EKONOMİ * Sonunda Hazine de İflas Bayrağını Çekti! Maliye, 2019’un sadece ilk 5 ayında hazine 361,1 milyar lira gelir elde ederken, 428,8 milyar lira gidere katlandı. Böylece sadece ilk 5 ayda Hazine’nin edindiği dış borç 2017 ve 2018 yılı boyunca edinilen dış borcu yakaladı.

Sonunda Hazine de İflas Bayrağını Çekti!


Ekonomideki dalgalanmaları değerlendiren ekonomist Uğur Civelek, “Borç ödemesinin yüzde 20 üzerinde borçlanması eninde sonunda Hazine’nin beyaz bayrak sallamasıdır” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı mayıs ayına ilişkin bütçe nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre, 2019’un sadece ilk 5 ayında hazine 361,1 milyar lira gelir elde ederken, 428,8 milyar lira gidere katlandı. Böylece sadece ilk 5 ayda Hazine’nin edindiği dış borç 2017 ve 2018 yılı boyunca edinilen dış borcu yakaladı.

BirGün gazetesinden Ozan Gündoğdu’ya konuşan Ekonomist Uğur Civelek, Hazine’ye dair şu değerlendirmeyi yaptı:

“Küresel düzeyde geçen yılın son çeyreğinde İran konusunda, ticaret savaşları konusunda bir mola verildi. O ortamda hazine dış borçlanmaya yüklendi. Bütün yıllık hedef o dönemde gerçekleştirildi. O dövizler de kamu bankalarına devredildi ki dolar bastırılsın. Bugüne gelindiğinde borç ödemesinin yüzde 20 daha fazlasını borçlanıyorlar. Çünkü başka türlü çarkı döndüremediler. Biz finansman ihtiyacını nasıl finanse karşıladık derseniz,

1- Dış borçlanma öncelikle devreye sokuldu

2- İç borç dışı kaynaklara yüklenildi, Merkez Bankası’nın kâr payını almak, işsizlik fonundan kaynak transfer etmek gibi”

“Bu sayede piyasada likidite bırakarak piyasayı canlandırmaya çalışıyorlar. Ancak buna rağmen büyümeye tesiri olmadı bu politikanın. Nisan ayından itibaren ekonomi yine daralma eğilimine girdi. üstelik bu bütçeye yine olumsuz yansır. Yapılanlar bütçe açığını bırakın kapatmayı orta vadede yeniden azdıracaktır. Borç ödemesinin yüzde 20 üzerinde borçlanması eninde sonunda Hazine’nin beyaz bayrak sallamasıdır.”

http://haberarsiviyiz.com/sonunda-hazine-de-iflas-bayragini-cekti

This entry was posted in Ekonomi, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *