KANAL İSTANBUL İTİRAZI YURT GENELİNE YAYILIYOR!

KANAL İSTANBUL İTİRAZI
YURT GENELİNE YAYILIYOR!


Kanal İstanbul’a vatandaşların itirazı, İstanbul sınırlarını aştı. Artvin, Rize, Samsun, Çanakkale gibi illerde itiraz dilekçeleriyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne giden yurttaşlar, dilekçelerini teslim ederek “Kanal İstanbul’a hayır” dedi.

Kanal İstanbul’a karşı oluşan itiraz, İstanbul sınırlarını aşarak toplumsal muhalefete dönüşüyor. İstanbul’da başlayan itiraz, dalga dalga büyüyerek yurt geneline yayılıyor. Artvin, Rize Samsun, Çanakkale gibi illere de sıçradı. Buralarda da itiraz dilekçeleriyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne giden yurttaşlar, dilekçelerini teslim ederek “Kanal İstanbul’a hayır” dedi.

ÇANAKKALE HALKI DA İTİRAZ ETTİ

Çanakkale halkı da Kanal İstanbul’un ÇED’inin iptali için dilekçe verdi. Çanakkaleli yurttaşlar, İstanbul İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne iletilmek üzere Çanakkale İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturdular. Bakanlıkların baskıları ile başvuruların değiştirildiğini belirten CHP Genel Sekreteri, Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “Biz o raporları gördük, okuduk. DSİ’nin verdiği raporlar var; ‘İstanbul su kaynaklarını kaybeder…’ diyor. Bu raporların hepsi değiştirildi. Şu anda dosyada yok. Böyle bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da itiraz dilekçesini iletti. Gökhan “Montrö bizim güvencemiz dolayısı ile buna alternatif bir olasılığı olan bir su yolunun açılması yarın Amerika’ya karşı baskılara nasıl direneceğiz. Bir telefonla rahibi saldığımız noktada ve baskıya boyun eğdiğimiz noktada o kanaldan yüksek tonajlı gemilerin geçmesini nasıl engelleyeceğiz sorusu gündemde…” dedi. İşin rant kısmını ayrıca değerlendirmek gerektiğini belirten Gökhan; “Ne hikmetse Arap sermayesi buradan arsa ve tarla kapatmış bu çok önemli…” dedi.

ARTVİN’DE UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

Artvin’de de benzer manzara vardı. Uzun kuyrukların oluştuğu müdürlük önünde yurttaşlar uzun saatler bekledi. İtiraz dilekçesi verenler arasında Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın ve dernek başkanı Nur Neşe Karahan da yer aldı. Kalın, yaptığı açıklamada “ÇED kararının iptali için itirazlarımı belirtmek üzere dilekçelerimizi veriyoruz. Bunun kanal projesi değil çılgınbir yağma ve rant projesi olduğunu biliyoruz. Araplara çoktan pazarlanmış bir projedir. Bütün ülkeyi borç batağına sokacak bir satış projesidir. Bundan bütün ülke etkilenecektir” dedi.

CHP’DEN ÇED’İ HAZIRLAYANLARA SUÇ DUYURUSU

İtirazlar giderek çoğalırken CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunu hazırlayanlar hakkında “görevini kötüye kullanmaktan” suç duyurusunda bulundu. Tanal, Savcılıktan rapordaki eksikliklerin tespiti için bilirkişi ve keşif talep etti.

Tanal dilekçesinde, Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin hazırlanan ÇED raporunun, olumsuz çevresel etkileri bertaraf edecek düzenlemeler içermediğini, bilimsel yeterlilikten uzak oldu- ğunu belirtti. Ayrıca Kanal İstanbul’un olumsuz etki yaratacak birçok noktasına raporda yer verilmediğini dile getirdi. Öte yandan Aşiyan’da “Songa İridium” adlı kargo gemisi karaya oturdu. Kazanın Kanal İstanbul’un tartışıldığı günlere denk gelmesi ise toplumun büyük kesimi tarafından manidar bulundu.

https://www.parlamentohaber.com/kanal-istanbul-itirazi-yurt-geneline-yayiliyor/
This entry was posted in Ekonomi, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *