ASLINDA TÜRKİYE’NİN HER BİR YERİ KAZ DAĞLARI * ESKİŞEHİR’DE 200 BİNE YAKIN AĞAÇ KESİLECEK * MUNZUR’a DOKUNMA * Mahkeme Murat Dağı’nda keşif yapacak * Tüm doğa ve canlıları, ağaçlar, endemik bitkiler, akarsular ve yeraltı suları AKP’nin tehditi altında

ESKİŞEHİR’DE 200 BİNE YAKIN AĞAÇ KESİLECEK

Eskişehir’de, Krom Manyezit Ocağı kapasite artışı ve Demir Nikel ocağı kırma eleme tesisi projesi için ÇED raporuna gerek görülmedi. 31 bin hektarlık bir alanda 200 bine yakın ağacın kurban edileceğini ifade eden Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman, projeyle sadece ağaçların değil bölgede tarımın, hayvancılığın ve yaşamın da sona ereceğini ifade etti.

Sözcü’den Kemal Atlan’ın haberine göre Eskişehir’de Beylikova, Sivrihisar ve Mihalıççık ilçelerinde 5 köyü kapsayacak demir, magnezit ve nikel madeni alanı genişletmesi için ÇED gerekli değildir kararı verildiğini belirten Başkan Sadık Yurtman, “Proje hayata geçerse 31 bin hektarlık alanda ardıç, sedir, karaçam ve meşe ağaçlarının içinde yer aldığı 200 bine yakın ağaç kesilecek” dedi. (cumhuriyet.com.tr – 18 Ağustos 2019


MUNZUR’a DOKUNMA

 

WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından #MunzuraDokunma etiketi ile yapılan paylaşımların ardından bu kez de Change.Org sitesi üzerinden #MunzuraDokunma çağrısı ile imza kampanyası başlatıldı. Kaz Dağları gibi, Munzur’daki ekolojik sistemler de madencilik faaliyetleri nedeniyle tehdit altında.

19. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında gerçekleştirilen panellerde endemik bitkilerin yer aldığı ve doğal yaşamın korunduğu Tunceli Munzur Dağları’nın da aralarında bulunduğu birçok alanda maden faaliyetleri yeniden gündeme geldi. Halihazırda 145 maden projesinin bulunduğu kentte verilen ruhsatlardan bir kısmı Munzur Gözeleri, Munzur Suyu, Mercan Vadisi, Kırk Merdiven Şelaleleri, Tülin Tepe, Tepecik ve Pulur höyüklerinin yer aldığı 42 bin hektarlık alanda ilan edilen Munzur Milli Parkı’nın bir bölümünü de içine alıyor. Arama ruhsatı verilen saha 42 bin hektar büyüklüğündeki Munzur Milli Parkı’ndan daha büyük bir saha. Arama ruhsatı verilen sahanın bir kısmının, florasında bin 900 çeşit bitki tespit edilmiş, bunlardan 43 çeşidi Munzur Dağları’na, 227 çeşidi Türkiye’ye özgü endemik türlerden oluşuyor.

Kamuoyunda karara karşı tepkiler sürerken Change.org sitesi üzerinden de imza kampanyası başlatıldı. “Munzur Dağı maden ocakları kararı iptal edilsin Türkiyenin en sağlıklı içme suyu alanı” başlığıyla başlatılan kampanyada bölgenin doğal yaşamına dikkat çekilerek, maden ocaklarına verilen ruhsat kararının iptal edilmesi istendi. (Cumhuriyet*Kayhan Ayhan-16 Ağustos 2019)


Mahkeme Murat Dağı’nda keşif yapacak

ÇED olumlu raporu verilen Murat Dağı’ndaki siyanürlü altın madeni projesine karşı çevre örgütlerinin ve belediyelerin müdahil olduğu iptal ve yürütmeyi durdurma davasında Kütahya İdare Mahkemesi 19 Ağustos’ta keşif ve bilirkişi incelemesi yapacak. Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca 15 milyon insanın sağlığının tehlike altında olduğunu söyledi.

Murat Dağı’nda özel bir şirketin siyanürle altın ve gümüş arama tesisi kurmasına ilişkin Çevresel Etki ve Değerlendirmesi (ÇED) raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından çok sayıda belediye ve kişi raporun iptal edilmesi için açılan davaya müdahil oldu.

GIDA GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEYE GİRECEK:
Banaz Çayı, Murat Çayı, Orhaneli Çayı, Mustafa Kemal Paşa Çayı, Porsuk Çayı, Susurluk Çayı ve daha birçok irili ufaklı akarsu yine Murat Dağı ve bağlı tepelerden kaynağını almaktadır. Bu su kaynaklarında yüksek miktarda siyanür sızıntısına bağlı hava, su ve toprak kirliliği oluşacak. Bu kirliliğe bağlı olarak başta kanser olmak üzere sağlık problemleri baş gösterecek. Gediz Ovası, B. Menderes Ovası, Salihli Ovası, Sakarya Ovası, Menemen Ovası, Küçük Menderes Ovası, Aydın Ovası, Çivril Ovası, Buldan Ovası ve buna benzer birçok ova kirlilikle boğuşarak yok olmaya başlayacak ve gıda güvenliğimiz tehlikeye girecek.

15 MİLYONDAN FAZLA İNSANIN SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRECEK
Murat Dağı’ndaki maden, birçok şehrin kaderini belirleyecek büyüklükte. Kütahya, Uşak, Eskişehir, İzmir başta olmak üzere birçok şehrin en başta sularının kirlenmesi demek. Tüm bu olumsuz gelişmelere bağlı olarak 15 milyondan fazla insanın sağlığı tehlikeye girecek. (cumhuriyet.com.tr- 17 Ağustos 2019 Cumartesi)

This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM, Madencilik ve Yeralti Kaynaklari, ÖZELLEŞTİRMELER, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *