KAZ DAĞLARINA DOKUNMA * Kanada’lı altın şirketi olan Barrick’in Arjantin’de neden olduğu ölümcül kaza * Kaz Dağları’nı yok eden şirketin CEO’sundan çok konuşulacak sözler

Kanada’lı altın şirketi olan Barrick’in
Arjantin’de neden olduğu ölümcül kaza

Dünyanın en büyük altın şirketi olan Barrick, Arjantin’deki bir madeninde milyonlarca litre siyanür çözeltisinin döküldüğünü doğruladı. Başlangıçta, Kanada merkezli firmanın dökülme konusundaki tahminleri, bildirilenin sadece beşte biriydi. Birkaç yüz gramlık bir doz solunum yetmezliği ve kalp durması ile sonuçlanır – ve 8 dakika içinde ölüme neden olur.


“27 Eyl 2015 /  RT LIVE http://rt.com/on-air
The world’s largest gold company – Barrick – has confirmed that over a million litres of cyanide solution were spilled at one of its mines in Argentina. Initially, the Canada-based firm’s estimates of the spill were only a fifth of what were declared. A dose of several hundred grams results in respiratory failure and cardiac arrest – and causes death within 8 minutes.”

Siyanürün çok küçük dozu bile karaciğer ve böbrek yetmezliğine, düşük ve felce, çoğu ise solum ve kalp yetmezliği sonucu ölüme neden oluyor… Toprağımızı kirletenler kendi topraklarını kirletiyor mu?


Kaz Dağları’nı yok eden şirketin
CEO’sundan çok konuşulacak sözler

Kaz Dağların’daki doğa katliamı ile gündeme gelen Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey‘in geçtiğimiz yıl kendi ülkesinde bir televizyon kanalına verdiği demeç CHP’li Gürsel Tekin tarafından paylaşıldı. Türkiye’deki maden yatırımları hakkında bilgi veren John McCluskey, yaptıkları ‘mütevazi’ yatırımla ne kadar kazanacaklarını anlatıyor. McCluskey ayrıca Türkiye’de dolar kurunun yükselmesi ile birlikte maliyetlerinin de düştüğünü anlatıyor.

Çanakkale’nin Kaz Dağları bölgesinde yer alan Kirazlı köyünde işletilecek altın madeni için 10 binlerce ağacın kesimi gündeme gelen Kanadalı Maden şirketi Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey ait bir videoyu paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Bizim insanımız taşeron olarak madende çalışıyor, bizim doğamız yok oluyor, Kazdağları zehirleniyor. Türkiye kaybediyor.” dedi. “CEO’nun açıklamasına göre 3 milyon ons altın bulunmuş. Değeri 4 milyar dolar yani 22 milyar 640 milyon lira. Yaptıkları yatırım sadece 100 milyon dolar.” diyen Tekin mesajında “Kazdağları’nda 195 bin ağaç kesen maden şirketi CEO’su diyor ki: Mütevazi bir yatırım yaptık. Üretime 2020 yılında başlayacağız ve 15 sene sürecek. TL’nin değer kaybetmesi maliyetleri düşürdü. Yabancı işçi çalıştırmıyoruz. Türkler taş taşımakta çok iyiler.” ifadelerine yer verdi.

Kanadalı şirket Alamos Gold’un sahip olduğu Doğu Biga Madencilik firmasının taşeronluğunu yaptığı maden için resmi kaynaklara göre 14 bin civarında ağaç kesildi. Ancak ÇED raporuna göre 45 bin ağacın kesimi için izin alınan bölgede çevre örgütleri 195 bin civarında ağaç kesildiğini açıkladı. Hayati su kaynakları ve su havzaları üzerinde bulunan ve Türkiye için oksijen kaynağı olan bu bölgede böylesine kapsamlı bir ağaç katliamının yapılması tepkilere yol açtı.

Vatandaş, çevre örgütleri, sanatçılar ve CHP’li belediyelerin desteğiyle başlatılan ‘Su ve Vicdan’ nöbeti bölgede sürerken sosyal medyadan ‘Kazdağları hepimizin’ etiketiyle kampanya başlatıldı. Uzmanlar ise, ağaç katliamının yanı sıra altın madeni siyanürle çıkarılacağı için hem bölgedeki doğal yaşamın hem de bölge halkının sağlığının tehdit altında olduğu yönünde değerlendirme yapıyor.

RT LIVE http://rt.com/on-air
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/kaz-daglarini-yok-eden-sirketin-ceoundan-cok-konusulacak-sozler-5256797/
This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, EMPERYALİZM, KAPİTALİZM - LİBERALİZM, Madencilik ve Yeralti Kaynaklari, Saglik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *