AKP SATMAYA DOYMADI * KÜRESEL EMPERYALİZM TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNİ PARÇALIYOR * Çin önce limanın yüzde 64’ünü aldı şimdi de 3. köprüde yüzde 51’in sahibi * TEKSTİLBANK’ı Çinliler satın aldı..

Çin önce limanın yüzde 64’ünü aldı
şimdi de 3. köprüde yüzde 51’in sahibi


Ara 23 2019 07:08 Gmt+3

İstanbul Avcılar’daki Kumport Limanı’nın yüzde 64’lük hissesini Çinli bir firmanın satın almasının ardından, Çin bu kez üçüncü köprü için Türkiye’ye geliyor.

Türkiye’deki yatırımlarını ‘satın alma’ yoluyla güçlendiren Çin, yeni girişimlere imza atarken, Kumport Limanı’nı ve Fina Liman’ı Cosco Pascific 940 milyon dolara satın almıştı.

Limanda hissesi bulunan Umman Yatırım Fonu’nun liman ortaklığında Turkac ismiyle yüzde 35’ye yakın hisseye sahip olmaya devam ederken, yeni bir yatırım haberi üçüncü köprüden geldi.

Medyaya yansıyan haberlere göre, Çinli Anhui Expressway, China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ile kurulan ortaklıkla “Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile Avrasya Otoyol Yatırım ve İşletmesi’nin yüzde 51’inin satın alınacağını ve konsorsiyum üyelerinin ortaklığa 688.5 milyon dolar sermaye enjekte edeceğini açıkladı.

Yani, söz konusu konsorsiyum 688.5 milyon dolar karşılığında üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile Avrasya Otoyol Yatırım ve İşletmesi’nin yüzde 51’lik hissesini satın aldı.

Devrin gerçekleştirilmesi için Rekabet Kurumu’na başvuru yapıldı.

Öte yandan, Astaldi S.P.A.’nın “Üçüncü Köprü ve Marmara Otoyolu“yla ilgili şirketlerdeki hisselerinin IC İçtaş İnşaat San. ve Tic. A.Ş.’ye devri için dün Rekabet Kurumu’na başvuruldu.

Buna göre, Jiangsu Express, Sichuan Expresswa ve Anhui Expressway yönetim kurulu başkanları, söz konusu anlaşmayı kendi şirketleri için “önemli bir iş fırsatı” olarak değerlendirirken, anlaşmanın konsorsiyum üyelerine “kaynak tahsisi ve stratejik konumlanma” kapsamında faydalar sağlayacağına dikkat çekildi.

Stratejist Erol Mütercimler bu konuda şu uyarıda bulunmuştu:

“Çin Pire Limanının yüzde 67’sini aldı (Yunanistan’ın en büyük limanı başkent Atina yakınlarındaki Pire, gerçekleşen imza töreniyle özelleştirilerek resmen Çin’in Cosco Group Limited şirketine satıldı).

Avcılar’da Türk limanını aldı, hiç konuşuluyor mu? (1.3 milyon TEU iş hacmiyle Türkiye’nin 3. büyük limanı konumunda olan Kumport, 940 milyon dolara Çinlilerin oldu.

Sadece karayolu, İpek Yolu meselesi değil adamın yaptığı. Aynı zamanda denizden de çeviriyor. İnci Kolye dedikleri mesele bu. Hem yukarıdan hem aşağıdan geliyor. Ta Rotterdam’a kadar gidiyor.” [1]


3. Köprü’ye Çinli ortak

Çinli Anhui Expressway, China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ile kurulan ortaklıkla “Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile Avrasya Otoyol Yatırım ve İşletmesi’nin yüzde 51’inin satın alınacağını ve konsorsiyum üyelerinin ortaklığa 688.5 milyon dolar sermaye enjekte edeceğini açıkladı. Öte yandan, Astaldi S.P.A.’nın “Üçüncü Köprü ve Marmara Otoyolu“yla ilgili şirketlerdeki hisselerinin IC İçtaş İnşaat San. ve Tic. A.Ş.’ye devri için dün Rekabet Kurumu’na başvuruldu.

Çin merkezli otoyol şirketi Anhui Expressway, China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway’in katılımıyla oluşturulacak yeni ortaklığın, Üçüncü Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu ve Avrasya Otoyol Yatırım ve İşletmesi hisseleri satın alacağını duyurdu.

Çinli Anhui Expressway tarafından yapılan açıklamada, söz konusu anlaşma kapsamında konsorsiyum üyelerinin ortaklığa 688.5 milyon dolar sermaye enjekte edeceğini belirtirken, ortaklığın ayrıca Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun 51’ini Avrasya Otoyol Yatırım ve İşletmesi hisselerinin de yüzde 51’ini satın alacağı açıklandı.

Açıklamaya göre Jiangsu Express, Sichuan Expresswa ve Anhui Expressway yönetim kurulu başkanları, söz konusu anlaşmayı kendi şirketleri için “önemli bir iş fırsatı” olarak değerlendirirken, anlaşmanın konsorsiyum üyelerine “kaynak tahsisi ve stratejik konumlanma” kapsamında faydalar sağlayacağına dikkat çekildi.

İTALYANLAR DA HİSSELERİNİ IC İÇTAŞ’A DEVREDİYOR
Öte yandan İtalyan Astaldi’nin, Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Marmara Otoyolu’ndaki hisselerinin IC İçtaş İnşaat’a devri için Rekabet Kurulu’na başvuru yapıldı. İtalyan inşaat şirketi Astaldi’nin ICA IC İçtaş Astaldi Üçüncü Boğaz Kuzey Köprüsü ve Marmara Otoyolu, IC İçtaş Astaldi ICA İnşaat, ICA Astaldi-IC İçtaş WHSD İnşaat ve ICA İçtaş-Astaldi Adi Ortaklığındaki hisselerinin IC İçtaş İnşaat tarafından devralma işlemi görüşe açıldı. Konu ile ilgili duyuru Rekabet Kurumu’nun sayfasında yer aldı. Astaldi, İstanbul Üçüncü köprünün imtiyazını IC İçtaş’a devir için ön çalışmalara başladığını Aralık başında duyurmuştu.[2]


Türk bankasını Çinli dev aldı

Çin’in dev bankası ICBC(Industrial and Commercial Bank of China) Tekstilbank’ın yüzde 75,5 hissesini satın almak üzere anlaştı. ICBC aktif büyüklük açısından dünyanın en büyük bankası konumunda. Bu satın almayla dünyanın en büyük bankası Türkiye bankacılık sektörüne adım atmış oldu. Satın alma haberinin ardından GSD Holding’in ve Tekstilbank’ın hisseleri işleme kapatıldı. Tekrar işleme açılmasının ardından GSD Holding’in ve Tekstilbank’ın hisseleri yüzde 8’in üzerinde günlük artış yaşadı.[3]


Çinliler İstanbul’da 594 milyon dolara gökdelen satın aldı

İstanbul Zincirlikuyu’da bulunan Istanbul Tower 2005 projesi, Çin merkezli ICBS Bank’a satıldı.

Dünyanın en büyük markalarından Çin merkezli ICBS Bank, Zincirlikuyu’da bulunan Istanbul Tower 2005 projesini 594 milyon dolara satın aldı.Yeşil GYO bir süredir kulislerde dolaşan bilgiyi teyit etti ve varılan anlaşmayı Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda duyurdu.

Konu hakkında yapılan açıklama şöyle;

“Yeşil GYO’nun yüzde 25 oranında iştirak etmiş olduğu Zincir Yapı A.Ş.’nin gerçekleştirdiği Zincirlikuyu, Büyükdere Caddesi’nde yer alan 235 bin metrekare inşaat alanlı İstanbul Tower 205 Projesi ile ilgili olarak yatırımcılarımızdan gelen bilgi talepleri ve bazı internet sitelerinde yer alan spekülatif haberlerin önüne geçmek adına Zincir Yapı A.Ş.’nin tarafımıza iletmiş olduğu üzere; ICBC Bankası, ICBC Turkey Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin, İstanbul Tower 205’i 594 milyon dolar (550 milyon dolar + KDV) bedel ile alım teklifinin Zincir Yapı’ya tebliğ edilmiş olduğunu ve Arsa Sahibi ile Zincir Yapı’nın da bu teklifi kabul ettiğini yatırımcılarımıza ve kamuoyuna saygıyla sunarız.” [4]


KAYNAKLAR

[1] https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/tr/cin-turkiye/cin-once-limanin-yuzde-64unu-aldi-simdi-de-3-kopru-icin-geliyor?amp
[1] http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1710463/3.-kopruye-cinli-ortak.html
[3] http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/turk-bankasini-cinli-dev-aldi-26317257
[4] https://www.turizmguncel.com/haber/istanbol-tower-2005-cinli-icbs-banka-satildi
This entry was posted in Ekonomi, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, ÖZELLEŞTİRMELER, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *