KAZDAĞLARI NASIL TALAN EDİLDİ? SIRADA NERELERİ VAR? * Emperyalizmi iyi tanımak

Cumhuriyet TV

16 Ağu 2019 tarihinde yayınlandı

Kaz Dağları’nda siyanürle ayrıştırarak altın aranmasına Türkiye’nin neredeyse tamamından aynı tepki yükseliyor. Fakat siyasi iktidar hala bir adım atmadı. Kirazlı bölgesine çadır kurarak Kanadalı maden şirketine tepkilerini gösteren yurttaşlar seslerinin duyulmasını istiyorlar. Bu nedenle Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Tv, Kaz Dağları’nda meydana gelen doğa ve ağaç katliamını yerinde takip ediyor. Kirazlı mevkinde siyanürle altın aramak için 200 bin ağaç katledildi. Çanakkale ve civar köylerden gelen yurttaşlar maden ocağına ve siyasi iktidara karşı eylemlerini sürdürüyor. Cumhuriyet Tv’den Serhat Doğan bölgede yaşananları günlerdir izleyerek özetledi.


Ali Sirmen / 16.08.2019   asirmen@cumhuriyet.com.tr

Emperyalizmi iyi tanımak

Bugün yani 16 Ağustos 2019’da, Kanada’nın büyük uluslararası maden şirketlerinin merkezlerinin ve dünyanın en önemli maden borsasının bulunduğu Toronto kentinde, Kanada Komünist Partisi ve çevreci aktivist grupların katılacakları bir protesto yürüyüşü yapılacak.

Gösterinin hedefinde, Kaz Dağları Kirazlı mevkiinde Çanakkale’nin içme suyu havzasını da kapsayan, bölgede siyanürle altın çıkarma işlemi yapmaya hazırlanan ve bunun için bir hamlede 195 bin ağaç kesmiş olan, Alamos Gold şirketi var. Aynı anda, binlerce kilometre uzakta “su ve vicdan nöbeti” tutmak üzere İzmir, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul ya da Almanya’nın çeşitli kentlerinden gelenler, çadırlardan oluşan Direnköy’ü, ağaç kesim alanı yanında kurmuşlardı bile. 

Neyse, Miyase İlknur’un büyük çokuluslu maden şirketlerinin yabancı ülkelerde çalışma yöntemlerini de anlatan, “Kaz Dağları Dosyası”nı herhalde okumuş olduğunuza göre, ben yeniden aynı noktaları yinelemeyeyim.

Miyase İlknur’un yazısında, kendisinin de vurguladığı ve benim de dikkatimi çeken husus ise, Alamos Gold’a yöneltilen eleştirilere onlardan önce havuz medyasının ve iktidar çevrelerinin cevap vermeleri oldu. 

Arkadaşımız Işık Kansu’nun haberinden sonra işin bu yanı da çözüldü. Işık, haberinde, Alamos Gold’un Kirazlı faaliyeti sırasında altyapı ve toprak işleriyle ilgilenmek üzere, yerli Çiftay şirketi ile anlaştığını ve Çiftay’ın AKP milletvekili Asuman Erdoğan’ın kocası, Tayyip Erdoğan’ın hemşerisi Fatih Erdoğan’ın Pasifik İnşaat’ın ortağı olduğunu bildiriyordu. 

Maden şirketlerinin klasik yöntemiydi, yerli nüfuzlu bir ortakla birlikte iş yapmak. 
Kirazlı kazısı Alamos Gold’un en tatlı kâr getiren işiydi. Şöyle ki, şirketin Kirazlı’da altının maliyeti ons başına 373 dolarken aynı miktar Kanada Lynn Lake’te 745, Meksika El Çhanante’de 1317, Meksika Mulatos’ta 855 dolardı. 

Buna karşılık, şirket 35 yıl burayı çalıştırdıktan ve en ucuza mal olan altını siyanürle ayrıştırdıktan, ormanımızı, toprağımızı, gölümüzü, içme suyumuzu talan ettikten sonra kârının yüzde dördünü Türkiye’ye bırakıp çekip gidecek. 

Kirazlı’da Direnköy kurulur, Toronto’da Alamos Gold protesto edilirken, Türkiye’nin güneydoğusuna da, Suriye’nin kuzeyinde, Fırat’ın doğusunda yer alacak güvenli bölgede görev yapması düşünülen öncü elemanlar yavaş yavaş gelmeye başlıyorlardı. 

http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/1535246/Emperyalizmi_iyi_tanimak.html
This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM, Madencilik ve Yeralti Kaynaklari, ÖZELLEŞTİRMELER, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *