TSK Yeni silahlar * Akıncı İnsansız Hava Aracı (İHA) ilk uçuş için gün sayıyor.

Aydınlık / 20.9.2019 /

Akıncı ilk uçuşunu nerede yapacak?

Baykar Grubu tarafından geliştirilen ve ilk kez kamuoyunun karşısına TEKNOFEST’te çıkan Akıncı İnsansız Hava Aracı (İHA) ilk uçuş için gün sayıyor. İki prototip yani test platformu üreten Baykar için yeni test merkezi Çorlu Havalimanı olacak.

Baykar Grubu, hem sivil hem de askeri amaçlı kullanılan Tekirdağ Çorlu Havalimanı için özel bir test merkezi hazırladı. Buradan havalanacak Akıncı, test süreçlerinin tamamlanmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

KEŞAN EĞİTİM MERKEZİ

Kokpit Aero’nun özel haberine göre, Baykar Grubu, ilk uçuşlarını yaptığı Bayraktar TB2 için Keşan’da bulunan askeri meydanı kullanıyordu. Ancak bu meydanın pist uzunluğu Akıncı’nın tam yüklü havalanması için yeterli değil. Bu nedenle 3 bin metre pist uzunluğuna sahip Çorlu seçildi. Keşan ağırlıklı olarak TB2’lerin ilk uçuşlarının yanı sıra personel eğitimi için kullanılıyor. Baykar, TSK, Jandarma ve Emniyet’in yanı sıra bu merkezde Katarlı ve Ukraynalı ekipleri de eğitmişti.

İLK UÇUŞ UKRAYNA MOTORU İLE

Akıncı’da ilk uçuş için kullanılacak motor, Ukrayna tarafından geliştirilen Motor Sich firmasına ait, 950-1050 shp arası güç üreten MS-500V-S ailesi ve 450-630 shp arası güç üreten AI-450C ailesi turboprop motorlarını test ediyor.

900 KİLOGRAM TAŞIMA KAPASİTESİ

Akıncı İHA Projesi kapsamında 40.000 fitte 24 saat havada kalış süresi, 4.5 ton ağırlığında, 900 kg faydalı yük, 450 kg dahili faydalı yük taşıyabilecek.

Kanat açıklığı 20 metre olan, Milli Elektronik Destek Podu, Milli AESA Radarı, Milli Görüş Hattı ve Uydu Haberleşme sistemi ile donatılacak olan AKINCI, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ / TEI tarafından geliştirilen PD 220 motoru ile havalanması hedefleniyor.

Türkiye’nin bu sınıfta İHA geliştiren 3 ülkeden biri olacağı belirtilen projede AKINCI’nın MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bomba taşıyabilecek.

Kaynak: Kokpit Aero

https://www.aydinlik.com.tr/akinci-ilk-ucusunu-nerede-yapacak-turkiye-eylul-2019
This entry was posted in TSK, YENİ NESİL SİLAHLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *