DOĞA – ÇEVRE – EKOLOJİ * BUGÜN, DÜNYA SU GÜNÜ !!!

Tüm toplumsal ve sosyal yaşam alanlarına ve Ulusal olaylara duyarlı olan ve bizleri bilgilendiren değerli kalem arkadaşım Prof.Dr.Mehmet Ali KÖRPINAR’ın , Ülkemizdeki derelerin HES’ler yapılarak kurutulup susturulduğu , göllerimizin yanlış sulama projeleriyle kurutulduğu bu dönemde  DÜNYA SU GÜNÜne ilişkin yazısını paylaşıyorum.

Naci Kaptan

Prof.Dr.Mehmet Ali KÖRPINAR
korpinar@istanbul.edu.tr
22.03.2019

Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.

——– Mustafa Kemal Atatürk


BUGÜN, DÜNYA SU GÜNÜ !!!

Değerli Arkadaşlar,

Bu gün, DÜNYA SU GÜNÜ. Sizlere bu konuda 22.03.2012 tarihinde göndermiş olduğum yazımı yeniden anımsatmak istedim. Çünkü bugün dünyada her 10 insandan 3’ünün güvenli içme suyuna erişimi bulunmuyor. 2050 yılına kadar 4 insandan 1’inin de suya erişiminde sorunlar yaşayacakmış. Ayrıca güzel ülkemiz de 11 yıl sonra su fakiri olacakmış. Şu sırada kişi başına düşen yıllık su miktarı 1519 m3 ancak 2030 da nüfusumuzun 100 milyon olacağı tahmin edildiğinde, kişi başına düşen yıllık su miktarı 1120 m3 olacak ve Türkiye’miz de su fakiri ülkeler arasına girecekmiş (22.3.2019-Sözcü).

Su, mutlu ve sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Özellikle su kullanımında gereken tasarrufları hep birlikte almak zorundayız. TEMA’nın bu konuda aşağıdaki önerilerini bir kez daha sizlere anımsatmak istedim. Umarım uyarılarımızı tüm yöneticilerimizde algılar ve gereken önlemleri en kısa zamanda alırlar.

BUGÜN, DÜNYA SU GÜNÜ !!!

Değerli arkadaşlar,

22 Mart Dünya Su Günü ile ilgili ilk çalışmalar, Birleşmiş Milletler Genel Asamblesi tarafından 1993’te başlatıldı. Bu çalışmaların temel konuları;

1. İçme suyu ile ilgili problemleri çözmek,

2. Gelişen nüfusa bağlı olarak su yapılarının korunması ve yapımı ile ilgili toplumu uyarmak ve önlemleri arttırmak.

3. Dünya Su Günü’nde devletler, uluslararası kuruluşlar ve sosyal kuruluşlarla dayanışmayı ve birlikteliği arttırmaktı.

Ayrıca bu konuların dile getirilmesi, gerçekleştirilmesi ve çözümü için genel Strateji belirlendi. Bunlar;

Ülke ve dünya basını ile bağlantıları geliştirmek, gündemde kalmak ve gündem oluşturmak.Çocukları ve gençleri hedef almak,Belgelerin yayınlanması sağlamak,
Su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi ile ilgili konferans, yuvarlak masa ve seminerler yapılması,Sağlıklı paylaşım ve kişisel yardım programlarını ilerletmek,Kamu ve özel sektör yardımlarını, destek ve katılımlarını arttırmaktır.

İyi niyetle yola çıkıldı. Ancak vahşi kapitalizm su konusunda da yine bildiğini okudu. Sadece kar amacıyla birçok ülkede su kaynaklarına sahip çıkmaya ve insanları sömürmeye devam etti. Bu sömürüye karşı halkımızın bilinçlendirilmesi ve su tasarrufu konusunda eğitilmesi gerekmektedir.

Değerli arkadaşlar,

2030 yılında dünyanın yarısı susuz kalacakmış. Bu yüzden 700 milyon kişi su kıtlığı yüzünden göç edecekmiş. Gelişmekte olan ülkelerde yıllık 3 milyona yakın erken ölümün sebebi temiz su olmayışıdır. Üstelik su kaynağına olan ihtiyacın 2002 ye oranla 2030 da %60 artacağı belirtiliyor. Ayrıca Avrupa’nın en kurak 10 kentinden 6’sı Türkiye’deymiş (İzmir, Manisa, Adana, Antalya, Konya ve Antep). Bu yüzden su kaynaklarımız koruyalım ve onlara sahip çıkalım. Aksi takdirde uluslararası emperyalizm gelip suyumuza el koyacaktır.

30 Nisan günü de her yıl bütün dünyada Uluslararası Ağaç Günü olarak kutlanır. Fidan dikimi yapılır ve ağaç sevgisi anılır. Ne yazık ki ülkemizde bu konuda bir kutlama ve ağaç dikme kampanyaları gereğince düzenlenemiyor. Tam tersi son yıllarda birçok ilimizde madencilik uğruna binlerce ağacımız kesiliyor ve çevre kirletiliyor. Bu sene bakalım ağaç dikme kampanyaları düzenlenecek mi?

Değerli arkadaşlar,

Özellikle DÜNYA SU GÜNÜNDE evlerimizde su konusunda yapılması gereken tasarruflar konusunda sizleri bir kez daha uyarmak istedim. TEMA tarafından 4 kişilik bir aile örnek alınarak yapılan su tasarrufu çalışmaları aşağıdadır. Bilgilerinize sunarım.

EVLERİMİZDE SU TASARRUFU

1- Tüm musluklarınızı yeniden kontrol ettirir misiniz! Özellikle boşa akan klozet musluğu kalmasın. Her saniye bir damla su kaçıran bir musluk YILDA 1 TON SUYU BOŞA HARCIYOR.

2- Klozeti kullanırken mümkün olduğunca az su harcayınız. Örneğin, klozet semerinin içine 1 kg’lık su şişesi koyulması ile her klozetin çalıştırılmasında 1 lt’lik suyun tasarrufu sağlanmaktadır.

3- Tuvalet sonrası sifonun 2 kez basılarak kontrollü olarak çekilmesi öneriliyor.

4- Lavabo kullanırken musluklar gereksizce açık bırakılmamalı. YILDA 18 TON SU KURTARILIYOR.

5- Banyo sırasında da şu aşamada KÜVETİN doldurulmaması rica ediliyor. Duş süresini kısaltmanız isteniyor. 1 dak’lık KISALTMA İLE YILDA 18 TON SU KURTARILIYOR.

6- Bulaşıklarınızın elde yıkanması yerine, biriktirip makinede yıkanması ile YILDA 20-30 TON SU KAZANILIYOR.

7- Diş fırçalarken ve traş olurken musluğu kapatın. Böylece boşa giden YILDA 12 TON SUYU KURTARABİLİRİZ.

Sevgi ve saygılarımla (22.03.2012)
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, DOĞAL YAŞAM, DÜNYA ÜLKELERİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *