SİYASİ COĞRAFYANIN EN ZAYIF ÜLKESİ ARTIK TÜRKİYE

TEMEL SAĞIROĞLU / 30 Temmuz 2019

SİYASİ COĞRAFYANIN EN
ZAYIF ÜLKESİ ARTIK TÜRKİYE


Çok uzak değil 4 yıl önceydi.

Yunanistan, IMF’ye 1.6 milyar Euro’luk borcunu ödeyemeyip temerrüte düşen ilk gelişmiş ülke olarak kayıtlara geçmişti.

Ertesi gün Türkiye’de ki yandaş gazeteler bu haberi büyük puntolarla “Yunanistan iflas bayrağını göndere çekti” diyerek okuyucularına manşetten duyurdu.

AKP’nin propaganda televizyon kanalları boş durur mu?

Onlarda sokaktan tutarak getirdikleri kişilerle açık oturumlar düzenledi ve bu vesileyle AKP politikalarına övgüler dizdiler.

İçlerinde ” Yunan adalarını satın alalım bizim olsun” diyen bile vardı.

Aradan 1 yıl geçti asrın lideri ekranların karşısına geçerek tüm dünyanın katıla katıla güldüğü şu açıklamayı yaptı:

“IMF bizden 5 Milyar dolar borç istedi bende verin dedim.Ciddi olduğumuzu görünce vazgeçtiler”

IMF’nin borç alan değil borç veren bir kurum olduğunu herkes biliyordu ama “hurraa” diyerek sevinç çığlıkları atıldı.

2 yıl sonra Türkiye, Rusya ile 2,5 milyar dolar karşılığında toplam dört bataryadan oluşan iki adet S-400 füze savunma sistemi satın alma anlaşması yaptı. Anlaşmaya göre bu füzeler mart 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de konuşlandırılıp Nisan 2019 itibarıyla aktif hale getirilecekti.

3 yıl sonra Yunanistan burnumuzun dibindeki adalara asker çıkarmaya başladı.

Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un işgal ettikleri adalar için “Türklerin cesaretleri varsa gelsin de itiraz etsinler”  diye tehdit ve hakaretler savurduğu anlarda kainat liderimiz Yunan Başbakanı Çipras’a hediye ettiği kravatı neden takmadığını soruyordu.

Ve… 4 yılın sonunda:

✔Yunanistan da seçimler yapıldı ve iktidardaki parti başkanı hiçbir Yunanlıyı terörist veya Türk olmakla suçlamadı. Kimsenin başından aşağı 200 gramlık çay paketlerini atarak “haydi yakala oğlum” misali mitingler düzenlemedi.

✔Türkiye Ruslarla yapılan anlaşma gereği mart 2019 itibarıyla kurulup aktif edilmesi gereken S-400 füzelerini Temmuz 2019 da teslim aldı ve aktif hale getirmeden depolara kaldırarak 2.5 Milyar dolar değerindeki dünyanın en pahalı çöpüne sahip oldu.

✔ Proje ortağı Türkiyeyi F-35 projesinden çıkardığını açıklayan Amerika Birleşik devletleri ilk etapta Türkiye ye verilmesi planlana 30 adet F-35 savaş uçağını Yunanistan’a vermeyi teklif etti.

✔Yunanistan hükumeti, bu teklifi olumlu karşıladı. Ayrıca Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan 84 adet F-16 Block 52+ savaş uçaklarını yeni nesil F-16V (Block Viper) seviyesine yükseltmek için Lockhed Martin firmasıyla anlaşma imzaladı.

(Türk Hava Kuvvetlerinin elindeki en yeni savaş uçağı 32 yıllıktır. Bu uçakların kullanım süreleri 8 bin saat/35 yıldır. Modernizasyon yapılması halinde bu süre  12 bin saat olabilmektedir. Ama her ne olursa olsun bu uçakların metal ömrü maksimum 35 yıldır. Türkiye’nin elinde mevcut olan en modern savaş uçağı Yunanistan’ın yeni nesil F-16 V serisi olarak modernize etmek için anlaşma yaptığı F-16 Block 52+ savaş uçaklarıdır.)

İt Dalaşı (Dog Fight) nedir?

Kendi ülkesi veya iki farklı ülkenin askeri uçakları, birbirine ateş etmeden silah sistemlerini karşılıklı kilitlemeyi amaçlayan bir manevra taarruzu ve aynı zamanda bir nevi antrenmandır. İki rakip savaş uçağının biri füze sistemine kilitlenene kadar devam eder ve kitlenen uçak seri manevralarla bundan kurtulmaya çalışır.

Türk ve Yunan savaş uçağı pilotları arasında yıllardır süregelen bu gelenek son 5 yıldır artık yok…

Neden yok sorusunun cevabı ise çok açık ve çok net olarak bellidir.

Hava kuvvetleri olası bir savaşta en etkili güçtür. Bu uçakların teknolojisi ve o teknolojiyi kullanan pilotları yüksek derecede öneme sahiptir.

Ülkelerin sahip olduğu savaş uçakları envanterler de her zaman 1. Sıraya yazılır.

32 yıldır envanterine tekbir savaş uçağını bile dahil edemeyen Türkiye bu iktidar tarafından bölgenin en zayıf gücü haline getirilmiştir.

Kimse kendini aldatmasın

Ekonomisi batmış, silahlı kuvvetleri dağıtılmış, Genel Kurmay Başkanına terörist damgası vurularak hapsedilmiş, emir komuta kademesindeki disiplinini kaybetmiş,mensuplarının bir çoğu siyasete bulaşmış olan Türkiye Cumhuriyeti caydırıcı bir güç olmaktan çok çok uzaklaşmıştır.

Yunanistan’ın küstahlığı ve cüreti asla ama asla tesadüfi ve boşa değildir.

SİYASİ COĞRAFYANIN EN ZAYIF ÜLKESİ ARTIK TÜRKİYE

This entry was posted in DIŞ POLİTİKA, Ekonomi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *