23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK
VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN


Milleti uyandırdı, bilinçlendirdi, Milli mücadeleyi kazandı, Cumhuriyeti kurdu. Meclisi 23 Nisan 1920’de açtı. 23 Nisan ÇOCUK BAYRAMI Meclisimizin açılış tarihi olması dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklarımıza armağan edilmiş bir gündür.

Atatürk, 23 Nisan 1924’te ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir.  Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir .

23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979’da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

Atatürk gibi dahi bir lider dışında kimsenin aklına meclisin açılışını çocuk bayramı olarak kutlamak gelmezdi. O, belki de bunu resmi bir tören olmaktan kurtarmanın yollarını ararken, içindeki çocuk sevgisiyle de birleşince böyle bir fikir bulmuştu. Böyle bir gün sayesinde geleceğin büyüklerine de umut dolu bakılabilecekti.

Bu bayramın insanlara verdiği barış mesajı, mesajların en büyüğüdür. Zaten bütün çocukların bir araya geldiklerinde, aralarındaki sevgiyi, alışverişi, barışı simgeleyen en önemli görüntüdür. Bu anlamlı günde bütün çocukların kalplerinin aynı gün, aynı heyecan için çarpması çok gurur verici ve övün kaynağı olsa gerek…

23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyada ilk kutlanan çocuk bayramıdır. Bu da Atatürk’ün çocuklara ne kadar önem verdiğini çok açık bir şekilde anlatmaktadır fakat Çocuk Bayramı olmasının yanı sıra;

“Milli Egemenlik” bayramıdır da. Çünkü 23 Nisan 1920 günü TBMM’nin açılmasıyla Türk milleti egemenlik ve özgürlük haklarını eline almıştır. Bu Milletin Tarihinde altı çizilmesi gereken çok önemli bir gündür.Ulusal bir bayramdır.

This entry was posted in ATATURK, CUMHURİYET - DEMOKRASİ - ÇAĞDAŞLIK, DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *