SALGIN VE EKONOMİ * Macro ekonomik kumarhane

Bülent ESİNOĞLU / 26 Mayıs 2020 /  bulentesinoglu@gmail.com

Anladınız değil mi? Kapitalizme bile taş çıkartan finans kapitalden söz ediyorum.
CVD19 Salgının en belirgin faydası; borsa denilen makro ekonomik kumarhanenin, aslında, servet savaşı yapılan bir yer olduğunu ortaya koymasıdır. Üretim ile ilgisinin olmadığı, sadece paradan para kazanıldığı veya kaybedildiği bir yer.
 Bildiğiniz gibi kapitalizmde, Meta Para Meta düzeni ve daha sonra Para Meta Para düzenini vardı. Finans kapital bunların hepsini aştı ve Paradan Paraya (P-P’) geçiş düzenine getirdi.
Paradan paraya geçerek, kazanç temin etmenin merkez üssü Borsalardır.
CVD 19’dan sonra, ABD de fabrikalar, ticarethaneler, lokantalar kapalıyken, borsa (stok market) tavan üstüne tavan yaptı.
Borsada işlem yapmak için çok üstün teknolojiye sahip bilgisayar ve bu bilgisayarlara göre düzenlenmiş bilgisayar programlarına ve bu teknolojiyi kullanabilen kişilere ihtiyaç vardır. Patronun kendisine de ihtiyaç yoktur. Çünkü patronun kendisi bu kadar yüksek teknolojiyi kendisi kullanamaz.
Para veya herhangi bir varlık, bir yerden başka bir yere, milisaniyede geçerken, başlangıçtaki değerden daha yüksek değerlere ulaşabiliyor. Amerikan merkez bankası, Amerikan ekonomisi krizden çıksın diye, şirketlere verdiği dolarlar, üretim yerine borsaya gidiyor ve borsa tavan yapıyor.
Yani basılan paralar üretime veya mal ticaretine gitmiyor. Macro Kumarhanede işlem görüyor.
Macro kumarhaneler ile halkın bir ilişkisi yoktur. Hatta Amerikan halkının da %70’nin ilgisi olmadığı bilinmektedir. Biz de de öyledir. Finans kapital ölümcül bir tüketim yolculuğudur. Bir tarafta aşırı sermaye birikimi varken, öte yanda aşırı bir yoksulluk vardır.
Finans kapital hane halklarını da sürekli mülksüzleştirir.
CVD 19’un en belirgin faydasının bu düzeni tartışmaya açmış olmasıdır. Çünkü servet sahipleri ve onların medyaları bu tartışmaya hiç izin vermezler. Ama CVD 19, bu tartışmayı ve yeni bir para düzenine geçilmesini gündeme getiriyor.
Çünkü bu spekülasyon düzeni, en fazla Doları tartışmalı hale getiriyor.  Dünya parası olup olamayacağını da buradan çıkıyor.
Çin’in ortaya koyduğu üretim gücü, spekülasyonları yenecek gibi duruyor. Bunu gören ABD gizli servislerini harekete geçirdi. Aynı anda, dünyanın birçok yerinde, çok çeşitli Çin aleyhine provokasyonlara girişti.
Hindistan/ Çin, Avusturalya/Çin Çin/Hong Kong ve Doğu Türkistan vs.
Şimdilik Amerika’nın provokasyonlar dışında bir stratejisinin olmadığı çok net anlaşılıyor.
This entry was posted in BÜLENT ESİNOĞLU YAZILARI, Ekonomi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *