KİME BAYRAM?

Ceyhun Balcı / 23.05.2020

Korona salgını ramazan davulcusunu bile eve kapattı! En azından benim yaşadığım yerde böyle oldu! Davulcusuz da oluyormuş diyerek daha fazla yorum yapmak istemiyorum!

Yaşamımımız boyunca en sıra dışı bayramı yaşadığımız kesindir!
Bayramlar epeyce zamandır belirli kesimin yakın ya da uzak bir yerlere gitmek için yollara düşme fırsatına dönüşmüştü. Bu kez değil bir yerlere gitmek sokağa adım atmak olanaksız!
Aş ve iş derdindeki milyonlar için “evde bayram” hiç olmazsa giderlerin azalması demek oldu.
Milyonların eve kapandığı bayramda keyfi yerinde olanlar yok mu?
Otoyol, köprü ve tünel yap-işlet-devret işi yapanlara her gün bayram!
Ürününü satamayıp kara kara düşünenlerin kaygısı yok onlarda!
Durum her ne olursa olsun kazanıyorlar!
Yeter ki, dünya dönmeyi sürdürsün!
Vatandaşına İBAN numarası vermek zorunda kalan devlet bu durumu görmez mi?  “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasında toplanan para 2 milyarı biraz geçmişti!
Osmangazi Köprüsü’nü kapsayan İzmir-İstanbul otoyolu için 2019’da işletmeciye 2.5 milyar TL ödendiği bilgisi var basında. https://www.yenicaggazetesi.com.tr/osmangazi-koprusunden-gecis-garantisi-olarak-2-5-milyar-tl-odenecek-268814h.htm
Korona salgını kampanyasında toplanan para otoyolun bir yıllık ödemesini ancak karşılamakta. Böyle bir durumda devlet işletmeciyle masaya oturmaz mı?
Milyonların özveride bulunduğu; aşını, işini yitirdiği ortamda işletmeciden elini cebine atması istenmez mi?
Herkes yitiren olurken otoyol, köprü ve tünel işletmecilerinin her koşulda kazanan olması insafla, vicdanla ve daha da önemlisi akılla bağdaşır mı?
Az önce sıraladığım sorular yaşamın olağan akışına göre akla getirilebilir. Kazanç güvencesi verilen işler daha baştan yaşamın olağan akışıyla çeliştiği için sıraladığım soruların bu bağlamda en küçük anlamı ve önemi yok!
Bir dizi yüklenici Türkiye’de siyaseti omuzlamaktadır. Siyasete parasal destek vermektedir ve bir bakıma onu var etmektedir demek çok daha doğru olur!
Durum böyle olunca siyasetçiden bu gideri sorgulamasını beklemek ham hayalden öteye geçmemektedir. Başka deyişle, siyaset bir cebinden verdiğini diğer cebine aktarmış olmaktadır.
Devletin verdiği İBAN numarasına katkıda bulunsun bulunmasın vatandaşların ayrıcalıksız şekilde tümü köprü, otoyol, tünel üzerinden kurgulanmış olan vurguna parasal kaynak aktarmış olmaktadır.
Deli Dumrul öyküsü örneğince köprüden geçmene gerek yoktur geçiş bedelini vermek için.
Geçmesen de verirsin!
Deliye her gün bayram demiş eskiler.
Yalnız deliye mi?
İyi bayramlar dilemek isterdim…

KİME BAYRAM?

This entry was posted in GÜNDEM - YORUM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *