ARŞİVDEN GÜNDEME * HACI EMMİNİN YURT DIŞINDAKİ CAMİLERİ YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARINA KARŞI!!!

Naci Kaptan / 22.08.2019 – Güncellendi 20.09.2021


CAMİLER VE YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI


Şimdi inançlı arkadaşlar ve inançlı gibi gözüküp de bundan çıkar sağlayan haccı abiler,camiyle uçağın işi ne diyerek yükleneceklerdir. Hele bi sakinleşin… Anlatacağım ;

Bir devleti, ülkeyi yetkin ve başarıyla yönetecek olan bir iktidarın ve siyasetçilerin başarılı olabilmesi için bu kişilerin liyakatli, bilge, yurtsever olması olması gerektir. Bunun için ise liyakatli bürokratları atayan ve kendi görev ve yetki sınırı içinde kalmasını bilen, herbir şeye karışmayan, hazinenin kör kuruşunu dahi özenle ve olması gereken yere harcayan bir iktidar gerekir.

AKP iktidarı öyle midir?
Yanıtı siz verin!!!


ORMAN YANGINLARI

“Tema Vakfı yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangını riskine ve sayısına karşı uyardı. Türkiye’de 18-26 Temmuz tarihleri arasında 33 ilde 100’den fazla orman yangını çıktı.Çıkan yangınların büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğu dile getirildi.”(26 Temmuz 2018)

“CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, yüzlerce hektar ormanın yok olduğu yangınları Meclis gündemine taşıdı. Şeker, Türkiye’de 2014 – 2018 yılları arasında 10 bin 130 orman yangını çıktığını, 5.862’sinin çıkış nedeninin aydınlatılamadığını aktardı”.(13.07.2019)

Her sene yaz mevsimi geldiğinde ülkemizin dört bir yanından yüzlerce yangın haberi gelirken, orman yangınlarıyla mücadele edecek uçak ve helikopter yokluğu da basına yansır. Bu durum her sene tekrarlanır. Ve her sene yüzlerce, binlerce orman ciğerlerimizle birlikte yanar. Ağaçlarla birlikte ormanda yaşayan canlılar da yanar ve ölür…Ama uçak konusu buz dolabında beklemektedir.


YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI

Merak ettim yangın söndürme uçak ve helikopterlerin fiyatı nedir?

Önce THK elinde olan uçak sayısına bakalım. THK envanterinde Dünyada en etkili olarak kullanılan 6 adet Canada air CL-215 tipi yangın söndürme uçağı var. Bunlardan 3 tanesi kullanılamıyor. Diğer 3 uçak sertifikalı ve uçuşa/göreve hazır.

Yangınlar başladığında THK şu açıklamayı yaptı; “36 bin saatlik uçuş tecrübesi olan THK Ateş Kuşları her zaman milletimizin bize yüklediği sorumluluk gereği hiç bir karşılık gözetmeksizin, milli bir şuurla vazifeye hazırdır ” THK, sadece Türkiye değil yurt dışında da orman yangınlarına karşı mücadele etmiş, 2 binin üzerinde yangına başarıyla müdahale gerçekleştirmiştir.

THK’nın elinde 6 adet CL 215 tipi uçak var. Bu uçaklardan üçünün yedek parçası olmadığı için uçması mümkün değil ancak diğer üç uçağın UÇUŞ SERTİFİKALARI geçerli ve onaylı. Tarım ve Orman bakanı gerçekleri çarpıtıyor. Yangınla mücadele ihalesinden pis kokular geliyor.

Türk Hava Kurumu’nun (THK) işlettiği orman yangınlarında en etkili uçaklardan olan Bombardier CL 215 tipi uçaklar bu yıl yangın söndürme ihalesi uçak ve helikopteri olmayan aracı bir firmaya verilmesi nedeniyle yangın söndürme çalışmalarına katılamadı.

CL 215 / CL 415 tipi uçakların maksimum sıvı alma kapasitesi 6 bin 140 litredir. (Meydan kalkışlı) Denizden su alıp kalkma operasyonunda 4,900 litre alabilmektedir. Suyun derinliğinin 2 metre olması yeterlidir. Suya flaplı 80 knot. ile dokunduğunda 12 saniyede yaklaşık 400 metrede tankını doldurup kalkabiliyor.

Bu uçakların fiyatları 30-40 milyon USD arasında. Yani Cumhurbaşkanın son uçağının bedeliyle 12 adet yangın uçağı alarak yüzbinlerce ağacın yanmasını, doğa canlılarının ölmesini önlemek mümkün. Ama daha çarpıcı örnekler var ;


CAMİ UÇAK İLİNTİSİ

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın girişimiyle 1975 yılında kurulan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), bugüne kadar farklı büyüklük ve kapasitelerde yurt dışında 103 cami yaptırdı.

TDV’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, son dönemde yurt dışında 22 cami açıldı, Suriye’de 270 caminin onarımı sağlandı. Bu yurtdışındaki camilerin yapılması için harcanan para tamamı tamamına 793 milyon dolar . [1]

Anlaşılan odur ki Moskova’da o kadar çok müslüman var ki 170 milyon dolara 10 bin kişilik cami yapılmış!!! Yukarıdaki camilere harcanmış olan toplam para 793 milyon dolar. Breh brehh biz ne zengin ülkeyiz. “Ayranımız yok içmeye”….ama.. Kendi ülkende açlık, yoksulluk, işssizlik varken sen git el oğlunun memleketine 793 milyon dolarlık cami yap…

Hacı emmi, 793 milyon dolarla tam 20 adet sıfır kilometre yangın söndürme uçağı alınır ve ormanın, ağacın, çiçeğin, böceğin, tosbağan, sincabın, ceylanın, kelebeğin yanmaz… Zeytinliklerin, köyün, hayvanın, ciğerlerimiz yanmaz… Uçaklar komşu ülkelere kiralanır, döviz getirir.

Bize ne Moskova’daki, Belarus’taki, Filipin’lerdeki camiden? Oralara cumaya mı gidicen???


SEROK BARZANİ’ye 200 MİLYON DOLAR

YÖNETİCİSİ OLMAYAN LİBYA’ya 300 MİLYON DOLAR

AKP Hükümeti ve Irak’ın kuzeyini ABD yardımı ile ele geçiren peşmerge Barzani arasındaki sıcak ilişkiler artarak devam ediyor. Barzani’nin “Kürdistan için kanımızı dökmeye hazırız” açıklamalarından sonra, petrol boru hatlarının tamiri bahanesiyle, Türkiye Barzani’ye 200 milyon dolar yardımda bulundu. [2]

Türkiye’nin Libya’ya yaptığı 100 milyon doları hibe, 200 milyon doları kredi olmak üzere toplam 300 milyon dolarlık yardımda bulundu.Libya’da hükümetin olmadığı karışık dönemde verilen bu para ne yazık ki geri alınamadı.[3]

Barzani ve Libya’ya verilmiş olan bu 500 milyon dolar geri gelmedi. Derler ya “Ağanın eli tutulmaz” Bu parayla da 13 tane yangın uçağı alınabilirdi. Ama biz zengin ülkeyiz, har vurup harman savuran.


UÇAK VE HELİKOPTERLERİN OPERASYON MALİYETLERİ

Gece görüşü olan tam donanımlı bir yangın söndürme helikopterinin satış fiyatı 12 milyon Dolar’dan; yangın söndürme uçaklarının fiyatları ise 30 milyon Dolar’dan başlıyor.

Yangın söndürme helikopterleri çok pahalı olduğu için Türkiye satın alma yerine Rusya’dan kiralama yoluna gitmiş. Türkiye’de 1986’dan bu yana kullanılan tüm yangın söndürme helikopterleri kiralık .Türkiye’de toplam 22 milyon hektar ormanlık alan için 26 kiralık yangın söndürme helikopteri kullanılıyor. Bu helikopterlerin bir adetinin, pilotu, teknik personeli ve yakıtı ile birlikte sadece 1 saatlik kirası ortalama 8.000 Dolar.

Askeri pilotların uzmanlıkları ile yangın söndürme helikopterlerini kullanabilen pilotların tecrübesi farklı olduğu için, bu helikopterleri kullanacak pilotları bulmak da büyük sorun. Türkiye’de kiralanan helikopterleri kullanacak pilot bulunamadığından genellikle Rus ya da Ukraynalı pilotlar yangın söndürme helikopterlerini kullanıyor.

Yangın uçak ve helikopterlerini kullanacak pilotların özel eğitimden geçmiş olması ve teknik ekibi sürekli istihdam etmek gerekiyor.

Ancak yangın riskinin arttığı yaz aylarında 3 aylığına kiralanacak bir helikopter için yangın çıksa da çıkmasa da günlük 1,5 saat garanti kiralama yapılması, helikopter ve ekip tedarikçisi şirketler tarafından genellikle şart koşuluyor.

Kaba bir hesapla, 3 ay için kiralanacak bir helikopter, günde 1,5 saatlik garanti kiralama ile ayda 360 bin Dolar’a, 3 ayda 1 milyon 80 bin Dolar’a kiralanabilir. Bir helikopterin yangın halinde her saat için ayrıca 8.000 Dolar alacağı da hesaba katıldığında ortalama 1 milyon 250 bin Dolar’a yangın söndüren bir helikopteri ekibi ve yakıtı ile birlikte 3 aylığına kiralamış oluruz.


KAYNAKLAR
[1] https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-48294387
[2] https://www.yenicaggazetesi.com.tr/akpden-barzaniye-200-milyon-dolar-yardim-133142h.htm
[3] https://www.internethaber.com/turkiye-libyaya-bu-parayi-neden-gonderdi-374107h.htm
[4] https://www.kibristime.com/kibris/helikopterin-fiyati-12-milyon-dolar-h20929.html
This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *