DÜNYA DEĞERİNİ BİLİYOR * Rusya’da Atatürk sergisi

Rusya’da Atatürk sergisi

Rusya’nın Ulyanovsk kentinde “Dünyayı Değiştiren İnsanlar” adı altında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını, savaşlarını ve siyasi mücadelesini anlatan bir sergi açıldı…

Rusya’nın Ulyanovsk kentinde “Dünyayı Değiştiren İnsanlar” adı altında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını, savaşlarını ve siyasi mücadelesini anlatan bir sergi açıldı.

Kentin “Leninski Memorial” devlet kültür ve müze tesisindeki serginin açılış töreninde konuşan Rus yetkililer, Atatürk’ün dünyanın önemli devlet liderlerinden biri olduğunu vurguladı. “Leninski Memorial” Genel Sekreteri Anna Barannikova, sergiyi İstanbul’daki Atatürk Müzesi ile ortaklaşa açtıklarını belirterek, müze yönetimine sergiye 49 adet fotoğraf sağlamasından dolayı teşekkür etti. Barannikova, “Bunlar eşi değeri bulunmayan fotoğraflardır.” dedi.

Medya Günlüğü’nden Fuad Seferov’un haberine göre törende konuşan “Leninski Memorial” üst düzey yetkililerinden, tarihçi Valeri Perfilov da, “Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı bize bir insanın ne kadar büyük işler yapabileceğini gösteriyor”dedi. Perfilov, Atatürk’ün 20. yüzyılda Türkiye’de ciddi ve önemli değişiklikler yaptığını da anlattı.

Atatürk’ün çeşitli dönemlere ait mücadelelerini konu alan fotoğraflar sergiyi gezen Rus vatandaşların ilgisini çekti. “Leninski Memorial”ın büyük salonunda açılan Atatürk sergisi 31 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Sergiye ev sahipliği yapan Ulyanovsk aynı zamanda Sovyetler Birliği’nin kurucusu Vladimir Lenin’in doğduğu kent.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl sonunda düzenlediği basın toplantısında Atatürk’le ilgili bir soruyu yanıtlarken, “Rusya’nın dostuydu. Bu bizim için çok değerli… Modern Türkiye’nin kurucusu…“demişti.

Putin’in uluslararası kültürel iş birliğinden sorumlu özel temsilcisi Mihail Şvıdkoy da, “Atatürk dünya siyaset tarihinde de önemli rolü olan liderlerden biri. Böyle tarihi şahsiyetlere saygıyla yaklaşmak, anısını korumak gerekiyor” diye konuşmuştu.

Odatv.com

https://odatv.com/rusyada-ataturk-sergisi-05041953.html

This entry was posted in ATATURK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *