PANDORA’nın KUTUSU * YOLSUZLUK VE DEVLETTEN PARA SIZDIRMA * KIZILAY’DAN ADI ÇOCUKLARA TECAVÜZLE ANILAN “ENSAR VAKFINA” 8 MİLYON DOLARLIK BAĞIŞ

Tuncay Erciyes / 29.01.2020

KIZILAY’DAN ENSAR’A 8 MİLYON DOLARLIK BAĞIŞ


Sözcü’nün SON DAKİKA HABERİ…
Ali Ekber ERTÜRK, 15:46, 29/01/2020

Haberin içerdiği belgenin resmi aşağıdadır.

Elazığ-Malatya Depremi’nin ilk gününde para yardımı çağrısıyla tepki çeken Kızılay’ın, yurtlarındaki tecavüz olaylarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağışta bulunduğu ortaya çıktı.

Kızılay bu bağışı, BAŞKENTGAZ’IN kendisine yaptığı bağışı aktararak yaptı.

Başkentgaz, paranın 7 milyon 925 bin dolarının Kızılay ile Ensar Vakfı arasındaki yurt protokolü çerçevesinde Ensar’a verilmesi şartıyla Kızılay’a bağışladı. Kızılay da bu parayı Ensar Vakfı’na bağışladı.

https://www.google.com/amp/s/www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kizilaydan-ensara-8-milyon-dolarlik-bagis-5594967/amp/

KIZILAY DOĞRULADI

Bu bağışın, ‘gazzetta9.com’ adlı haber sitenin paylaşılmasının ardından Kızılay Genel Müdürlüğü de Ensar’a bağış belgesini paylaştı. Başkentgaz’ın bağış şartını içeren belge şöyle:

*Kurumunuz hesaplarına 27.12.2017 talihinde aktarılan 8.000.000 USD’lık bağış tutarının 75.000 USD’lık kısmının Demeğiniz faaliyetlerinde, kalan 7.925.000 USD bakiye tutarın ise Derneğiniz ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat ettiğimizi, bu amaçla belirtilen tutarın Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak Derneğinizin hukuki, mali ve idari hiçbir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz.

Kızılay’ın Ensar’a aktardığı paraya ilişkin 29 Aralık 2017 tarihli belgede Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun’un imzası bulunuyor.

Başkentgaz özelleştirilmiş ve Torunlar GYO’ya satılmıştı. Başkentgaz’ın bağışı doğrudan Ensar Vakfı yerine Kızılay aracılığıyla yapmasının, vergiden muaf tutulması amacıyla yapıldığı belirtildi. Kızılay’a yapılan bağışlar vergiden düşülüyor.


BAŞKENT DOĞAL GAZIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ hakkında Aykut Erdoğdu’nun 09.02.2015’de yazdığı, “BAŞKENTGAZ’IN HÜZÜN VERİCİ ÖYKÜSÜ: En çok Gökçek üzüldü!”

başlıklı yazısında aşağıdaki bilgiler yer alıyor.

Yazıdan, TORUNLAR GIDA’nın Başkent Gaz’ı yarı fiyatından düşük fiyata aldığını anlıyorum. Çünkü yazı şöyle bitiyor:
**
Özelleştirme sürecinde Başkentgaz’ın değerini en az İKİ KATINA çıkaran ama ne hikmetse alıcının teklif fiyatını etkilemeyen birtakım düzenlemeler yapıldı. Ocak 2013’teki son ihalede teklif verilirken:

>>Ankara’da bulunan Baymina Enerji Santralı, Yapracık RMS-A istasyonu ve yüksek kullanımlı 25 serbest tüketici gazlarını doğrudan BOTAŞ’tan alıyordu. Yıllık yaklaşık 2 milyar metreküp kullanımı olan bu müşterilere gaz satma hakkı Şubat 2011’de bir protokolle BOTAŞ’tan alınarak Başkentgaz’a verildi. Bu işlemle Başkentgaz’ın doğalgaz taşıma potansiyeli önemli ölçüde artmış, gelirlerini artırıcı bu işlem nedeniyle de şirket değeri yükselmiştir.

>>2011 yılında yapılan ihalede Başkentgaz’ın sadece Ankara kent merkezinde gaz satma hakkı vardı. Bundan sonraki ihaleden hemen önce Ankara’nın bütün ilçelerine gaz satma hakkı da Başkentgaz’a verildi. Bu sayede şirketin satış kapasitesi, dolayısıyla geliri ve kârı çok artırıldı.

>>Başkentgaz’ın taşıdığı gazdan aldığı bir metreküp başına 0,055 ABD Doları taşıma ücreti 0,077 ABD Dolarına yükseltildi.

>>Çıkarılan özel bir kanunla şirketin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden olan yaklaşık 352 milyon dolarlık alacağının özelleştirme gelirine mahsuben Başkentgaz’a ödenmesine karar verildi. Yani şirketin özelleştirme bedeli 352 milyon dolar düşürüldü.

Özetle; Başkentgaz 2008 ihalesinde 1 milyar 600 milyon doları gördü. Daha sonra satış kapasitesi iki katına çıkarıldı. İçerisine 352 milyon dolar ek kaynak koyuldu ve Ocak 2013’te tekrar ihale edildi.

En az 3 milyar dolar gelir beklendiğini bizzat Melih Gökçek’in kendisi Belediye Meclis toplantısında söylemişti. Meclis üyeleri tutanaklarda bu sözlerini Melih Gökçek’e hatırlatıyor Ama ihaleyi 1 milyar 162 milyon dolar teklifle RTE’nin imam hatipten arkadaşı Aziz Torun’a ait Torunlar Gıda aldı. Aziz Torun, AKP döneminde verilen imar imtiyazlarıyla zengin edilmiş Erzincanlı bir gıda toptancısı. En son adlarını Torun Center inşaatında 10 işçinin asansörden düşerek can vermesiyle duymuştuk. Beklendiği üzere bu katliamdan takipsizlikle kurtuldular.

Erdoğan, Habertürk televizyonunda Fatih Altaylı’nın karşısına çıktı, bu satışa isyan etti. “…Mesela Başkent Gaz’da 1,5 milyar doları yakalamışız. Yeni gelen 1.100 ile geliyor. Şimdi 1,5’ u yakaladığın yerde 1.100 ile verilirse, Fatih Altaylı bunun hesabını sormaz mı,1.5’u yakalamıştı, Türkiye bu kadar güçlü olmuşken, enerjide bu kadar güçlü bir yere gelmişken nasıl oluyor da şimdi sen 1.100 veriliyor demez misin?” diye sordu. Satışın iptali sinyalini verdi. Ancak satış iptal edilmedi. CHP gensoru verdi. Sonuç değişmedi. Aziz Torun Başkentgaz’ı üçte bir fiyatına aldı.

Bu satış en çok Melih Gökçek’i üzdü. Çünkü Gökçek’in Başkentgaz özelleştirmesiyle ilgili hayalleri suya düştü. Bunun üzerine Gökçek, oğlunun televizyonuna çıkıp Başkentgaz’la ilgili önemli yolsuzluklar açıklamaya başladı.

Bu açıklamalardan biri çok ilginç. Meğer Torunlar şirketi, ihale kapsamında olmamasına rağmen Başkentgaz’ın faaliyet gösterdiği 200 milyon dolar değerindeki binaları satış sonrası hile ile üzerine geçirmiş. Durumu öğrenen Gökçek, Danıştay’da satışı zor bela durdurup binaları kurtarmış.

Gökçek’e göre, Başkentgaz, Ankara halkını soyuyormuş! Yoktan yere sayaç parası alıyormuş! Ücretsiz yapması gereken hizmetlerden fahiş ücretler talep ediyormuş! Ankara halkı Başkentgaz’ı hâlâ belediyenin sandığı için belediye zor durumda kalıyormuş! Gökçek bu tespitlerden sonra kimsenin dava açmamasına şaşırıyormuş! Bütün Ankaralılar dava açmalıymış!

Sanki dava açacak mahkeme bıraktılar! Sanki güvenecek hukuk bıraktılar! Ankara halkı doğalgaz üzerinden soyulmaya devam ediliyor!

https://www.google.com/amp/s/www.birgun.net/amp/haber/baskentgaz-in-huzun-verici-oykusu-en-cok-gokcek-uzuldu-79362
This entry was posted in YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *