HAYDUTLUĞUN 75. YILI * 1945’in 6 Ağustos’unda, ABD 2 ATOM BOMBASI ATARAK 210 BİN MASUM SİVİL JAPON’u ÖLDÜRDÜ * Manhattan’dan Hiroşima’ya: Atom bombası fikri nasıl ortaya çıktı?

YAZIYA YORUM [Katkısı için sayın Mehmet Boz’a teşekkür ederim]
Mehmet Boz / 8.08.2020 / bomemed@gmail.com

USS Harry S. Truman (CVN-75)
Sn.Kaptan’a ilk kez Japonya’ya( 6 Ağustos ‘daHiroşima’ya,9 Ağustos’taNagazaki ‘ye ) atılan nükleer silahın anlık yıkıcılığı ve kalıcı yıkıcılığını ele aldığı yazısı için teşekkür ederim . Bir de büyük insanlık suçunun az bilinen yanı olduğunu düşündüğüm Turman’la ilgi bir alıntı aşağıdadır.
Japon kentlerine atom bombası attıran Harry S. Truman kimdir?
Geçen asrın Amerikan başkanları içinde cephede savaşmış tek kişidir öncelikle. Kansas’ın büyük haydudu, “politik patron” Thomas Pendergast tutar elinden beyimizin ve dünyası değişir. Pendergast’in senatörü olarak bilinen Truman’ı yıllarca kimse ciddiye almaz. Demokrat Parti Roosvelt’e danışılmadan başkan yardımcısı yapılır.
Yaşamı boyunca hep birilerinin maşası olmuş bir adam!
Lise mezunu siyasi liderimiz; uydurmuyorum, Craig Von Buseck tarafından yazılan I Am Cyrus: Harry S.Truman and the Rebirth of Israel adlı kitapta bir “kahramanlık” (!) hikâyesinin parçası diye tanıtılır.
Başkanlıktan ayrıldıktan sonra, Kasım 1953’te toplanan Yahudi Teolojisi Semineri, Truman’ı onurlandırmak için New York’ta bir ziyafet düzenler. Yemek sırasında beyimiz katılımcılara “İsrail devletinin doğuşuna yardım eden insan” olarak takdim edilince hemen koşup mikrofonu eline alarak şöyle buyurur: “Yardım mı etti! Yardım etti ne demek baylar, ben(*) Kyros’um Kyros!”
…..
Peki başkanlık koltuğuna oturmadan önce hiç haberdar olmadığı atom bombasının, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılma emrini imzalamış Truman…Dünyadaki en korkunç katliam, bizzat ABD’ye, bu adama aittir. Herkesi sırası gelince soykırımcı, katliamcı ilan ederler; o günler hakkında nedense hiç konuşmazlar.
….
İlk anda 80 bin, yıl sonuna dek 140 bin kişi ve bugüne dek sürüp giden etkiler. Üstelik katliam planlanırken sosyal yaşamları incelenip Japonların en çok dışarıda olacağı saati hesaplanmıştır.
…..
Atom bombası diyorum sayın okur, atom! Doktrini de doktrin hani! Bu aptallık silsilesi ABD’nin bugün yürüttüğü Ortadoğu politikasının da özüdür. Sırf bu bile, Amerika’nın nice karanlık bir canavar olduğunu gösterir…
Bir de not: Atom bombası kullanıldığında Japonya zaten petrol ve yiyecek sıkıntısı çekiyordu. Yani neredeyse teslim olmaya hazırdı. Üstelik Truman bunu biliyordu, çevresindeki bilimcilerin atom bombası konusunda verdiği raporu da okumuştu. Japonlar çok önceden imparatorun ve imparatorluğun korunacağı güvencesiyle teslim olacaklarını bildirmişti.
Harry S. Truman 27 yaşındayken gelecekteki eşine ne yazıyor bak:
“Dürüst, erdemli olduğu, zenci veya Asyalı olmadığı sürece her insan diğeri kadar iyidir bence. Amcam Will, Tanrı’nın beyaz adamı tozdan, siyahı çamurdan yaptığını, geri kalandan da Asyalıları yarattığını söylerdi;
Japonlar ve Çinlilerden nefret ediyordu, ben de öyleyim.
Belki de bir ırk önyargısı fakat kesinlikle fikrim şudur:
Zenciler Afrika’da olmalı, sarı adamlar Asya’da; Avrupa ve Amerika’da da beyaz adam olmalı!”

(Jon Taylor’un Truman’ın Büyük Çiftliği -kitabından) ( 1 )
( *)Kyros MÖ 530’da ölen, Babil’i fethedip Yahudilerin esaretine son vererek ülkelerine geri dönmesini, mabetlerini inşa etmesini sağlayan Pers kralı…
(1 ) Onur Caymaz’ın Amerika’yı sevmemek yazısından alıntıdır
(2 ) https://www.timeturk.com/hangi-ulkenin-kac-ucak-gemisi-var/fotogaleri-45348/19
Hiroşima’da atom bombası atıldıktan birkaç gün sonra çekilen bir fotoğraf. Ağustos 1945.   –   ©  ASSOCIATED PRESS/AP1945

AMERİKA HAYDUT DEVLETTİR.
HİROŞİMA VE NAGAZAKİ’de ATOM BOMBASIYLA TOPLAMDA 210 BİN KİŞİ ÖLDÜ.
Bugün Hiroşima’da Amerika’lıların cephede savaşmak yerine Japonya’nın 2 ayrı kentinde attıkları 2 atom bombasının masum ve sivil insanları yok etmesinin 75.yıl yıl dönümü… Aradan yıllar geçti, dünya savaşları bitti, yeni bölgesel savaşlar başladı, savaşlar devam ediyor. En çok da çocuklar ölüyor…
6 Ağustos 1945 sabahı Albay Paul Tibbets yönetimindeki “Enola Gay” isimli B-29 uçağı, “Little Boy” (Ufak Oğlan) isimli “yük”ünü saat 08.13’te Hiroşima’nın 10 bin metre üzerinde bıraktı. Bomba yerden 580 metre yükseklikte patlatıldı. Bu, uranyum-235 atom bombasıydı.
Üç gün sonra ,9 ağustosta ikinci atom bombası yine Japonya’nın Nagazaki kentine atıldı. Hızı 800 kilometreyi bulan binlerce derece sıcaklığındaki fırtına, Hiroşima’da ilk anda 70 bin, Nagazaki’de yine ilk anda 27 bin insanı buharlaştırarak yok etti.
Hiroşima’da birkaç yıl içerisinde ise radyasyonun ölümcül etkisinden 140 bin insan öldü. Bombardımanı takip eden 5 yıl içinde radyasyon nedeniyle mutasyona uğrayan 70 bin kişi daha hayatını kaybetti.

Manhattan’dan Hiroşima’ya:
Atom bombası fikri nasıl ortaya çıktı?

Kerem Congar • 04/08/2020
Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atom bombası atılmasının üzerinden 75 yıl geçti.
6 ve 9 Ağustos 1945’te Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hava Kuvvetleri’nin bu şehirlere attığı atom bombaları sebebiyle en az 70 bin kişi hayatını kaybetti; Japonya’nın II. Dünya Savaşı’nda teslim olmasına neden oldu.
Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının serüveni Alman Fizikçi Albert Einstein’a kadar uzanıyor. Avrupalı ve Kuzey Amerikalı bilim insanlarının geliştirmek için 6 sene uğraştığı bu silahlar tam 10 ton nükleer patlayıcıyla Japon İmparatorluğu’nun sonunu getirdi.
Nükleer çalışmalar ve Einstein’ın uyarısı
II. Dünya Savaşı başlamadan hemen önce Einstein, ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt’e gönderdiği mektupta atom moleküllerinin parçalanmasının büyük bir yıkıcı etki yarattığından bahsetmiş ve Nazi Almanyası’na karşı uyarmıştı. Mektupta, atomla ilgili o dönemde yapılan çalışmaların yeni nesil bir nükleer bombanın bulunmasıyla sonuçlanabileceği bildiriliyordu. Bu gelişme sonrası Roosevelt, Uranyum Danışma Konseyi’ni kurdu.

Einstein, Roosevelt’i Naziler konusunda uyarmıştı. Bu uyarı sonrası ABD Manhattan Projesi’ne başladı.AP Photo
Japonlar Pearl Harbour’ı bombalıyor
Tarihler 7 Aralık 1941’i gösterdiğinde Japon savaş uçakları ABD’nin Büyük Okyanus kıyısındaki Pearl Harbour limanını bombaladı. Bu saldırıdan bir gün sonra Washington yönetimi II. Dünya Savaşı’na girdiğini açıkladı.

Manhattan Projesi’ni başlatan dönemin ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt (solda)John Rous – AP
Manhattan Projesi
Einstein’in uyarısı sonrası ABD, Almanların elinde atom bombasına benzer yapıda büyük bir kitle imha silahı olduğunu düşünüyordu. Bu sebeple Ağustos 1942’de ABD resmi olarak çok gizli bir atom bombası projesine başladı. Bu programa, Manhattan Projesi adı verilmişti ve iki milyon dolar bütçe ayrılmıştı.
1943’te New Mexico eyaletindeki Los Alamos laboratuvarının başına bilim insanı Robert Oppenheimer getirildi. Manhattan Projesi’nin direktörü olan Oppenheimer ABD, İngiltere, Kanada ve Nazi Almanyası’ndan kaçan Avrupalı fizik dehalarıyla atom bombası projesini başlattı.
1945’te atom bombasının ilk denemesi yapıldı
Oppenheimer’ın ekibi yaklaşık iki senelik bir çalışma sonucu atom bombasının yapımını tamamladı. Oppenheimer’a o dönemde 5 bin 700 kişilik bir ekip eşlik ediyordu. ABD, 16 Temmuz 1945’te New Mexico çölünde ilk denemeyi gerçekleştirdi.
Atom bombasının yapımı esnasında ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt 12 Nisan 1945’te vefat etti. Yerine ABD Başkanı seçilen Harry S. Truman çalışmaları yakından takip ediyordu.

Japonya’ya atom bombası atılması emrini veren ABD Başkanı Harry S Truman.William J. Smith/AP2008
Hedef neresi ve kim olacaktı?
Atom bombası bulunduktan sonra ABD yönetimi bu silahı ilk olarak Almanlara karşı kullanmayı düşünüyordu. Ancak Almanların savaşın sonlarında direnci düşmüş ve geri çekilmeye başlamışlardı. Bu sebeple Washington yönetimi hedef değiştirerek Pearl Harbour’a saldıran Japonya’yı seçti.
Başkent Tokyo zaten yerle bir olmuştu. İlk seçilen şehirler Kyoto, Hiroşima, Yokohama ve Kokura oldu. Ancak daha sonra Japonya adasının güney kesimlerinde kalan Hiroşima ve Nagazaki’de karar kılındı. Kyoto şehri tarihi yapısı ve kültürel mirası sebebiyle son anda listeden çıkarılmıştı.
Japonya ile savaş başladı
9-10 Mart 1945’te Amerikan ordusuna ait uçaklar Tokyo ve Japonya’nın diğer büyük şehirlerini bombalamaya başladılar. Bu saldırılar sebebiyle sadece Tokyo’da 100 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Tarihte atom bombasını ilk kullanan, Hiroşimaya atom
bombasını bırakan ABD’li asker pilot Enola Gay.AP/1945 AP
Okinawa Savaşı
26 Mart 1945’te Japonya’nın en güney noktası olan Okinawa Adası’nda büyük bir savaş başladı. Çatışmalarda 100 bin Japon askeri hayatını kaybetmişti. ABD’nin verdiği kayıp ise 12 bin civarındaydı. ABD yönetimi bu savaşı atom bombasını kullanmak için bir neden olarak gösterdi.
Bu dönemde Roosevelt’in ölümünden sonra ABD Başkanı olan Truman, Manhattan Projesi’ni öğrenmişti. Almanya 8 Mayıs’ta teslim oldu ancak Asya ve Pasifik ülkelerinde savaş devam ediyordu.

Hiroşima’ya atılan ABD yapımı atom bombası ‘Little Boy’ (küçük çocuk)ASSOCIATED PRESS/AP1960
Amerikalılar bombayı Japonya yakınlarına getiriyor
Mayıs ve temmuz ayları arasındaki dönemde atom bombasının bileşenleri Japonya’nın güneyinde Filin Denizi açıklarındaki Marianas Adaları’na getirildi ve buradaki Tinian adasına nakledildi. Bu sayede Amerikan B-29 bombardıman uçakları Japonya adasına ulaşabilecekti.
16 Temmuz’da New Mexico Çölü’nde yapılan atom bombası denemesinin üzerinden yaklaşık bir hafta geçmişti. Başkan Truman 25 Temmuz 1945’te Japonya’ya atom bombası atılması önerisine onay verdi.
26 Temmuz 1945’de İngiltere, Çin ve ABD Potsdam Deklarasyonu ile Japonya’yı teslim olması, aksi halde ülkede büyük bir yıkım yaşanacağı konusunda uyardı. Tokyo hükümeti bu uyarıyı dikkate almadı ve şu cevabı verdi: “Mokusatsu…” Yani “yorum yok.”

Atom bombası atıldıktan birkaç gün sonra Hiroşima şehrinin havadan çekilmiş fotoğrafı.ASSOCIATED PRESS/AP1945
Hiroshima ve Nagasaki yerle bir oldu, 200 bin sivil hayatını kaybetti
6 Ağustos tarihinde ABD ordusuna ait B-29 uçağını kullanan savaş pilotu Enola Gay yaklaşık 5 ton ağırlığındaki atom bombasını sabah saat 8.15’te Hiroşima semalarına bıraktı. Aralık ayında gelen verilere göre şehirde 140 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Hiroşima’da atom bombası saldırından sağ kurtulan Japon anne ve çocuğu.ASSOCIATED PRESS/AP1945
Truman, Japonya’nın teslim olmaması durumunda ülkeye “Dünya’da eşi benzeri görülmemiş bir bombardıman yağmurunun” başlayacağını açıkladı. 8 Ağustos’ta Sovyetler Birliği Japonya’ya savaş ilan etti.
II. Dünya Savaşı’nda teslim bayrağını çeken Japonya İmparatoru Hirohito (gözlüklü, siyah ceketli) Papa II. John Paul ile birlikte.Tsugufumi Matsumoto/AP
9 Ağustos’ta Nagasaki’ye sabah saat 11.02’de ABD ordusu ikinci atom bombasını bıraktı. Şehirde dakikalar içerisinde 70 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.
15 Ağustos’ta Japonya İmparatoru Hirohito halkına savaşı kaybettiklerini duyurdu. Hirohito, savaş sonrası ülkenin yeniden yapılanması döneminde tahtta kaldı.

Hiroşima’ya atom bombası atıldığında şehirde yaşan genç bir delikanlı olan Lee Jong-keun, bu tarihi olayın son şahitlerinden. Jong keun şu anda 92 yaşında.Eugene Hoshiko/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
İlk Sovyet atom bombası
Hiroshima ve Nagasaki’ye atom bombası atılmasından 4 sene sonra 29 Ağustos 1949’da Sovyetler Birliği Kazakistan’da kendi geliştirdiği ilk atom bombasını başarıyla denedi ve dünya üzerinde ABD’den sonra en büyük ikinci nükleer güç oldu.
https://tr.euronews.com/2020/08/04/manhattan-dan-hirosima-ya-atom-bombas-fikri-nas-l-ortaya-c-kt?
This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, FAŞİZM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *