Hakimiyet, bila Kayt Ve Sart Milletindir

“Millet egemenliği kayıtsız şartsız tutmayı kendi vicdanına karşı söz verip yemin ettikten sonra, şunun ve bunun gereğidir diye şuna veya buna verilebilecek en basit bir hak bulunuz, vazife bulunuz ve yetki bulunuz. Kimse bulamaz!…

Ondan sonra idare usulü, halkın geleceğini şahsen ve fiili olarak idare etmesi esasına dayanır. Bildiğiniz gibi bir idare ve bir de egemenlik vardır. İdare, kalp ve vicdanın eğilimi ve isteğidir. Bir insanda olduğu gibi, insanlardan oluşan sosyal toplumda da irade mevcuttur. İrade alınamaz ve irade verilemez. Fakat iradenin uygulama vasıtası olan egemenliği verebilen bir insan veyahut egemenliği kaybeden bir insan veyahut bir toplum egemenlikten yoksun olunca ( ki egemenlik iradenin göründüğü ve belirdiği yerdir) o halde iradesi felç olur. Bundan dolayı egemenliğini verebilmek için iradesinin felç olmasına razı olmak gerekir.

Bundan dolayı veremez. Egemenliğini verebilmek için, iradesinin, arzusunun,
eğilimlerinin felçli kalmasını kabul etmek lazımdır. Ölmeyi kabul etmek demektir.

Bundan dolayı bir millet egemenliğini veremez. Yalnız alınır ve zorla alınır. Millet egemenliğini elinde tutuyor ve ancak egemenliğinden gerektiği kadarını uygulamak üzere Millet Meclisi’nin tümünü görevlendiriyor.

FAKAT BİR TEK ADAMA BU YETKİ VERİLEMEZ.

(Kaynak: Büyük Önder, bilge insan Mustafa Kemal Atatürk’ün 14 Ocak 1923 tarihinde bir ay sürecek Batı Anadolu gezisindeki ilk durağı Eskişehir/İzmit’teki konuşmasından)

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK ve SPOR BAYRAMIMIZI
KUTLAR, SAĞLIK VE ESENLİK DİLERİM.


Milli bayramlar bir milletin birlikte elde ettiği, tarihi önemi olan ortak kültür mirasıdır. Milli bayramların düzenli by-pass edilmesi, bir müddet sonra devletin tamamen ortadan kalkmasına sebep olacağı bilinmelidir.
Kalın sağlıcakla
Rehan Gündoğmuş
This entry was posted in ATATURK, CUMHURİYET - DEMOKRASİ - ÇAĞDAŞLIK, DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *