://en.beidou.gov.cn/WHATSNEWS/202006/t20200624_20703.html
5.https://www.reuters.com/article/us-space-exploration-china-satellite/china-set-to-complete-beidou-network-rivalling-gps-in-global-navigation-idUSKBN23J0I9

https://aydinlik.com.tr/haber/cin-uydu-agi-sisteminde-abd-yi-gecti-215809
This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİŞİM - İNTERNET -, DÜNYA ÜLKELERİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *