BİLİM BİLİŞİM TEKNOLOJİ * Bilim Dünyasında 5 Yeni Gelişme

EURONEWS / 24 Nisan 2019

Bilim Dünyasında 5 Yeni Gelişme


Herkese merhaba! Bu haftaki yazımızda sizlere e-cerrahiden, ev işlerine yardım eden hamarat robotlardan, hatta ve hatta yazar robotlardan bile bahsedeceğiz. Oyunun seyrini değiştirecek bilimsel gelişmeleri büyük bir hevesle ve hayretle takip etmeye devam ediyoruz. Herkese iyi okumalar!

Yeni Çağ Mimarisi: 3D Üretim ile Tasarlanan Evler
Geçtiğimiz yıl Teksas Austin’de, evsizlik sorununa çözüm üretmek için yola çıkan ve kâr amacı gütmeyen iki şirketin iş birliği sonucunda, 24 saatten kısa bir süre içinde katmanlı imalat ile oldukça sevimli ve işlevsel bir ev tasarlandı. Bu ev aslında Latin Amerika’daki daha kapsamlı bir projenin de prototipi ve zemini niteliğindeydi.

Evin en önemli avantajlarından biri ise yaklaşık 10.000 dolar gibi makul bir bütçeyle tasarlanabiliyor olması. Proje ortaklarından olan Icon şirketi, gelecekte bu maliyeti 4.000 dolara kadar çekebileceklerini de ifade etti. Yine aynı şirketin bu tasarımda kullandığı Vulcan II yazıcısı ise projenin diğer avantajlarından birisi; Vulcan II hiç atık madde üretmeyen ve kolaylıkla taşınabilen bir makine. Test evini ilk etapta beton zemin üzerine üreten makine, klasik mimarideki beton ve duvar blokların yerine bu prototipe daha şık bir görünüm ve doku sağladı. Ne dersiniz, geleceğin mimarisi katmanlı imalatla birlikte şekillenebilir mi? Neden olmasın?

Bir Robotu Evcilleştirip, Havlularınızı Katlamasını İster Misiniz?
Berkeley California Üniversitesi’nden bir ekip “Blue” adını verdikleri yeni bir robot tasarladılar; aslında robot kolları demek daha doğru olur. Ekip bu tasarımla Apple 2 yaratabileceklerini söylerken, robotun kişisel hesaplamayı da devrim niteliğinde bir başarıyla değiştirebileceğini vurguladı. Aynı Apple gibi Blue da kompleks bir teknolojiyi ele alıp, işlevsel ve güvenli bir şekilde gündelik hayatımıza dahil edebilir.

Günümüzde çoğu robot endüstriyel amaçla, hız ve tekrarlanabilirlik üzerine tasarlanıyor. Blue ise, robotları ev hayatına en iyi şekilde adapte etmek üzere araştırmacıların çalışmalarına ışık tutmuş ve 5.000 dolar gibi kısmen uygun bir fiyatla da birçok insanın işine yaraması amaçlanarak düşünülmüş. Blue, bir VR setiyle kontrol edilerek yapay zekâ kapasitesi sayesinde komutları ve direktifleri öğrenebiliyor. Hamarat robotumuz bizlere buzdolabı stoklamada, kıyafet katlamada ve ev temizliği gibi ev işlerinde rahatlıkla yardım edebiliyor. Sonunda faydalı bir robot!

e-Cerrahi ile Dokuları Yeniden Şekillendirebilmek Mümkün!
American Chemical Society’nin bahar toplantısında araştırmacılar, “minik iğneler, elektrik akımı ve 3D baskı kalıplarını” kullanarak; canlı dokuyu kesiksiz, yara izi veya iyileşme süresine ihtiyaç duyulmadan yeniden şekillendirebildikleri moleküler cerrahi yöntemini açıkladılar. Bu yöntem bir gün hem elektif kozmetik prosedürlerinde hem de sapmış septumları düzeltmek için yapılan operasyonlarda kesme, olası yara izi ve daha uzun iyileşme süreleri içeren geleneksel cerrahi yöntemlere alternatif olabilir. Hatta bu yöntem korneanın yeniden şekillendirebilmesi için lazer göz ameliyatlarının yerine de düşünülebilir.

Tekrar Beyin Fonksiyonu Kazanımı
Boston Üniversitesi’ndeki sinirbilimciler, kafa derisindeki elektrotlar yoluyla invaziv olmayan bir şekilde iletilen elektriksel stimülasyon yardımıyla, yaşlı yetişkinlerin çalışma hafızasını yeniden canlandırarak eski yeteneklerini tekrar hatırlayabilmelerini sağlayacak bir sonuca ulaştılar.Araştırmacılar iki grubu ele aldı; biri 20’li yaşlarda, diğeri 60 ve 70 yaşlarında insanlardan oluşan gruplar. Onlardan basit hafıza işlemleri yapılması istendi. Temel koşullar altında genç insanlar yaşlılara oranla çok daha iyi bir performans sergiledi. Ancak yaşlı insanlar, kafa derilerine “bireysel beyin devreleri için kişiselleştirilmiş” 25 dakikalık hafif bir stimülasyon alarak genç insanlar kadar iyi bir performans sergilemeyi başardılar. Demek ki neymiş, akıl yaşta değil baştaymış.

Daha Temiz Gaz Mümkün!
MIT araştırmacıları yeni bir tür polimer kullanarak, mevcut durumdan daha temiz ve daha ucuz olacak şekilde doğal gazı arıtmanın bir yolunu buldular. Doğal gazın, kömür ve petrol gibi fosil yakıtlardan daha temiz bir şekilde yandığını hemen hemen her insan bilir. Ancak genellikle toksik çözücülerin kullanılmasını gerektiren enerjinin, yoğun karbondioksit gibi kirleticileri gideren bir arıtma işleminden geçmesi gerekir.

Araştırmacılar gazı, karbondioksit moleküllerini yakalayıp ele geçirebilen yeni bir zardan geçirdiler. Mevcut zarlar karbondioksiti verimli bir şekilde ayıramıyordu. MIT’deki bu gelişme, saç fırçasına benzeyen kıllardan yapılan bir zar ile ilerledi ve sonuca ulaştı.

https://geturkiyeblog.com/bilim-dunyasinda-5-yeni-gelisme-2/

This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİŞİM - İNTERNET -. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *