SEÇİM HİLELERİ YOLDA * Yaptıkları (Yapacaklarının) Teminatıdır …* Seçim uyarısı: 2 bin sandıktan 250’sinde ciddi tutarsızlıklar tespit edildi * SEÇSİS güvenli değil iddiası: ‘Yazılıma dakikalar içinde girilebilir’

Yayınlanma tarihi: 24 Şubat 2019 Pazar

Seçim uyarısı: 2 bin sandıktan 250’sinde
ciddi tutarsızlıklar tespit edildi

24 Haziran seçimlerinde oy kullanılan toplam 180 bin sandıktan 2 binini inceleyen Bilgisayar Mühendisleri Odası üyeleri “Biz görüyoruz ki sandıkta tecelli eden oy, YSK sonuçlarına tecelli etmemiş” ifadelerini kullandı.

31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken Bilgisayar Mühendisleri Odası’ndan (BMO) seçim güvenliği uyarısı geldi. 24 Haziran seçimlerinde oy kullanılan toplam 180 bin sandıktan 2 bin sandık üzerinde ayrıntılı inceleme yapan BMO, 250 sandıkta ciddi hatalar tespit etti.

BMO üyesi Bilgehan Turhan, “Biz sadece sistem açıklarını bulduk. Sistemde bir tane bile açık bulunuyorsa bu çok önemlidir; sistemin tümünde olması mümkündür. Dünyanın en sağlam barajını düşünün, bir yerinde bile bir çatlak varsa o çatlak bütün barajı çökertebilir” dedi.

BMO üyeleri Bilgehan Turhan ve Kemal Özkazanç, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim bilgilerinin saklandığı Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) ve seçim güvenliğiyle ilgili yaptıkları araştırmayı dün düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.

24 Haziran seçimleri sonrası YSK verileri üzerinden hata olabilecek yerleri tespit ettiklerini belirten Kemal Özkazanç, çalışmalarını 2 bin sandıkla sınırladıklarını kaydederek, “Eğer sistematik bir hata, suiistimal varsa bunu bulmamız çok mümkün değil. Biz çalışmamızda ne sistemi yargıladık, ne de mahkûm ettik, sadece sistem açıklarını tespit ettik” diye konuştu.

BMO üyesi Bilgehan Turhan inceledikleri 2 bin sandığın 250’sinde ciddi tutarsızlıklar tespit ettiklerini belirtti. Tutarsızlıklardan örnekler veren Turhan, “Örneğin İstanbul Sarıyer Büyükdere mahallesindeki 1037 No’lu sandık ile Kireçburnu mahallesindeki 1137 No’lu sandığın verileri tamamen aynı. Gördük ki 1137 No’lu sandığın verileri tamamen yanlış, sehven 1037 No’lu sandığın sonuçları yüklenmiş. Kontrollerimiz sırasında tek yumurta ikizi tutanaklar tespit ettik. Sandık görevlileri bile aynı, ki bu kanunen mümkün değil. Ayrıca aynı sandık için tamamen farklı veriler içeren iki ayrı tutanak girildiğini de tespit ettik bazı yerlerde. Bu şekilde epey bir örnek yakaladık” dedi.

‘YSK’ya yansımadı’

Tespit ettikleri hataların tek bir partinin lehine durum yaratmadığını söyleyen Turhan, “Bizim bulduğumuz şeyler, neredeyse tüm partilerin lehine ve aleyhine durumlar yaratmış. Hiçbir partinin buna itiraz etmemesine de şaşırdık” değerlendirmesini yaptı ve “Biz görüyoruz ki sandıkta tecelli eden oy, YSK sonuçlarına tecelli etmemiş” diye konuştu.

‘Eksiğiyle, hatasıyla CHP denetleyebiliyor’

Seçim sonuçlarının denetlenmesine ilişkin CHP dışındaki muhalefet partilerinin elinde bir mekanizma bulunmadığını da belirten Turhan, “Sistemi denetleyebilen tek mekanizma eksiğiyle, hatasıyla CHP’nin sistemi. Görüştüğümüz diğer muhalefet partileri, ‘Biz bu seçimlerde önemli bir veri toplayamadık’ dediler. CHP, onları eleştireceğimizi bilmelerine rağmen elindeki sonuçları bizimle paylaştı. Bu veriler olmasaydı bu çalışmayı yapamazdık” diye konuştu.

‘Oy ve Ötesi yanlış yönlendirdi’

Oy ve Ötesi Platformu’nun 24 Haziran seçimlerinin ardından yaptığı “Cumhurbaşkanlığı seçimi için 49 bin, milletvekili seçimi için 51 bin tutanağı karşılaştırdık, sonucu etkilemeyecek çok küçük hatalar var” açıklamasının kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini de vurgulayan Turhan, “Oy ve Ötesi’nin raporunda inanılmaz sorunlar var. Örneğin, İstanbul Beyoğlu’nda 1189 No’lu sandık karşılaştırması için 1159 sandık bilgisi karşılaştırılmış. Bunun gibi 900 hatalı sonuç var. Oy ve Ötesi, sandıkların yüzde 28’inde inceleme yaptığını söylüyor, bizim inceleme yaptığımız sandıkların oranı yüzde 0.5’e denk düşüyor. Bizim bulduğumuz 250 hatanın sadece 48’ini bulabilmişler. Şimdi 31 Mart seçimlerine hazırlanıyorlar, orada nasıl bir inceleme yapacaklarını da kamuoyunun takdirine bırakıyorum” diye konuştu. (1)

Yayınlanma tarihi: 17 Şubat 2019

SEÇSİS güvenli değil iddiası:
‘Yazılıma dakikalar içinde girilebilir’

Eski CHP Adana Milletvekili ve Bilişim Uzmanı Seyhan, YSK’nin oy sayımında kullandığı Seçim Bilişim Sistemi’ne dışarıdan müdahale edilip oy oranlarının değiştirilebileceğini belirtti. Seyhan, “Türkiye’de sisteme girebilecek en az bin uzman var” dedi.

31 Mart’taki yerel seçimlerde sandık güvenliği endişesi gündemdeki yerini korurken eski CHP Adana Milletvekili ve Bilişim Uzmanı Tacidar Seyhan, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) oy sayımında kullandığı Seçim Bilişim Sistemi’ne (SEÇSİS) dışarıdan müdahele edilip oy oranlarının değiştirilebileceği uyarısında bulundu. Oy kullanımının sona ermesinin ardından sandık birleştirme tutanaklarının anında yayımlanması gerektiğini söyleyen Tacidar Seyhan, “Dünyada müdahale edilemeyecek bir sistem yok. YSK’nin görevi dışarıdan müdahale sırasında sisteme giriş yapan bilgisayarları tespit etmek. Yapılan değişikleri görüp elinde olan veriyi korumaktır. Dünyanın her yerinden dakikalar içerisinde bu yazılıma girilebilir. Türkiye’de bunu yapabilecek en az bin uzman var. YSK bu sistemin güvenli olduğunu iddia ediyorsa onlara bunun nasıl yapılacağını ve nasıl engelleneceğini izah etmeye hazırım” dedi.

Sistemin yazılım olarak sorun taşımadığını ancak müdahaleye açık olduğunu kaydeden Seyhan, “SEÇSİS’in yazılım mantığında herhangi bir hata yoktur ancak seçilen yazılım altyapısında ve oluşturulan güvenlik duvarında ciddi hatalar vardır. Bu SEÇSİS dışarıdan müdahaleyi mümkün kılmakta ve kolaylaştırmaktadır. YSK’nin tedbirleri bir müdahale sonucunda yapılan değişikleri kontrol edecek ve saldırının etkilerini bertaraf edecek düzeyde değil” diye konuştu. İkili kontrol sistemi ile olası bir zafiyetin önüne geçilebileceğini aktaran Tacidar Seyhan, “Bilgi girişi anında bazı uzmanların bilgi girişini denetlemesi lazım. Bunun yanında YSK’nin seçimi kesinleştirmesinden önce toplanan dataların Meclis’te grubu bulunan siyasi parti uzmanlarınca incelenmesine izin verilmeli” ifadelerini kullandı.

‘Yetki kodu kimde?’

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi tarafından gündeme getirilen parmak boyasına ilişkin de Seyhan, “Tek yönlü tedbir almakla sorunun önüne geçemezsiniz. Diyelim ki parmak boyası uygulaması yapıldı. Mükerrer oy kullanımının önüne geçtiniz ama sadece sorun bu değil ki. SEÇSİS’e oyların şeffaf bir şekilde geçirildiğini nasıl saptayacaksınız? Veri girişi yapan sadece YSK görevlisi elemanlar mıdır yoksa onlar dışında yetki kodunun verildiği birileri var mıdır? Siyasi partilerin bu soruların yanıtlarını da aramaları gerekiyor. Türkiye bu güvensizlikle seçmenin oy güvenliğini sağlamadığı sürece burada yaşanacak oy kaybı sadece muhalefetin değil, iktidar partisinin de sonunu getirebilir. Mühendis her zaman riski görür riske karşı tedbirini alır. Burada bir risk var ama tedbir yok” dedi. Tacidar Seyhan, oy pusulalarının ve tutanakların üzerinde özel kodların yer alması ve il, ilçe adı ile sandık numarasınında mutlaka yazılı olması gerektiğini söyledi. (2)

(1) http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/1263323/
(2) http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/1251704/
This entry was posted in SEÇİM - SEÇSİS, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *