RUS BASINI: ‘İDLİB’DEKİ EL-NUSRA TERÖRİSTLERİNİ KURTARMAYA ÇALIŞAN ERDOĞAN TSK’YI ATEŞE SÜRDÜ’

RUS BASINI:

İDLİB’DEKİ EL-NUSRA TERÖRİSTLERİNİ KURTARMAYA
ÇALIŞAN ERDOĞAN TSK’YI ATEŞE SÜRDÜ

09 Şubat 2020

Rusya’da resmi ajans “İdlib’deki el-Nusra teröristlerini kurtarmaya çalışan Erdoğan Türk Ordusunu ateşe sürdü” başlıklı bir haber-analiz yayınladı.

Rusya basını Suriye’deki gelişmelerden yola çıkarak AKP’nin genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yönetimini eleştirmeye devam ediyor. Federal Haber Ajansı (riafan.ru) “İdlib’deki el-Nusra teröristlerini kurtarmaya çalışan Erdoğan Türk Ordusunu ateşe attı” başlığını kullandı.

Rus riafan.ru haber sitesinde Valentin Melikov imzalı “İdlib’deki el Nusra teröristlerini kurtarmaya çalışırken Erdoğan Türk ordusunu bir “kazanın” içine attı” başlıklı analizde Suriye Arap Ordusu’un genişletilmiş birliklerinin Kuzeybatı Suriye yönünde ilerlerken Serakip kentini tamamen kuşattığı belirtildi. İdlib’de şekillenen “kazan”ın içinde yalnızca Nusra Cephesi’nin değil Türklerin de yer aldığı kaydedilen yazıda “Afis ve Selahiye’nin de kurtarılmasıyla Serakip tamamen abluka altına alındı” ifadesine yer verildi.

Bazı savaşçıların kaçmayı başardığı fakat Ternaba Mardih Hacı Halil Vadisi ve El Ukeyp Vadisi’ndeki Türk gözlem noktalarının abluka altında kaldığı kaydedilen yazıda eski adı Kaplan Kuvvetleri olan Özel Kuvvetler Birimi’nin M4 ve M5 otoyolları arasındaki noktayı yarmak suretiyle kentin batısına ulaşmayı başardıkları da ileri sürüldü.

Analizde daha önce Hama-Halep arasındaki stratejik M5 yolununun kurtarılmasını önlemek ve Özel Kuvvetler Birimi’nin saldırısını engellemek amacıyla Türkiye’nin Serakip’in dört bir yanına gözlem noktaları diktiğinin altı çizilirken bunun sonucunda Suriye Ordusu’nun militanlara saldırdığı ve birkaç Türk askerinin öldürüldüğü iddia edildi.

Analizde hükümet güçlerinin İdlip’in merkezine 8 kilometre mesafede oldukları belirtilirken Türkiye’nin kurduğu yeni gözlem noktasına da 6 kilometre yakınlıkta oldukları kaydedildi.

“ERDOĞAN EL NUSRA TERÖRİSTLERİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR”

Haberde Erdoğan’ın Şam’a ültimatom vererek Özel Kuvvetler Birimi’nin İdlip bölgesinde bulunan Türk gözlem noktalarından geri çekilmelerini istediği AKP milletvekillerine yönelik konuşmasında da Suriye ordusunu tehdit ettiği aktarıldı. Türkiye’de Erdoğan’ın politikalarına yönelik memnuniyetsizliğin arttığı muhalefet partilerinin Erdoğan’ı 2018’de İdlip ile ilgili üstlendiği yükümlülüklerini yerine getirememekle suçladıkları iddia edildi.

SURİYE ORDUSUNA AİT HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ

Öte yandan Batı’nın Türkiye’den bağımsız olarak İdlip’e yönelik ilerlemeyi paralize etmeye ve Nusra Cephesi’nin hezimete uğratılmasını da engellemeye çalıştıkları da iddia öne sürüldü. Yazıda bu amaçla BM’nin Güvenlik Konseyi’nin kullanıldığı öte yandan Şam tarafından kontrol edilemez ise İdlip’in teröristler için bir vaha olacağı vurgulandı.

“İDLİP’İN ANAHTARI RUSYA’DIR”

Türkiye’nin İdlip konusunda hala Rusya ile işbirliği yapmaya devam ettiği belirtilen analizde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yakın zamanda Putin ile Erdoğan arasında bir görüşme olabileceğinden bahsettiği belirtildi. Türkiye ile Rusya’nın kaygılarının farklı olduğu Ankara’nın özellikle yeni bir mülteci dalgasından endişe duyduğu Moskova’nın ise bölgenin El Kaide’ye bağlı saldırgan teröristlerin merkezi haline gelmesinden endişe ettiği dile getirildi.

Kaynak: Federal Haber Ajansı (riafan.ru)

https://www.parlamentohaber.com/rus-basini-idlibdeki-el-nusra-teroristlerini-kurtarmaya-calisan-erdogan-tskyi-atese-surdu/
This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, Bölücü KÜRTÇÜLÜK, BOP, DIŞ POLİTİKA, ORTADOĞU ÜLKELERİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *