GÜLRİZ SURURİ * Sanki büyülü bir dünyadan çıkıp gelmiş gibi idi . Koccaman siyah gözleri , bümbüyük elmacık kemikleri ve sanatla tiyatroyla yoğrulmuş bir yürek ; Büyük sanatçı , Aydın , Yurtsever GÜLRİZ SURURİ uğurlar olsun …

Naci Kaptan / 02.01.2019

GÜLRİZ SURURİ 

Sokak Kızının İRMA’sı , Keşanlı Ali Destanı’nın ZİLHA’sı , Romeo’nun JÜLYET’i , Ferhat’ın ŞİRİN’i , Edith Piaf’ın KALDIRIM SERÇESİ , Teneke’nin ZİLLİ ZARİFESİ  ve daha nice oyunların kahramanı , Tiyatro oyuncusu , Yönetmen , Yazar , Televizyon programcısı güzel insan GÜLRİZ SURURİ  tiyatro sahnelerinde anılarını ,oyunlarını ve ardında hoş bir seda bırakarak sevdiği eşi Engin Cezzar’ın yanına gitti . Işıklar içinde uyusun …

Değerli tiyatrocu Sururi’yi şu anlamlı ve güzel tiyatro tiradıyla uğurlayalım ;

FASULYECİYAN ;

Evet, oyle dedi pasamiz ve o geceden alti ay sonra da sizlere omur, vefat etti. Artik ne o sevros suflor var, ne uyanik Ahmet Fehim, ne de hazir cevap Kucuk Ismail. Hepsine tanri rahmet eylesin. Dalgaci Holas, şık ve zarif Hiranus, Virjinya Zagakyan, Satenik ve kulunuz Fasulyeciyan da dunya denistirdik. Bizim de topragimiz bol olsun.

Zaten aktor dedigin nedir ki? Oynarken varizdir. Yok olunca da sesimiz bu bos kubbede bir hos seda olarak kalir. Bir zaman sonra da unutulur gider. Olsa olsa eski program dergilerinde soluk birer hayal olur kaliriz. Görorum hepiniz gardroba kosmaya hazirlanorsunuz. Birazdan teatro bombos kalacak. Ama teatro iste o zaman yasamaya baslar.

Cunku Satenik’in bir sarkisi su perdelerden birine takili kalmistir. Benim bir tiradim su pervaza sinmistir. Hiranus’la Virjinya’nin bir diyalogu eski kostumlerin birinin yirtigina siginmistir. Iste bu hatiralar, o sessizlikte saklandiklari yerden cikar, bir fisilti halinde yine sahneye dokulurler. Artik kendimiz yoguz. Seyircilerimiz de kalmadi. Ama repliklerimiz, fisildasir dururlar sabaha kadar.

Gun agarir, temizleyiciler gelir, replikler yerlerine kacisir. Perde…

Ünlü tiyatro oyuncusu Gülriz Sururi’nin 90 yaşında hayatını kaybettiği öğrenildi. Sayısız tiyatro oyununda oynayan ve yöneten aynı zaman da 6 kitap yazan usta oyuncu Gülriz Sururi, 90 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 1929 yılında İstanbul’da doğdu. Babası ilk operet kurucularından Lûtfullah Sururi Bey, annesi de opera sanatçısı Suzan Lütfullah’tır.

İlk kez 1942’de İstanbul Şehir Tiyatrosu Çocuk Bölümü’nde sahneye çıktı. İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro ve Şan Bölümleri’nde eğitim gördü. Konservatuvarı bitiremeden bazı özel topluluklarda çalışmaya başladı. 1955’te Muammer Karaca Topluluğu’nda profesyonel sanat yaşamına başladı. 1960’ta Dormen Tiyatrosu’na geçti. 1961’de, bu toplulukta sahnelenen Sokak Kızı İrma’daki rolüyle en iyi kadın oyuncu olarak İlhan İskender Armağanı’nı kazandı. Engin Cezzar, Türk yönetmen, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

“Hamlet” rolü ile İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oyunculuğa başlayan sanatçı dünyada bu rolü canlandıran en genç oyuncu unvanına sahiptir. 1962’de eşi Gülriz Sururi ile birlikte kurduğu tiyatro topluluğunda pek çok oyun sahneye koyan ve birçoğunda başrol oynamıştır.”Hamlet” rolü ile İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oyunculuğa başlayan sanatçı dünyada bu rolü canlandıran en genç oyuncu unvanına sahiptir.

1962’de eşi Gülriz Sururi ile birlikte kurduğu tiyatro topluluğunda pek çok oyun sahneye koyan ve birçoğunda başrol üstlenen Cezzar’ın adı, Haldun Taner’in “Keşanlı Ali Destanı” müzikalindeki Keşanlı Ali karakteri ile özdeşleşmiştir.

This entry was posted in HAYATIN İÇİNDEN, Sanat Edebiyat ve Kultur. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *