1930’dan 2013’e TÜRK KADININDA DEĞİŞİM

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to 1930’dan 2013’e TÜRK KADININDA DEĞİŞİM

  1. moly says:

    Sayın Moly,
    İnsanların diledikleri gibi giyinme özgürlüğüne karşı değilim.
    Ama…
    Giyinme özgürlüğü kişinin özelinde olması gerekirken din ve inancını dışa vuracak şekilde kullanılması tüm gerçek demokratik ülkelerde kamu alanlarında yasaktır.Kamu görevlileri inançlarını dışa vuracak olan giysi ve sembolleri kullanamazlar.Ayrıca bu laik ülke ve devlet olmanın da gereğidir.İşin bir yönü budur.

    kapanma ve tesettürün diğer yönü ise kadının özgürlüğünü elinden alan erkek egemen topluluklarda din ve inancın kullanılarak kadının sosyal ve iş alanlarından uzaklaştırılmasına yol açmaktadır.Kadına din adına yapılan dayatmaların ise ucu yoktur.Örneğin Afganistan’a kadınların giymesi zorunlu olan burkayı hatırlatırım.Kadının gözü dahi gözükmeyen bu giysi kadına yapılan büyük haksızlıktır.Yine Afganistan’da şayet kadının ayak topuğu gözükse çarşıda pazarda kadının ayak topuğunu gören erkeğe O KADINI DÖVME HAKKI tanınmıştır.Daha nice örnekler vardır.

    Bizde ise türban dayatmasının aslında kutsal kitabımız kuranda yeri yoktur.Bu dayatma ile ülkemizde inanç ve gerçek dinden öte DİN VE KIYAFETİN KULLANILARAK siyasi bir görüş ve akımın sembolu haline getirilmiştir. Sanki inançlı gibi gözükerek zorla kapatılan kadınların eşleri ise günümüzde en büyük yolsuzlukları yapanlar değil midir ?

    Buna ne perhiz ne de lahana turşusu denir !!!

    AKP iktidarına kadar sorun olmayan başörtüsüne kimlik değiştirilerek türbana evriltilmiş ve ABD’nin ılımlı islam modelinin bir enstrümanı haline getirilmiştir.Aslında giysi üzerinden toplumu bölenler de ise Din tabanlı partiler olmuştur.

    Sayın Moly ,
    Ülkemizin çok hayati ve büyük sorunları varken , Ülke iç kavganın eşiğine getirilmiş, toplumsal barış yok edilmiş,toplumsal kamplaşmalar yaratılmışken.Türkiye bölünürken.80 senede yapılmış dış borcun 5 misli 10 senede yapılmışken.Ekonomi sıcak parayla yürürken.İşsizlik ve cari açık tavan yapmışken.AKP iktidarı islami radikal terör örgütleriyle ele ele komşumuz Suriye’ye gizli savaş açmışken.Ülkenin gerçek aydınları zindana atılmışken.
    Tüm ekonomik zenginliklerimiz yabancı ve yandaşlara büyük komisyonlar karşılığı özelleştirme adına peş keş çekilmişken.Dünyanın en büyük yolsuzluklarının siyasetçi işadamı kumpası ile yürütüldüğü ülkemizde geldiğimiz noktada Soma’da 500-600 arası madencimizin şehit olmasına neden olmuştur.

    Ve tüm bunlar yapılırken toplumun gözü ve algısı türbanla ,tesettürle kapatılmıştır.
    Ülkemiz türban üzerinde hem bağımsızlık ve demokrasi adına hem de ekonomik olarak akıl almaz zarar ve kayıplara uğratılmış ve Laik Cumhuriyet’in yok edilmesi evresine yaklaşmıştır.Demokrasi söylemleri ise sadece ve sadece bir masaldır.

    Özetle kıyafet özgürlüğüne varım ama bu özgürlüğün siyasetçiler tarafında kullanılarak toplum bilincinin örtülmesine ve çağdaş kıyafetler yerine çağdışı ,kişinin inancını dışa vurarak öbekleşmeye yol açan kıyafetlere karşıyım.

    Kıyafet baskısının din adına kullanıldığında nerelere varacağını en iyi şekilde gösteren ,Nijerya’da okulda kızların eğitim görmesini istemeyen ve 300 kızı kaçırarak seks kölesi yapmayı veya satmayı düşünen AKP’ye yakın olan Boko Haram silahlı örgütünün köpeği bile tesettüre aldığını gösteren bir fotoğrafı BOKO HARAM BURADA TAYYİP NEREDE başlıklı yazıda paylaştım. Bakınız https://nacikaptan.com/?p=10808

    Naci Kaptan
    16.05.2014

    ***

    sizi neden bu kadar rahatsiz ettigini anlamadim? ben guzel ulkemde insanlarin ozgurce istedigini giymesinden yanayim. Eger bir tarafa baski uygulanacaksa bu ulkenin ozgurlugu ve esitligi soz konusu olamaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *