TARİHİN İÇİNDEN , AVUSTRALYA HÜKÜMETİ İLE DEVE KUŞLARI ARASINDAKİ İLGİNÇ SAVAŞ * The Great Emu War

DEVE KUŞLARI İLE AVUSTRALYA HÜKÜMETİ ARASINDA
YAŞANAN TARİHİN EN İLGİNÇ SAVAŞLARINDAN BİRİ


1932 yılında Avustralya’da gerçekleşen “The Great Emu War” yani “Büyük Devekuşu Savaşı” bugüne kadar duyacağınız en ilginç savaşlardan biri. Çünkü bu savaş Deve Kuşları ile Avustralya Hükümeti Arasında geçiyor.

Dünya tarihi çok büyük savaşlara sahne oldu ve birçoğu da kanlı bir şekilde son buldu. Bu savaşlar ülkeler ve dolayısıyla insanlar arasında geçen savaşlardı. Fakat dünya tarihinde öyle bir savaş var ki, diğer savaşların hiçbirine benzemiyor. Çünkü bu savaş ‘Emu’ olarak bilinen Avustralya’ya özgü koşucu Deve Kuşları ile Avustralya Hükümeti arasında geçiyordu…

Evet şaşırtıcı olarak gözükse de, tarihte böyle bir savaş yaşanmıştı… 1932 yılında Avustralya Hükümeti, çiftlikleri girdikleri için Deve Kuşları ile savaşmaya başlamış, gerçekleşen kanlı savaş sonucunda ise kazanan hiç beklenmedik bir şekilde Deve kuşları olmuştu.

Hadi o zaman bu tarihin en ilginç savaşlarından biri olan “The Great Emu War” yani “Büyük Devekuşu Savaşı”nın nasıl başladığını ve nasıl son bulduğunu bir bakalım.

1. Dünya savaşından sonrası başlayan
“The Great Emu War” yani “Büyük Devekuşu Savaşı”

1929 yılında I. Dünya Savaşı sona erdikten sonra Avustralyalı askerler, savaştan önce yaptıkları mesleklerine, yani çiftçiliğe geri dönmek istediler. Ancak hükümet desteğinin eksikliği ve Büyük Buhran sonrasında düşen buğday fiyatları onları bir miktar engelledi. Bu kötü durum, 1932’ye gelindiğinde garip bir biçimde oldukça şiddetlendi. Çünkü yaklaşık 20.000 Deve Kuşu üreme sezonlarının bir parçası olarak bölgeye göç etmişti. Bu oldukça kalabalık topluluk, Batı Avustralya’nın sulu arazilerini rahat buldukları için, bölgeye yerleşmeye, çiftçilerin ürünlerini aşırmaya başlamış ve bölgede tam anlamıyla bir curcunaya sebep olmuşlardı.

Savunma Bakanı Lewis: ‘Savaşalım’
Gittikçe büyük bir problem olan Deve Kuşları‘na çözüm önerisi dönemin Savunma Bakanı Lewis’dan geldi. ‘Savaşmak!’

Savunma Bakanı Lewis’in karşısında azılı düşman olarak gördüğü rakiplerini çiftliklerine zarar verdikleri için öldürmeye karar vermişti. Lewis ağır makineli tüfekler ve fazlaca cephaneyle kendinden çok emin bir şekilde Deve Kuşları’na savaş emirini vermişti.

Ve artık geri dönüşü olmayan bir savaş ve çatışma başladı. Yazılı kaynaklara göre Avustralyalılar çatışmada 10 bin civarında mermi harcamış ama 20.000 civarındaki Deve Kuşları için yenilgiyi kabul etmeye yetecek bir sonuç elde edememişti.

Deve Kuşlar’nın kendine özgü savaş stratejisi
Deve Kuşları hızlı oldukları için askerlerin sıktığı mermilerden kolayca sıyrılmışlardı, ayrıca dönemin gazete manşetleri ‘Emu’ların kendilerine özgü savaş stratejisi oluşturdukları da yazılmıştı.

Savaş devam ettikçe Avustralya Ordusunun Deve Kuşları’na karşı neler yapabildiği de gözle görülür bir şekilde ortaya çıkmıştı. Savaş boyunca 10 bin civarı kurşun sıkan ordu, yaklaşık 900-1000 Deve Kuşu’nu vurabilmişti. Ve işin kötü tarafı tarladaki bitkiler de tükenmek üzereydi.

Deve Kuşları inatçı bir şekilde kendilerini savunarak direnmiş, fakat huzursuzluk sebebiyle bir süre sonra bölgeyi terk etmek zorunda kalmışlardı. Avustralya tarafında ise “The Great Emu War” yani “Büyük Devekuşu Savaşı” kazanıldı gibi gözükse de aslında kaybedilmişti.

Madalya Cevabı “Evet bir deve kuşu alacak”
Yaşanan tarihin bu en ilginç savaşı sonrası Avustralya Parlamentosu’nda yapılan tartışmada bir milletvekili, kimsenin madalya alıp almayacağını sormuş, verilen cevap ise “Evet bir deve kuşu alacak” olmuştu.

 

Deve Kuşları ile Avustralya Hükümeti Arasında Yaşanan Tarihin En İlginç Savaşlarından Biri

This entry was posted in BİLİYOR MUSUNUZ ?, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM, GEÇMİŞİN İÇİNDEN, Genel Kultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *