SARAYIN EKONOMİSİ KRİZ DİNLEMEDİ

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

SARAYIN EKONOMİSİ KRİZ DİNLEMEDİ


Türkiye’de ekonomik kriz derinleşmeye devam ederken, krizden sadece Saray etkilenmedi. Cumhurbaşkanlığı’nın açık ve örtülü harcamaları her yıl katlanarak artıyor.

Türkiye 2001 yılından bu yana en büyük ekonomik krizi yaşıyor. Artan işsizlik ve bütçe açığına rağmen Saray’ın harcamalarındaki artışın hız kesmemesi dikkat çekti.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, işsizlik nisan ayında yüzde 13’e dayanırken, genç işsizlik oranı yüzde 23,2 oldu. Ayrıca geniş tabanlı işsizlik 7 milyonun üzerine çıktı.

Tarımda üretici fiyat endeksi haziran ayında yıllık bazda yüzde 26,26 artış gösterdi. Fiyat artışı 12 aylık ortalamada ise yüzde 21,33’ü buldu.

ON BİNLERCE ESNAF KEPENK KAPATTI

Türkiye’deki ekonomik krizin etkisini en fazla yaşayan kesimlerden biri de esnaf oldu. Son 5.5 yılda yarım milyonun üstünde esnaf iflas etti. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun açıkladığı verilere göre, bu yılın ilk yarısında 53 bin 420 esnaf iflas ederken geçen yılın aynı dönemine göre 433 adetlik artış söz konusu oldu.

2015 yılında Türkiye’de toplam 97 bin 715 esnaf kepenk indirirken geçen yıl bu sayı yüzde 8 artışla 106 bin 167’ye fırladı.

ASGARİ ÜCRETLİ 128 GÜN DEVLETE ÇALIŞIYOR

Asgari ücretle çalışanlar da krizden nasibini fazlasıyla aldı. Asgari ücretle çalışan bir kişinin yıllık gelirinin yüzde 35’i vergiye gidiyor. Ortaya çıkan bu tabloya göre, asgari ücretliler, yılın 128 günü devlete çalışırken, aylık ödediği vergi, dolaylı vergilerle birlikte, 882,23 lirayı buldu.

BÜTÇE AÇIĞI 6 AYDA TAVAN YAPTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 6 aylık bütçe açığı 78,6 milyar lira oldu. Böylece Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yıllık 80,6 milyar liralık hedefin yüzde 97,5’ine 6 ayda ulaşıldı.

SARAY’IN EKONOMİSİ KRİZ DİNLEMEDİ

Türkiye’de artan işsizlik ve bütçe açığına rağmen Saray’ın harcamalarında artış devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Cumhurbaşkanlığı’nın harcamaları 2019 yılının ilk yarısında 3 milyar lirayı aştı. Haziran ayı harcamaları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kontrolünde olan örtülü ödenekten 2019 yılının ilk yarısında yapılan harcama 1 milyar 221 milyon lira oldu. Geçen ayki 60 milyonluk harcama Haziran ayında yaklaşık 3.5 kartı artışla 214 milyon liraya çıktı.

Bütçenin sermaye giderleri kaleminin altında yapılan gizli hizmet harcamaları da altı aydı 5 milyon 613 bin lira oldu.

Kaynak Yeniçağ: Saray’ın ekonomisi kriz dinlemedi!

This entry was posted in Ekonomi, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *