PERDE ARKASI * Bolton: ‘Trump, çıkarları için Erdoğan’ın etkisi altında yargıya müdahale etti’

euronews • Son güncelleme: 21/06/2020 –

Beyaz Saray’ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, ABD Başkanı Donald Trump’ın New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman’ı görevden almasını Halkbank davasında yargıya müdahale olarak değerlendirdi.
Trump yönetiminin yayının durdurulması için dava açtığı “The Room Where It Happened” isimli kitabı ile ilgili ABC haber kanalına konuşan Bolton, kitapta da bahsettiği Halkbank davasına değindi.
Bolton, Berman’ın tartışmalı bir şekilde görevden alınmasının nedenlerinden biri olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Donald Trump arasında geçen konuşmaları gösterdi.
“Erdoğan, Halkbank üzerindeki baskıyı kaldıracak bir anlaşma istiyordu” diyen Bolton, Aralık 2018’deki bir görüşme esnasında Trump’ın cumhurbaşkanına, “New York savcıları hep Obama’nın adamı. Onların yerine benim yerleştireceğim kişileri bekle, bu meseleyi halledeceğiz” dediğini iddia etti. Ronald Reagan döneminde Adalet Bakanlığında görev alan Bolton, kariyeri boyuca daha önce hiçbir başkandan bu tür cümleler duymadığını söyledi.
“Yabancı bir devlet liderinin etkisi altında yargıya müdahale”
Eski güvenlik danışmanı Bolton, “(Cumhurbaşkanının) ve ailesinin rüşvet fonu olarak kullandığı Halkbank ile ilgili Erdoğan’a, çıkar için istediğini vermek sıkıntılı bir durum” ifadesini kullandı. Bolton öne sürdüğü iddialarını, ‘bir başkanın yabancı bir devlet liderinin etkisi altında yargıya müdahalesi olarak’ niteledi.
Trump’ın görevden aldığı New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal ettiği etmekle suçlanan Halkbank ile ilgili soruşturmanın da bulunduğu dosyalarla da ilgileniyordu.
Adalet Bakanlığı ile Başsavcı arasında ‘istifa’ polemiği
ABD Adalet Bakanlığının, daha önce Başkan Donald Trump’a yakın isimleri soruşturan New York (NY) Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman’ın istifa ettiğini ve yerine başka bir ismin getirileceğini açıklaması ‘yargıya müdahale’ tartışmalarını başlatmıştı.
Görevi bıraktığına ilişkin haberi bakanlığın basın açıklamasında gördüğünü belirten Berman, “İstifa etmedim ve etme niyetim de yok ancak Başkan tarafından önerilen bir aday Senato tarafından onaylanınca görevimden ayrılacağım” demişti.
Bu gelişme üzerine Adalet Bakanı William Barr, Trump’ın, başsavcıyı görevden aldığını açıkladı. Barr, açıklamasında, “İstifa etmeye niyetiniz olmadığını beyan ettiğiniz için bugün Başkan Trump’tan görevinize son vermesini istedim ve o da bunu yaptı.” ifadelerini kullandı.
https://tr.euronews.com/2020/06/21/bolton-trump-c-karlar-icin-erdogan-n-etkisi-alt-nda-yarg-ya-mudahale-etti
This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, DIŞ POLİTİKA, HUKUK-YARGI-ADALET, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *