HAYATIN İÇİNDEN * İcadını Denemek İçin Eyfel Kulesi’nden Atlayıp Hayatını Kaybeden Terzi Reichelt

İcadını Denemek İçin Eyfel Kulesi’nden
Atlayıp Hayatını Kaybeden Terzi Reichelt


Tarih; 4 Şubat 1912, yer Eyfel Kulesi, Paris, Fransa

Terzi Franz Reichelt aynı zamanda bir mucit
ve paraşüt tasarım düşüncesinin öncüsüydü.

Avusturyalı bir Fransız terzi olan Franz Reichelt,uçaklardan çok etkilenmişti. “Uçağın” pratikliğini gördükten sonra, güvenli bir şekilde çıkmalarını sağlayacak bir paraşüt icat etmeye kafasına taktı ve bu paraşütü icat etmek için büyük emek verdi. Reichelt yalnızca emek değil bu icat uğruna canını dahi verdi. İşte Reichelt’ı ölüme götüren o icadı.

Uzmanlığını bir terzi olarak kullanarak Reichelt, atlayışta kişiyi yavaşlatacağına inandığı ipek kanatlı prototipler yaptı. Ancak, bu prototipler bir uçakta kullanılabilecek ağırlık ve ebattan çok uzaktaydı. İpek gölgelik ve kauçuk astar ile süslenmiş standart elbisesine o, bir “paraşüt-takım elbise” diyordu. Bu amaçlara göre Reichelt, Paris Polis Departmanını, paraşütünü Eyfel Kulesi‘nin ilk etabından denemek için başvuru yapmaya başladı.

Başvuruları bir yıldan fazla bir süre reddedildikten sonra, paraşüt takımının işe yarayacağını kanıtlamaya kararlı olan Reichelt, tasarımını rafine etmeye ve test etmeye devam etti. Uzun bir zaman paraşütünü mankenlerle test etti. Reichelt‘a 4 Şubat 1912’de Eyfel kulesinde paraşütünü test etmesine izin verildi.

Ailesi ve arkadaşları bu atlayışı gerçekleştirmemesi için onu ikna etmeye çalışsa da o kimseyi dinlemedi. İcadını insanların önünde test etmeyi kafasına koymuştu. Bu deneyde herhangi bir güvenlik önlemi kullanıp kullanamayacağı sorulduğunda, “Buluşumu takdir etmek istediğimden, deneyi kendim ve hile olmadan denemek istiyorum” diyordu. Bir tanık, Reichelt’e, paraşütle atlayacağı kısa yükseklikte açılamayacağını açıklamaya çalıştığı zaman, sadece şöyle cevap verdi: “Yetmiş iki kilo ve paraşütümün argümanlarınıza nasıl yanıt vereceğini göreceksiniz.’’

Takımını biraz gösterdikten sonra, Reichelt, kulenin ilk etabına yükseldi, vücudunun ağırlığının ve katlanılan yüksekliğin elbisenin işe yaracağına inanmıştı. Saat 08.22’de, Reichelt, Eyfel Kulesi’nden atlamadan hemen önce önce, “Yakında görüşmek üzere!”diye bağırdı ve kendini boşluğa bıraktı.

Atladığı sırada paraşütü etrafına sarıldı ve 187 metre yüksekliğindeki soğuk zemine çarparak öldü. Bu atlayış tarihe “Trajik Deney” olarak geçti.

https://oldlaikdays.com/icadini-denemek-icin-eyfel-kulesinden-atlayip-hayatini-kaybeden-terzi-reichelt/

This entry was posted in GEÇMİŞİN İÇİNDEN YAŞAM, HAYATIN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *