HAYATIN İÇİNDEN YAŞAM ÖYKÜLERİ * 10 kuruşu yoktu okuyamadı, okul yaptırdı * İSAK AMCA

Bir Musevinin Anadolu’da “İSAK AMCA” sıfatını haketmesi zordur. Ne mutlu ki Çorlu’lular bu güzel yürekli insana  AMCA sıfatını vermişler. İsak Amca, İsrail’e gitmiş ve yerleşmiş, Çorlu’yu, arkadaşlarını, okulunu unutmamış ve  doğmuş olduğu Çorlu’ya 3 milyon TL’ye okul yaptırmış…Bu güzel yürekli insana hep birlikte şapka çıkartalım ve selamlayalım…

Geçenlerde bir köy fotoğrafı geldi, ÜÇ CAMİ yanyana, araları birkaç yüz metre fakat köyde okul yok ve çocuklar zorluklarla onlarca km uzaklıktaki ilçeye okula gidiyor!!!

Bu nasıl bir akıldır ki; yanyana ÜÇ cami yaparak köyü okulsuz, çocukları eğitimsiz bırakmak ne büyük cehalettir. Arap  cahiliye kültürünün akılsız yobazlığınla donanan insanlarımızla Türk toplumunun bilgiyle aydınlanması, çağdaşlaşması, ilerlemesi asla mümkün değildir. İbadetinizi evde dahi yapabilirsiniz fakat çocuklarımızı evde eğitemeyiz. Bana göre Musevi İsak amca  Allah katında O üç camiyi yapanlardan, O camilere giderek ibadet edenlerden daha fazla sevap sahibidir.

Ne zaman ki köylerimize, ilçelerimize ve hatta illerimize cami yapmak yerine önce okul yapacağız, işte o zaman gelişen toplum olmak yoluna çıkmış olacağız. 

İsak Amca’nın toprağı bol olsun, huzur içinde uyusun…

Naci Kaptan / 15.06.2019

Yahudi bir ailenin oğlu olarak Çorlu’da dünyaya gelen ve Çorlu’ya olan vefa borcunu ilçeye 2010 yılında okul yaptırarak ödeyen İsrailli işadamı İsak Pinhas’ın tedavi gördüğü İsrail’de yaşamını yitirmesi Çorlu’da da İsak Amca’nın hayatına dokunduğu pek çok kişiyi derinden üzdü

10 kuruşu yoktu okuyamadı, okul yaptırdı


Yahudi bir ailenin oğlu olan ve Çorlu’da dünyaya gelen İsak Pinhas, Çorlu’da ilkokul 3. sınıf öğrencisi olduğu sırada, 1939 yılında Erzincan’da meydana gelen depremde, depremzedeler için yardım kampanyası başlatılmış, o gün parası olmayan İsak Pinhas’a sınıftaki bir kız arkadaşı 10 kuruş vermişti. Arkadaşının yardımını geri ödeme koşuluyla kabul ettiğini aktaran İsak Pinhas borcunu bir türlü ödeyemeyince hem utancından, hem de çalışmak zorunda kaldığı için okulu bırakmış, henüz 5 yaşındayken babasını kaybeden Pinhas Çorlu’daki bir kereste atölyesinde çırak olarak çalışmaya başladığını kaydetmişti. 12 yaşında ailesi ile birlikte İsrail’e göç eden daha sonra ise Furtuni Pinhas ile evlenen İsak Pinhas İsrail’de peynircilik yapmaya başlayarak işini büyütmüştü.

Aradan geçen yıllara rağmen doğduğu Çorlu’yu unutamayan İsak Pinhas, tarafından Çorlu’da Hürriyet Mahallesi’nde o dönem için 3 milyon TL’ye mal olan 32 derslikli Furtuni ve İsak Pinhas İlköğretim Okulu’nu yaptımış, okul dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun da katıldığı törenle açılmıştı.

Daha önce verdiği bir röportajda kendisine 1939 yılında borç para veren sınıf arkadaşını aradığını ama hiçbir iz bulamadığını aktaran İsak Pinhas, Çorlu’ya ve güzel Türkiye’ye güzel insanlar yetişecek bir okul yaptırmak istediğini belirtmiş, “Eşim bana çok destek oldu, onun desteği ile de okulu yaptırdık. Çok mutluyuz” demiş, 70 yıl önce kendisi yerine 10 kuruş veren sınıf arkadaşını asla unutamadığını belirten Pinhas yıllardır sınıftaki kız arkadaşını aradığını ancak hiçbir iz bulamadığından yakınmıştı.

Kendi eğitimini yarım bıraktığı Çorlu’ya gençlerin yetişmesi için son derece modern bir eğitim kurumu kazandıran İsak Pinhas’ın ölüm haberinin ardından taziye mesajı yayımlayan isimlerden biri olan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt mesajında, “Çorlu’muzda doğup büyüyen, şehrimizden ayrıldıktan sonra iş hayatına atılarak başarılı bir iş adamı olan ve doğup büyüdüğü şehre 2010 yılında Furtuni ve İsak Pinhas Ortaokulu’nu kazandırarak kutsal bir ahde vefa örneği sergileyen kıymetli büyüğümüz İsak Pinhas’ı kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dilerim. Çorlu O’nu hiç unutmayacak ve hatırası her daim yaşayacak” ibarelerine yer verdi.

http://www.bizimtekirdag.com/corlu/isak-amcayi-kaybettik/

This entry was posted in DİN-İNANÇ, EDEBİYAT - ANI - ÖYKÜ - ŞİİR, HAYATIN İÇİNDEN, YOBAZLIK - GERİCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *