Türkiye, doğal afetlerin en yüksek risk olarak gösterildiği beş ülke arasında


Cumhuriyet
Serhat Alıgil / 5 Şubat 2019

Türkiye en riskli 5 ülke arasında

Türkiye, doğal afetlerin en yüksek risk olarak gösterildiği beş ülke arasında yer alıyor. Makroekonomik gelişmeler ve mevzuat değişiklikleri de endişe kaynağı.

Geçen yıl dünyada fırtına, sel, deprem gibi doğal afetler sonucu yaklaşık 146 milyar dolarlık ekonomik zararın gerçekleştiğine dikkat çekilen Allianz 2019 Risk Barometresi raporunda, Türkiye, doğal afetlerin en yüksek risk olarak gösterildiği beş ülke arasında yer aldı.

Ekonomik kriz
Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) tarafından yapılan yıllık küresel iş dünyası riskleri anketinin sonuçlarına göre, Türkiye dünyada doğal afetler kategorisinde yüzde 52 ile en yüksek riskli beş ülke arasında bulunuyor. Diğer ülkeler ise Arjantin, Şili, Endonezya ve Japonya.
Doğal afet dışında Türkiye için en fazla risk taşıyan unsurlar; yüzde 48 ile makroekonomik gelişmeler, yüzde 40 ile mevzuat ve yönetmeliklerdeki değişiklikler, yüzde 27 ile politik riskler ile şiddet ve yüzde 23 ile pazar gelişmeleri olarak karşımıza çıkıyor. Bunları ayrıca yüzde 19 ile yangın, patlama, yüzde 15 ile iş kesintisi ve siber tehdit, yüzde 10 ile iklim değişikliği, yüzde 4 ile kalifiye işgücü yetersizliği riskleri izledi.

[Haber görseli]

Araştırma bu yıl aralarında üst yöneticiler (CEO), risk yöneticileri, broker’lar ve sigorta uzmanlarının da bulunduğu 86 ülkeden 2 bin 415 uzmanın görüşleri ile rekor katılıma ulaştı.

Siber tehdit birinci sırada

Anketin küresel sonuçlarına göre, siber tehdit ilk kez, iş kesintisi ile birlikte birinci sırayı paylaştı. Siber suçların neden olduğu zarar bugün 600 milyar dolara çıktı. AGCS Üst Yöneticisi Chris Fischer Hirs “Ağ bağlantısı ile birbirine bağlanmış günümüz toplumunda en büyük riski tam da bu anlamda yaşayan şirketler çok çeşitli yıkıcı senaryolar ve tetikleyicilere karşı planlar geliştirmeli” dedi.
İş kesintisi ise dünyada üst üste yedi yıldır en büyük tehdit. Özellikle ABD, Kanada, Almanya, İspanya, İtalya ve Çin için en büyük risk bu alanda.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1231393/Turkiye_en_riskli_5_ulke_arasinda.html
This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *