YENİ NESİL SAVAŞ ARAÇLARI * İnsanlık için yeni tehdit: Drone terörü

Euronews * Ismail Citak • 17/09/2019
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya bir törende konuşma yaptığı sırada bomba yüklü drone ile düzenlenen saldırı birçok alanda kullanılan bu insansız araçlarının yeni nesil terör aracı olup olmadığına yönelik soru işaretlerini de beraberinde getirmişti.

Son olarak Husiler, yaklaşık bin km yol katettikten sonra Suudi Arabistan’ın Aramco tesislerini silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile vurarak tüm dünyanın dikkatini drone tehlikesine çekmişti.
Terör uzmanları da son birkaç yıldır olası saldırı araçları arasında yer verdiği drone tehlikesine karşı uyarılarda bulunuyor.
Terör örgütleri tarafından kötüye kullanılması konusunda endişe taşıyan bazı Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkeler ulaşılması oldukça kolay ve ucuz olan bu araçların ithalat ve pazarlamasına özel bir düzenleme getirilmesini istiyor.
Fransa drone ile mücadeleye önem veriyor
Drone ile mücadele konusunda en kararlı ülkelerin başında Fransa geliyor. Ülke son yıllarda özellikle nükleer santrallere sızmaya çalışan dronelara karşı mücadelesiyle biliniyor. İnsansız hava araçlarını izleme ve pasifize etme araç ve yöntemleri üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran Fransa konuyu Savunma ve Ulusal Güvenlik Genel Sekreteri üzerinden takip ediyor. Ekim 2016’da Musul yakınlarında konuşlandırılan iki Fransız Özel Kuvvetler askeri IŞİD tarafından düzenlenen dronelu saldırıda ağır şekilde yaralanmıştı.
Terör örgütleri saldırılarında neden droneları tercih ediyor?
Terör örgütlerinin droneları saldırı aracı olarak kullanmasında düşük maliyet, hız ve manevra, yük taşıma kapasitesi, korku ve kaos oluşturma becerisi, hedefe ulaşmada maksimum etki ve saldırıyı düzenleyecek örgüt açısından risksiz olma gibi faktörler etkili oluyor.
Droneların nükleer santral, stadyum ve tören alanı gibi yerlerde olası bir saldırıda kullanılmasından endişe ediliyor. Saldırıda can kaybı olmasa bile droneların terörizmin psikolojik boyutunu artırması olasılığıysa konuyu daha da hassas hale getiriyor. Gelecekte, droneların özel sektörde ticari amaçla kullanımının yaygınlaşmasının ise saldırıları gizlemek için istismar edilebileceği belirtiliyor.
CIA eski Başkan Yardımcısı Michael Morell, ölümünden önce dizüstü bilgisayarların içinde saklanabilecek bombalar üzerinde çalıştığı tahmin edilen en gelişmiş bomba yapımcısı olarak nitelendirilen İbrahim al-Asiri’nin drone operasyonuyla öldürdüğünü ileri sürmüştü.

https://tr.euronews.com/2019/09/17/dronlarin-terorizmi-tehdidi-buyuyor
This entry was posted in YENİ NESİL SİLAHLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *