DERİN İHANET * İŞGAL ALTINDAKİ EGE ADALARI HAKKINDA CEVAPLANMASI GEREKEN 15 KRİTİK SORU * AKP İktidarı döneminde Türk Adalarına 5 binden fazla Yunan askeri yerleştirildi. Adalara yerleştirilen siviller de milis askeri olarak eğitildi ve donatıldı. Yunan askerlerinin ve milislerin resim ve video görüntüleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resim ve video görüntülerinin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı.


İŞGAL ALTINDAKİ EGE ADALARI HAKKINDA
CEVAPLANMASI GEREKEN 15 KRİTİK SORU

Ümit Yalım
Terör ve Güvenlik Çalışmaları Merkezi Güvenlik Araştırmaları

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 16 Kasım 2017’de Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. Görüşme tutanağının metni Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun TBMM İnternet sitesindeki sayfasında “Komisyon Konuşmaları” bölümünde yayınlanmıştır. Çavuşoğlu Yunan işgali altında olan 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı hakkında ilginç iddialarda bulunmuştur. Kardak krizinden sonra adaların fiili ve hukuki statüsünde hiçbir değişim olmadığını iddia eden Çavuşoğlu fiili durumun yani işgalin 1996’dan önce oluştuğunu iddia etmiştir.

23 Kasım 2017’de Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alkiviadis Stefanis Aydın Eşek ve Aydın Hurşit Adası’nda konuşlu bulunan askeri üslerde denetleme yaptı. Denetleme ile ilgili haber ve resimler Yunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı resmi internet sitesinde yayımlandı. Yunanistan’a müzik notası bile verilmemiştir. Aydın Hurşit Adası’nda 07 Eylül 2017’de 1 Yunan deniz üssü Muğla Ardıççık Adası’nda 27 Eylül 2017’de 1 Yunan kara üssü ve 1 Yunan deniz üssü açıldı. Üslerle ilgili haber resim ve belgeler görsel ve yazılı basında yayımlandı. Türkiye’de konuşlu Yunan askeri üslerinin sayısı 13’e çıkmıştır.


Ege Denizi’ndeki adalarla ilgili olarak uluslararası hukuka göre iskân ve işgal kavramları nelerdir?

İskân-Settlement: Türk ve Yunan vatandaşları tarafından iskele liman balıkçı barınağı deniz feneri helikopter pisti kulübe ev ağıl vb. kolaylık tesislerinin inşa edilmesi ada ya da kayalığın kullanıma veya yerleşime açılması.

İşgal-Occupation: Devlet ülkesini istila eden yabancı askeri kuvvetlerin belirli bir süreklilik göstererek o ülkede kalması ve o ülkeye kendi bayrağını dikmesi.

Yunanistan’ın Kasım 1995’ten itibaren Ege Denizi’ndeki ada adacık ve kayalıkları iskâna açma çalışmaları herkesin bildiği bir konudur. Bu maksatla bazı adalara ve kayalıklara Türk ve/veya Yunan vatandaşları tarafından iskele liman balıkçı barınağı deniz feneri helikopter pisti kulübe ev ağıl v.b. kolaylık tesisleri inşa edilmiştir. Anılan coğrafi formasyonların bir kısmı Yunanistan’a bir kısmı da Türkiye’ye aittir. Örnek olarak İstanbul’daki 1. Ordu Komutanlığı sorumluluk alanında olan Zürafa Adası’nın batı ucuna küçük bir deniz feneri inşa edilmiştir. Gökçeada’nın kuzeyinde bulunan Zürafa Adası’na deniz fenerinin inşa edilmiş olması adanın işgal edildiği anlamına gelmez. Benzer şekilde adalara iskele liman balıkçı barınağı helikopter pisti kulübe ev ağıl vb. kolaylık tesisleri inşa edilmiş olması da o adaların işgal edildiği anlamına gelmez. İşgalden söz edebilmek için yabancı askeri kuvvetlerin belirli bir süreklilik göstererek o adada kalması ve o adaya kendi bayrağını dikmesi gerekir.

CHP Milletvekili Onur Öymen tarafından 26 Kasım 2004’de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e soru önergesi verildi. Önergede “Türkiye’ye yakın bazı kayacıklara Yunan bayrağı dikildiği belirtilerek anılan yerler Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığı listesinde yer alan adalar mı?” sorusu soruldu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül soru önergesine cevap vermemiştir. Gül Türk adalarına Yunan bayrağı dikildiğini zımnen kabul etti.


Konuyla ilgili şu soruların cevaplandırılması gerekmektedir;

SORU 1: AKP Hükümeti 2002 Yılında İktidara Geldiğinde İşgal Konusunu Neden Yargıya Taşımadı?

AKP iktidarının ilk döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakan Abdullah Gül Dışişleri Bakanı Abdülkadir Aksu İçişleri Bakanı Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanı Cemil Çiçek Adalet Bakanı olarak görev yapıyordu. Erdoğan ve AKP Hükümeti Hüsamettin Özkan Recep Önal Mesut Yılmaz Güneş Taner Cumhur Ersümer Zeki Çakan ve Koray Aydın’ı 2004 yılında Yüce Divan’a sevk ederek yargılanmasını sağladı. 18 Ada ve 1 Kayalık 1996’dan önce ve CHP döneminde işgal edildiyse Erdoğan ve AKP Hükümeti bu konuyu neden yargıya taşımadı? 2004’te eski Başbakan ve Bakanları Yüce Divan’a sevk eden Erdoğan ve AKP Hükümeti adaların işgali konusunu neden yargıya taşımadı?

SORU 2: 1996 Yılında İktidara Gelen Refahyol Hükümeti İşgal Konusunu Neden Yargıya Taşımadı?

28 Haziran 1996’da iktidara gelen REFAHYOL Hükümetinde Necmettin Erbakan Başbakan Tansu Çiller Dışişleri Bakanı Meral Akşener İçişleri Bakanı Şevket Kazan Adalet Bakanı Abdullah Gül Devlet Bakanı İsmail Kahraman Kültür Bakanı olarak görev yapıyordu. 18 Ada ve 1 Kayalık 1996’dan önce ve CHP döneminde işgal edildiyse Erbakan Çiller Gül Kazan İsmail Kahraman ve REFAHYOL Hükümeti bu konuyu neden yargıya taşımadı?

SORU 3: 1996’dan Önce Hangi Türk Adalarına Ne Zaman Yunan Bayrağı Çekildi? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde Türk Adaları ve Türk Kayalığında dalgalanan Yunan bayraklarının resim ve video görüntüleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resim ve video görüntülerinin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. 1996’dan önce hangi Türk adasına ne zaman Yunan bayrağı çekildi? Fotoğraf ve video görüntülerini içeren belgeler nerede. Fotoğraf ve video görüntüleri ne zaman çekilmiştir?

SORU 4: 1996’dan Önce Hangi Türk Adalarına Ne Zaman Bizans Bayrağı Çekildi? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde Türk Adalarında dalgalanan Bizans bayraklarının resim ve video görüntüleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resim ve video görüntülerinin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. 1996’dan önce hangi Türk adasına ne zaman Bizans bayrağı çekildi? Fotoğraf ve video görüntülerini içeren belgeler nerede. Fotoğraf ve video görüntüleri ne zaman çekilmiştir?

SORU 5: 1996’dan Önce Hangi Türk Adalarına Ne Zaman Yunan Askeri Yerleştirildi? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde Türk Adalarına 5 binden fazla Yunan askeri yerleştirildi. Adalara yerleştirilen siviller de milis askeri olarak eğitildi ve donatıldı. Yunan askerlerinin ve milislerin resim ve video görüntüleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resim ve video görüntülerinin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. Yunanistan’ın devlet kurumlarından temin edilen resim ve video görüntüleri ile Yunan askerlerinin Türk adalarında 31 Aralık 2008 – 23 Kasım 2017 tarihleri arasında 9 yıl süre ile kaldığı ve halen kalmaya devam ettiği belgelenmiştir. Böylece yabancı askeri kuvvetlerin süreklilik göstererek Türk adalarında kaldığı ve adalara kendi bayrağını dikerek işgal olayının fiilen oluştuğu ispat edilmiştir. 1996’dan önce hangi Türk adasına ne zaman Yunan askeri yerleştirildi? Fotoğraf ve video görüntülerini içeren belgeler nerede. Fotoğraf ve video görüntüleri ne zaman çekilmiştir?

SORU 6: 1996’dan Önce Hangi Türk Adalarına Ne Zaman Top Uçaksavar ve Havan Gibi Ağır Silahlar ve Zırhlı Araçlar Yerleştirildi? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde Türk Adalarına top uçaksavar ve havan gibi ağır silahlar ve zırhlı araçlar yerleştirildi. Yunan ağır silahları ve zırhlı araçlarının resimleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resim ve video görüntülerinin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. 1996’dan önce hangi Türk adasına ne zaman top uçaksavar ve havan gibi ağır silahlar ve zırhlı araçlar yerleştirildi? Fotoğraf ve video görüntülerini içeren belgeler nerede? Fotoğraf ve video görüntüleri ne zaman çekilmiştir?

SORU 7: 1996’dan Önce Hangi Türk Adalarına Ne Zaman Yunan Askeri Üssü Açıldı? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde Türk Adalarında 7 Yunan kara üssü 4 Yunan deniz üssü ve 2 Yunan helikopter üssü olmak üzere toplam 13 Yunan askeri üssü açıldı. Yunan askeri üslerinin resimleri ve video görüntüleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resim ve video görüntülerinin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. 1996’dan önce hangi Türk adasında ne zaman kaç tane Yunan askeri üssü açıldı? Fotoğraf ve video görüntülerini içeren belgeler nerede. Fotoğraf ve video görüntüleri ne zaman çekilmiştir?

SORU 8: 1996’dan Önce Hangi Türk Adalarına Ne Zaman Yunan Cumhurbaşkanı Geldi? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde 06 Ocak 2009’da Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas Aydın Eşek Adası’na geldi. Şimdiki Yunan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos da 07 Mart 2017’de Muğla Keçi Adası’na 19 Temmuz 2017’de de İzmir Koyun Adası’na gelerek egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı Türkiye’ye meydan okudu. Yunan Cumhurbaşkanlarının resimleri ve video görüntüleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resim ve video görüntülerinin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. 1996’dan önce hangi Türk adasına ne zaman Yunan Cumhurbaşkanı geldi? Fotoğraf ve video görüntülerini içeren belgeler nerede. Fotoğraf ve video görüntüleri ne zaman çekilmiştir?

SORU 9: 1996’dan Önce Hangi Türk Adalarına Ne Zaman Yunan Savunma Bakanı Genelkurmay Başkanı Ve Kuvvet Komutanları Geldi? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde Yunan Savunma Bakanı Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları Türk adalarına sık sık gelerek egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı Türkiye’ye meydan okudu. Yunan Bakan ve generallerinin resimleri ve video görüntüleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resim ve video görüntülerinin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. 1996’dan önce hangi Türk adasına ne zaman Yunan Savunma Bakanı Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları geldi? Fotoğraf ve video görüntülerini içeren belgeler nerede. Fotoğraf ve video görüntüleri ne zaman çekilmiştir?

Soru 10: 1996’dan Önce Hangi Türk Adalarında Ne Zaman Yunan İlkokulu ve Yunan Lisesi Açıldı? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde Aydın Hurşit Adası’nda 07 Eylül 2017’de Yunan lisesi Aydın Eşek Adası’nda 11 Eylül 2017’de Yunan ilkokulu ve lisesi öğretime açıldı. Yunan ilkokulu ve liselerinin resimleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resimlerin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. 1996’dan önce hangi Türk adasında ne zaman Yunan İlkokulu ve Yunan Lisesi açıldı? Fotoğrafları içeren belgeler nerede. Fotoğraflar ne zaman çekilmiştir?

SORU 11: 1996’dan Önce Hangi Türk Adalarına Ne Zaman Fener Rum Patrikhanesinin Papazları Geldi? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde Fener Rum Patrikhanesinin papazları Türk adalarına gelerek kiliselerde göreve başladı. Papazların resimleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resimlerin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. 1996’dan önce hangi Türk adasına ne zaman kaç papaz geldi? Fotoğrafları içeren belgeler nerede. Fotoğraflar ne zaman çekilmiştir?

SORU 12: 1996’dan Önce Yunanistan Hangi Türk Adalarını Ne Zaman Turizme Açtı? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde işgal edilen Türk adaları turizme açıldı. Turizme açılan adaların resimleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resimlerin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. 1996’dan önce Yunanistan hangi Türk adalarını ne zaman turizme açtı? Fotoğrafları içeren belgeler nerede. Fotoğraflar ne zaman çekilmiştir?

SORU 13: 1996’dan Önce Hangi Türk Adasına Ne Zaman CHP Milletvekili/Bakanı Pasaportla Giriş Yaptı? Belgesi Nerede?

AKP İktidarı döneminde Binali Yıldırım İzmir Koyun Adası’na Türk bayrağını saklayarak ve teknesine Yunan bayrağı çekerek pasaportla girdi. Binali Yıldırım ve Yunan bayraklı teknesinin resimleri görsel ve yazılı basında yayımlandı. Resimlerin hangi tarihte çekildiği de kamuoyu ile paylaşıldı. 1996’dan önce hangi Türk adasına ne zaman CHP Milletvekili/Bakanı Yunan bayrağı ve pasaportla girdi? Fotoğrafları içeren belgeler nerede. Fotoğraflar ne zaman çekilmiştir?

SORU 14: Adaların Hükümetin Bilgisi Dâhilinde İşgal Edildiğini İtiraf Eden Büyükelçi Basat Öztürk Dışişleri Bakanlığı’ndan Neden Uzaklaştırıldı?

Yunan işgalinin ve ihanetin ortaya çıkmasından sonra 2009 yılının başında Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında yapılan toplantı sonrasında Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Basat Öztürk “Adaların Hükümetin bilgisi dâhilinde işgal edildiğini” itiraf etti. İtirafçı Büyükelçi Basat Öztürk 28 Eylül 2016’da Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na atandı. Basat Öztürk Dışişleri Bakanlığı’ndan neden uzaklaştırıldı?

Soru 15: Kılıçdaroğlu’nun 18 Ada Sorusuna Erdoğan Neden Cevap Vermiyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu işgal altında olan 18 ada hakkında sık sık ve doğrudan Erdoğan’a soru sormuştur. Erdoğan işgal edilen adalar konusunda basında çıkan ve doğrudan kendisini suçlayan haberlerin hiçbirisini tekzip etmemiştir. Erdoğan adalar konusunda 6 5 yıldır sessizliğini koruyarak ihanet suçlamalarını zımnen ve hukuken kabul etmiştir. Erdoğan Kılıçdaroğlu’nun 18 ada sorusuna neden cevap vermemiştir?


Ümit Yalım Hakkında

2001-2003 Yılları arasında Ürdün / Amman’da Askeri Ataşe olarak 2003-2005 Yılları arasında Kara Kuvvetleri Lisan Okulu Komutanı olarak görev yaptı. 2006-2009 Yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda; Harbe Hazırlık ve Harekat İhtiyaçları Şube Müdürü Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi Amiri Ortadoğu ve Afrika Şube Müdürü olarak görev yaptı. 2009-2010 Yılları arasında Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri olarak görev yaptı ve 2010 yılında emekliye ayrıldı. Uluslararası İlişkiler alanında doktora çalışması yapan Ümit Yalım’ın yazı makale ve söyleşileri değişik dergi ve gazetelerde yayımlanmaktadır.

İşgal Altındaki Ege Adaları Hakkında Cevaplanması Gereken 15 Kritik Soru

This entry was posted in İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, YUNANİSTAN - EGE SORUNU. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *