Başkan Trump’ın tweetinin Düşündürdükleri

“Onur Oymen” / ooymen@hotmail.com / 09 Ekim 2019

Başkan Trump’ın tweetinin Düşündürdükleri


Başkan Trump’ın Türk milletini incitici sözleriyle ilgili olarak bugün Sözcü Gazetesi’nde değerli gazeteci Uğur Dündar “Utanç ve Acı Dolu Öfkeyi Yaşarken” [*] başlıklı yazısında benim de konuya ilişkin aşağıda yer alan görüşlerime yer vermiştir:

“Trump yönetiminin, bazı Amerikalı diplomatların bile PKK’nın kurdurduğunu ve bu örgütle işbirliği içinde olduğunu kabul ettikleri PYD’yi açıkça desteklemesi ve silahlandırması akla, sağduyuya ve uluslararası hukuka aykırıdır.

Türkiye’nin yanı sıra, Suriye’nin de kısa bir süre önce PYD’yi resmen bölücü bir terör örgütü olarak nitelendirmesi bu konuya yeni bir boyut kazandırmıştır.

Trump’ın bu açıklamaları BM’nin, NATO’nun ve diğer uluslararası kuruluşların terörle mücadele konusunda aldığı kararların da açık bir ihlalini oluşturmaktadır.

Trump’ın attığı tweetlerde kendi çizdiği çizgilere uymaması halinde Türk ekonomisini yok edeceği yolundaki ifadeleri Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilere kalıcı bir hasar verecek ve Türk milletinin Amerika’ya karşı zaten en alt düzeye inmiş bulunan güvenini büsbütün yok edecektir.

Trump’ın Türklerin, cumhuriyetin ilanından bu yana hiçbir dış tehdide boyun eğmeyen bir millet olduğunu hala öğrenemediği görülmektedir.

NATO müttefikine karşı bir terör örgütünü desteklemek ittifak içindeki karşılıklı saygı ve dayanışma duygularını da tahrip edecek niteliktedir.

Bu koşullarda, Sayın Cumhurbaşkanının Trump’ın daveti üzerine Amerika’yı ziyaret etme düşüncesini gözden geçirmesi bence uygun olacaktır. Ayrıca, Amerika’nın Türkiye’nin çıkarlarına zarar verecek kararlarına ve eylemlerine karşı ülkemizin alabileceği tedbirlerin de bir an önce saptanması ve gerektiğinde uygulamaya konulması uygun olacaktır. 1975 yılında, Amerikan Kongresinin aldığı silah ambargosu kararına karşı Türk hükümetinin gösterdiği tepki örnek olacak niteliktedir.”

Saygılar, sevgiler,

[*] https://www.sozcu.com.tr/2019/yazarlar/ugur-dundar/utanc-ve-aci-dolu-ofkeyi-yasarken-5378248/
This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, DIŞ POLİTİKA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *