EDİTÖRLÜK ÜZERİNE * Editör Olmak İçin Neler Yapmak Gerekiyor?

Parlak Jurnal / 15.10.2019

Editör Olmak İçin Neler Yapmak Gerekiyor?

Editörlük; geleneksel meslekler arasında olmaması nedeniyle pek fazla bilinmeyen bir uğraştır. Çevremizde örneğine çok az rastladığımız editörlerin ne iş yaptığı, ne kadar maaş aldığı ve nasıl bir iş ortamlarının olduğu çok merak edilmektedir. Bilgi eksikliğinin kapatılması amacıyla editörlük mesleğine dair bilinmeyenleri ele aldık.

Editör Nedir?
Editörler, kendilerine bağlı yazar ve çizerler tarafından hazırlanan içeriklerin son kontrolünü yapan ve bunu ilgi çekici hale getiren kişidir. İçerikler kurumun politikası, yazım kuralları, internet algoritmaları gibi çeşitli süzgeçlerden geçirilirler. Gerektiğinde https://tercumestore.com/ingilizce-tercume hizmetini kullanırlar ve okunaklı bir eser haline getiriler.

Hazırlanan içerikler ancak editörler tarafından onay aldıktan sonra yayınlanırlar. Böylelikle dergi, yayınevi ya da internet sitesi gibi alanlarda kurum içi standart oluşturulur. Editörler, içeriklerdeki hatayı temizler, şekil bozukluklarını giderir, mantıksal hataların düzeltilmesini ister. Böylelikle kalitesiz içeriklerin yayınlanmasının önüne geçilir.

Kendilerine sorumluluk yüklenen editörlerin mesleki ve sosyal olarak donanımlı olması gerekir. Editörler öncelikle dili iyi kullanmalıdır. Haber sitelerinde çalışan editörler; güncel gelişmelerden haberdar olmalıdır. Sonuç odaklı olduklarından tüketici eğilimlerini bilmelidirler ve değişen eğilimlere göre içerikleri düzenleyebilmelidirler.

Editör Çeşitleri Nelerdir?
İçeriğin söz konusu olduğu her yerde editörden bahsedilir. Bu nedenle editörler televizyonda, radyoda, gazetede, dergide ya da internet sitelerinde çalışabilirler. Genellikle isimlerini çalıştıkları yere göre alırlar. İçerikler yazılı ya da görsel olabilir. Yazılı içerikler genellikle makalelerden oluşur. Görsel içeriklerde ise karikatürler, ağırlıktadır. Editör çeşitleri ve yaptıkları işler şöyledir:

İnternet Sitesi Editörü
Dünyada milyonlarca internet sitesi mevcuttur. Kişisel blog sitelerinde genellikle ayrıdan bir editör bulunmaz çünkü site sahipleri içerikleri kendileri belirleyip yayınlar. Birden fazla yazarın çalıştığı kapsamlı internet sitelerinde ise editörler önemli bir konumdadır.

Sağlık, spor, haber, eğitim gibi çeşitli konularda açılan internet sitelerinde yazan kişiler, hazırladıkları içerikleri site editörüne gönderir. Site editörü içerikleri kontrol ederek internet sitesinin yayın politikasına göre yorumlar ve dil bilgisi açısından inceler. Yabancı dil seviyeleri uygunsa Almanca, Arapça ya da İngilizce tercüme yaparlar.

Editörün yazı içeriğini onaylamasının ardından yazı yayına sokulur. Site editörleri beğenmedikleri, eksik gördükleri, hatalı buldukları yerlerde yazarı bilgilendirir ve içerikte düzenleme yapılmasını isteyebilir. Haber sitesinde çalışan ya da genel nitelikli bir sitenin haber bölümünü yönetenler haber editörü, spor bölümünü yönetenler spor editörü olarak adlandırılır.

Dergi Editörü
Dergileri daha özel nitelikli eserlerdendir. Dergilerin kendi içerisinde özel bir yapısı ve amacı bulunmaktadır. Bu nedenle dergi editörleri sıkı bir çalışma hayatına sahiptir. Yazarlardan gelen içerikler ayrıntılı şekilde incelenir ve derginin ilgili sayısına yetiştirilmeye çalışılır.

Yazım hatası, yanlış sözcük kullanımı, hatalı bilgi bulunması, uzun ya da kısa olması gibi her türlü eleştiri editörler tarafından dile getirilebilir. Uluslararası yayınlanan bir dergi ise editörler çevirileri de gözden geçirir ya da https://tercumestore.com/ingilizce-tercume bağlantısını kullanırlar.

Kitap Editörü
Şahane yazıldığı düşünülen kitapların dahi bir editör incelemesinden geçmeye ihtiyacı olur. Çünkü editörler farklı bir bakış açısı ile yaklaşır ve kitabı kusursuz bir kimliğe kavuşturur. Kitap editörleri; kendilerine verilen kitabın bütünlüğü, kitabın uzunluğu, kitap içerisindeki bilgilerin doğruluğu, olayların sıralanışı, detayların yerindeliği, kurgunun orijinalliği gibi süzgeçlerden geçirir.

Kitap editörlerinin süzgecinden geçen kitaplar, daha akıcıdır ve okuyucuyu sürükler. Ayrıca kitap içerisindeki mantıksal hatalar sıfıra iner. Kitabın iç ve dış tasarımı okuyucunun hoşuna gidecek şekilde dizayn edilir. Editörlerin kontrolünde olan bir kitaba, ilgi uyandıran isimler bulunur.

Kitap editörleri, yabancı dilde yazılmış kitaplarda da görev alır. Kitabın tercümesinin iyi yapılıp yapılmadığını inceler ve hatalı gördüğü yerlerde düzeltmeler yapar. Örneğin İngilizce hazırlanmış bir kitabın Türkçeye çevirisini incelerken gerektiğinde İngilizce tercüme hizmeti alır.

Gazete Editörü
Gazete editörleri genellikle haber editörü olarak bilinir. Ancak gazetelerin her departmanında ayrı bir editör bulunmaktadır. Haber editörü, spor editörü, finans editörü, magazin editörü gibi çeşitli editörler gazeteye hayat verir. Herkes kendi birimindeki çalışmaları inceler.

Özgünlük, doğruluk, akıcılık, ilgi çekicilik gibi kriterleri uygulayıp içeriklerin gazete stratejisine uygun hale gelmesi sağlanır. Gazeteler süreli yayınlar olduğundan, editörlerin yoğun çalışma temposuna sahip olduğu bilinmektedir. Yabancı dilde yayın yapan bir gazete editörü; kendi bilgisi uyarınca içerikleri kontrol etmeli ya da https://tercumestore.com/ingilizce-tercume adresine danışmalıdır.

Editör Olmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Editörlük adı altında bir üniversite bölümü bulunmamaktadır. Bu nedenle editörlük mesleğinde lise, üniversite ya da yüksek lisans diploması gibi şartlar gerekmiyor. Ancak iyi bir editör olmak isteyen ya da prestijli kuruluşlarda çalışmayı arzulayan kişilerin en azından üniversite mezunu olması aranıyor.

Herhangi bir bölümden mezun olan kişilerin editörlük kursuna gitmesi şanslarını arttırıyor. Halk eğitim merkezleri, kariyer dernekleri, dershaneler ya da özel mesleki kuruluşlar tarafından verilen editörlük ve yayıncılık eğitimlerini alanlar mesleklerinden hemen fark ediliyor.

Her meslekte olduğu gibi editörlükte de doğrudan işe kavuşulmuyor. Öncelikle emek vermek ve editörlüğün inceliklerini öğrenmek gerekiyor. Bu nedenle editör adayları; stajlarını yapmalı ve ücretine bakmadan yeterli bir süre bir yerde çalışmalıdır.

Editörlük için özel becerilerin gerektiği durumlar da vardır. Örneğin yabancı bir dergi ya da internet sitesinde çalışan kişinin editör olması için yabancı dili anadili seviyesinde bilmesi istenmektedir. Çünkü editörlük sadece İngilizce tercüme hizmeti ile yapılacak bir iş değildir.

İyi Bir Editör Nasıl Olunur?
Ülkemizde on binlerce editör bulunuyor. Ancak bunlardan sadece bazılarının adı biliniyor ya da yaptıkları çalışmalar ünleniyor. Kendi sektörlerinde isim yapan editörler yüksek maaşlarla iş bulabiliyor ve alanlarında aranan isimler olarak görülüyor. İyi bir editör olmak ise azimli olmaktan geçiyor. Kendinden söz ettiren bir editör olmak istiyorsanız aşağıdaki hususlara dikkat edin:

Mutlaka bir üniversite okuyun ve hatta master yapın.
Editörlük kurslarına katılın ve sertifikalarınızı alın.
Yabancı dil eğitimi alın ve dilinizi mutlaka geliştirin.
Güvenebileceğiniz bir İngilizce tercüme bürosu bulun.
Dilin inceliklerine ve yazım kurallarına hâkim olun.
Okuyucuların beklentilerini analiz etmeyi öğrenin.
Sürekli güncel yayınları ve haberleri takip edin.
Kitap okuyun, film izleyin ve gezilere katılın.
İşinizi sevin ve işlerinizi zamanında teslim edin.
Çalıştığınız kurumun politikalarını iyi bilin.
Çalışma arkadaşlarınızla mesafenizi koruyun.

https://parlakjurnal.com/?p=8239

This entry was posted in EDEBİYAT - ANI - ÖYKÜ - ŞİİR, KÜLTÜR - EĞİTİM - ÇAĞDAŞLIK, MEDYA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *