HAYATIN İÇİNDEN * “GREEN BOOK” Yeşil Rehber  En iyi film Oscarını kazanan filmde konu edilen kitabın hikâyesi neydi?

Yeşil Rehber 

En iyi film Oscarını kazanan filmde
konu edilen kitabın hikâyesi neydi?

‘Zenci Sürücünün Yeşil Rehberi’ 1936-1967 yılları arasında basılan, siyah ailelerin şiddet ve düşmanlık görmeden kullanabileceği otelleri, restoranları, barları ve mola yerlerini listeleyen bir kitaptı. Peki siyah ABD’liler neden kendi ülkelerinde güvenli seyahat için bir rehbere ihtiyaç duyuyordu?

Getty Images – Don Shirley, 1927’de Florida’da dünyaya gelen ünlü bir piyanistti

1962’de siyah caz piyanisti Don Shirley, ABD’nin güney eyaletlerini kapsayan bir turneye çıktı. Şoförü ve koruması Tony Lip adlı bir beyazdı.

Manhattan’tan yola çıkan ikili, ülkedeki ırklar arası gerilimin en üst düzeyde olduğu bir dönemde, ABD’nin en ırkçı bölgelerinde güvenli seyahat için, küçük, yeşil bir kitaba güvenmek zorundaydı.

1936’de 10 sayfalık bir broşür halinde başlayan “The Negro Motorist Green Book – Zenci Sürücünün Yeşil Rehberi”, siyah gezginlere hizmet veren restoran, bar ve mola yerlerini listeliyordu.

Shirley ve Lip’in hikayesi, “Green Book – Yeşil Rehber” adlı komedi-dramada yeniden anlatıldı ve En İyi Film Oscarını kazandı. Piyanisti En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarıunın sahibi Mahershala Ali, şoförünü ise Viggo Mortensen canlandırdı. Ancak eğlenceli film, siyahların neden kendi ülkelerinde güvenle seyahat etmek için bir rehbere ihtiyaç duydukları gibi, rahatsız edici bir soruyu da gündeme getirdi.

Daha iyi bir geleceğe dair umut

Smithsonian dergisine göre Yeşil Rehber, her yıl Nisan ve Mayıs aylarında basılıyordu. Her baskısı 15 bin dolayında satıyordu.

Getty Images – Siyah yolcular, sadece beyazlara ayrılan bir bekleme salonunda kovulurken.

Victor H Green, 1948 baskısını umut dolu bir önsözle basmış ve “Yakın gelecekte bu rehberin basılmasının gerekmediği bir gün gelecek. İşte o gün ırkımız, ABD’de eşit fırsatlar ve ayrıcalıklara sahip olacak” demişti.

Green 1962’de öldü ve Yeşil Kitap 1967’ye dek, ABD Vatandaşlık Hakları Yasasını geçirdikten üç yıl sonrasına kadar basıldı. Peki kitabın basımına çok mu erken son verilmişti?

Alvin Hall, kitap elinde memleketi Tallahassee, Florida’dan, Alabama, Mississippi, Tennessee ve Missouri’ye gitti. Hall, çok sayıda Afro-Amerikalı’nın hala seyahat ederken güvende olmadıklarını düşündüğünü söylüyor.

Devam eden ırklar arası gerilimden “Siyahların Hayatı Önemlidir” (Black Lives Matter) hareketi doğdu. Alvin Hall “Siyahların yoldayken hala ihtiyatlı olması önemli. Yeşil Kitap’ın basımı 1967’de dursa da, Victor Green’in kitaba koyduğu tavsiyeler bugün için hala geçerli” diyor.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/1265600/

This entry was posted in EDEBİYAT - ANI - ÖYKÜ - ŞİİR, GEÇMİŞİN İÇİNDEN YAŞAM, HAYATIN İÇİNDEN, MEDYA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *