MİLLİCİ, GAYRİ MİLLİCİ * 2019 Yerel Seçimlerini 1989 Yerel ve 1991 Genel Seçimleri Işığında Değerlendirmek

2019 Yerel Seçimlerini 1989 Yerel ve 1991
Genel Seçimleri Işığında Değerlendirmek

Süleyman Çelik / scelik44@gmail.com  


SHP, 1989 yerel seçimlerinden, %33 oyla birinci parti olarak çıktı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentler de dahil, en çok belediyede (652) başkanlığı kazanarak başarısını taçlandırdı.

Ancak 2 yıl sonra, 1991’de yapılan genel seçimlerde aynı SHP hezimete uğradı ve oy oranı %20,8’e gerileyerek üçüncü parti oldu.  Öyle ki 1973’den beri CHP’nin kazandığı İzmir’de bile birinci parti olamadı.

SHP, 2 Yılda Neden Bu Kadar Oy Kaybetti?

Oy kaybı, SHP’li belediyelerin başarısızlığına ve özellikle İstanbul’da yaşanan İSKİ yolsuzluğa dayandırıldı. Bugün de hala bunu savunanlar var. Oysa, bu savın tersine, Ankara ve başka birçok kentte başarılı belediyecilik hizmetleri yapılmış olduğu halde, bu kentlerde de SHP oy kaybetmişti. İSKİ’de yaşanan 50 milyonluk yolsuzluk ise ANAP iktidarı ve belediyelerinde yaşanan yolsuzlukların yanında devede kulak bile değildi.

Günümüzde olduğu gibi o zaman da solcu partiler ve medyada, Kurtuluş Savaşı yıllarında “gayrı millici” denilen, Milli Mücadele karşıtı İngiliz hayranlarının (muhiplerinin) ardılları olan, Türk sevmez/ AB-D hayranı, Kürtçü/ Ermenici liboşlar egemendi. Bunlar oy kaybını yukarıdaki nedenlere bağlayarak asıl nedeni gizlediler ve hala gizlemeye çalışmaktadırlar.

Asıl neden, SHP’nin 1991 seçimlerine PKK’lılarla ittifak yaparak girmiş olmasıydı. Nitekim bu yolla 12 PKK’lı milletvekili oldu ve bunlar arasında bulunan Leyla Zana yeminini Kürtçe yaparak olay çıkardı.

Benzer olayı AKP’de yaşadı…

7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde AKP Neden Oy Kaybetti?

2015 öncesinde AB-D ile kol kola olan AKP, PKK’lılarla önce Oslo’da gizli, sonra Türkiye’de açık, (sözde) barış görüşmeleri yaparak “Kürt Açılımı” başlatmış; “milliyetçiliği ayakları altına aldığını” bildirmiş; PKK’ya karşı operasyonları sonlandırmış, Güneydoğu’yu adeta onlara teslim etmişti. Buna karşılık PKK’lılar, Gezi olaylarında AKP’nin yanında yer almış ve Başkanlık için AKP’yi desteklemişlerdi. Bu şekilde ilerleyen süreç, 2015 seçimlerine giderken “Dolmabahçe Mutabakatı” ile taçlandırılmıştı.

Ulusal konularda duyarlı olan halkımız, 1991’de SHP’ye yaptığı gibi 7 Haziran 2015 seçimlerinde de AKP’ye kırmızı kart gösterdi ve oyu % 40’lara düşen AKP, Meclis’te çoğunluğu kaybetti. AKP’nin kaybettiği oylar, açılımı destekleyen CHP’ye değil, milliyetçi olduğu sanılan MHP’ye gitti ve MHP 80 milletvekilliği kazanarak üçüncü parti oldu.

AKP 5 Ayda Oylarını Nasıl Geri aldı?

Hızlı dönüşler yapabilen ve çok usta bir politik satranç oyuncusu olan Tayyip Erdoğan, “tarafsız” Cumhurbaşkanı olmasına karşın (o zaman daha Partili Cumhurbaşkanı değildi), olaya el koydu ve “Dolmabahçe Mutabakatını kabul etmediğini” bildirdi. Devlet Bahçeli’nin de yardımı ile süreci çok iyi yöneterek ülkeyi erken seçime götürdü. Bu arada milliyetçi söylemlerle PKK’ya karşı operasyonlar yeniden başlatıldı; 745 şehit vermek pahasına kentlerdeki hendekler, tüneller kapatıldı. Sonuçta, 7 Haziran’dan sadece 5 ay sonra, 1 Kasım 2015’de yapılan erken seçimde AKP, MHP’ye giden oyları geri aldı ve % 49,5 oy oranı ile yeniden Meclis’te tek başına çoğunluğu elde etti.

Herkes hesabını buna göre yapsın…

This entry was posted in Politika ve Gundem, SİYASİ PARTİLER, SİYASİ TARİH, SÜLEYMAN ÇELİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *