Ekonomi Nobeli sarayı süslemeli!

Ekonomi Nobeli sarayı süslemeli!

Murat Muratoğlu

Yaklaşık 6 yıl önce Başbakan Erdoğan öfkeyle haykırıyordu; “Faiz lobisine karşıyım!” Bunu söylediği tarihte politika faizleri yüzde 4.5 seviyelerindeydi… Yetmedi! Daha da inmeliydi… Cumhurbaşkanı olduğunda çizgisini korudu, karşı olmaya devam etti. Bankalara, “Faizi makul seviyelere çekin” çağrısı yaptı. Piyasa korktu, faizler arttı.

“Ne olursa olsun faiz oranlarını düşürmek gerekiyor” dedi. Kimseye dinletemedi. “Başta kamu bankaları olarak faiz düşürün” çıkışıyla hepsine ayar verdi. Oysa bilmiyordu ki faizleri artıran kendisiydi… “Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim. Bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz. Bu faiz politikası aslında bir sömürü aracıdır” dedi demesine ama acaba kimden şikayet etti?

Sıra tehdit etmeye geldi. “Vatan satmak yüksek faizle olur” dedi. “Faiz ısrarcıları karşılarında beni bulur!”diye ekledi. Merkez Bankası Başkanı’nı saraya çağırdı, “indirin şu faizleri” diyerek uyardı. Şahsen, Merkez Bankası Başkanı olsam, emir telakki ederim, o anda faizleri 15 puan indiririm! Sonra da istifa ederim. Seni mi çekeceğim?

Sonrasını o düşünsün. Hikmetinden sual olunmaz. “İndir” dedi, indirdim! Esas eğlence o zaman başlar. Doları artık 10 liraya mı uçurur, 15’te mi durdurur… Bilinmez!

16 yıldır aynı nakarat; “Faizler düşürülmeli!” Kime söylüyor bunu? Ülkeyi ben mi yönetiyorum? Nitekim yüzde 4.5’ten yüzde 24.5 seviyesine çıktı. Hatayı kim yaptı?

Karar alsın, faizleri indirsin. “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir”teorisini dünyaya kanıtlayıp Nobel Ekonomi Ödülü’nü ülkeye getirsin. Ödül sarayın salonunu süslesin. Yani “Faizlerin düşürülmesi gerek!” falan demeyecek, “Faizleri yüzde 10’a düşürdüm” diyecek! Diyebilir mi? Der! Koskoca Cumhurbaşkanı!

Kim sesini çıkaracak? TÜSİAD mı? Hop, kapattım. Şu işadamı mı? Şirketine kayyum atadım. Bu internet sitesi mi? Yasakladım. Hak? Hukuk? Hepsini zaten ben imzaladım. Meclis? Çoğunluk benim adamlarım.
Demek ki neymiş? Lafla peynir gemisi yürümezmiş. Düş demekle düşmezmiş. Ekonomiyi doğru dürüst yönetmek gerekirmiş.

Ne olur? Bankalar kredileri dondurur. Zaten donuk. O cephede fazla bir şey değişmez. Lakin emir ile kredi verdirilirse… O zaman ya kayyum atanacak ya batacak. Olmadı kapatacak. Emir büyük yerden!

Faizler düşünce dolar mı arttı? Hop alacaksın kararı… “Doları 3 liraya düşürdüm!” Düşürebilir mi? Düşürür! Lakin kimse o fiyattan satmaz.   Karaborsada 20 liraya kapanın elinde kalır. Yakalanan tutuklanır.

Aralık ayında 13 milyar liralık mevduat artışına karşın, kredileri 17 milyar lira azaldı. Bankalar kredileri iyice kıstı. Yüksek faizle bile kredi vermiyorlar. Zira verdikleri krediler battı. Sermayeleri azaldı. Bankalar halen topladıkları   100 lira mevduat karşılığı 135 lira kredide… Bu oranın anlamı; büyük tehlike! Kredi vermezsen büyümez ülke… Esas soru, kim getirdi bu hale? İşler düzeliyor diyorlar ya… Merkez Bankası faizleri düşürsün işte!

https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarlar/murat-muratoglu/ekonomi-nobeli-sarayi-suslemeli-2907987/

This entry was posted in Ekonomi, FAŞİZM. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *