DOĞA – ÇEVRE – ORMAN – EROZYON – TEMA ve TOPRAK DEDE’nin ALDIĞI ALTERNATİF NOBEL ÖDÜLÜ * TÜBİTAK’ın İLGİ GÖSTERDİĞİ PROJELER

Naci Kaptan / 30.12.2018

TOPRAK VE ORMAN DEDE HAYRETTİN KARACA
VE TÜBİTAK’ın İLGİ GÖSTERDİĞİ PROJELER

Tübitak gençlerin projelerinden aşağıda olanları araştırma ve bilime uygun buldu;
TÜBİTAK’tan bilimsel destek alan projeler “Hacı robot”, “Papaz eriğini imam eriğine çevirme projesi”, “Tatlı kelam projesi”, “Tillo evliyalarının kerametleri” .. Tübitak’ın uygun bulmadığı iki ayrı proje ise Amerika’da birinci seçildi ve  proje sahibi gençlerimize burs verildi , NASA’da çalışma teklifinde bulunuldu.

İşte bu “ELLER AYA BİZ YAYA” deyişine uygun düşer .Bilimsel araştırma yapmakla görevli bir Devlet kurumu yüzünü bilime ve akıla değil din ve tutuculuğa çevirdiğini görüyoruz.Bu kafa yönetilen TÜBİTAK ile Türkiye’nin varacağı yer ancak UÇAN HALI ve TİLLO EVLİYALARININ KERAMETİ olacaktır .Tübitak evliya türbesine çaput bağlayıp dilek tutarken ülkemizde neler oluyor bakalım ;

TEMA VAKFININ kurucusu, yüz akımız TOPRAK DEDE namlı, erozyon savaşçısı , ormanların koruyucu babası TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, kişisel çabaları sonucu kurduğu vakıf ile senelerce toplumu bilgilendirerek uyandırmaya çalışıyor. Yakın zaman önce tv’de yine ülkemizin yüz akı SÜMER KRALİÇEMİZ , bilge , aydın bilim insanı Muazzez İlmiye Çığ ile adı da esprili olan GİDER AYAK isimli bir uyandırma programı yapmışlardı .

Toplum olarak Sümer Kraliçesi Muazzez ablamıza ve Tema vakfının kurucusu Toprak dede / Orman baba Hayrettin Karaca’ya minnet borcumuz vardır.

ALTERNATİF NOBEL ÖDÜLÜ (The Right Livelihood Award) Doğru Yaşam Onur Ödülü’ TOPRAK DEDE’ye

‘Alternatif Nobel Ödülü’ olarak adlandırılan ‘The Right Livelihood Award – Doğru Yaşam Onur Ödülü’ nü aldı. Merkezi İsveç’te bulunan Doğru Yaşam Ödülü Vakfı, 1980 yılından bu yana her yıl dünyamızın en acil sorunlarına yönelik örnek teşkil edecek cevaplar ve çözümler sunan kişileri desteklemek ve onurlandırmak üzere Doğru Yaşam Ödülü vermektedir.

TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, çevre aktivisti olarak hayatını doğa koruma ve savunuculuk faaliyetlerine adaması nedeni ile Doğru Yaşam Onur Ödülü’nü almıştır. Ödül Töreni 7 Aralık 2012 günü Stockholm’de İsveç Parlamentosu’nda yapıldı.

Doğru Yaşam Ödülü, her yıl 4 kişiye verilmektedir. 1980-2012 yılları arasında 62 ülkeden 149 kişi bu ödüle layık görülmüştür. ‘Doğru Yaşam Ödülü’ her bireyin diğer insanlara ve doğaya saygılı dürüst bir uğraşı sahibi olması gerektiği prensibini destekler. Çünkü hareketlerimizin doğurduğu sonuçlardan biz sorumluyuz ve dünyamızın sahip olduğu varlıklardan ve kaynaklardan sadece adil miktarda tüketme hakkına sahibiz.

Çok değerli Hayrettin Karaca’yı kutluyor, ülkemiz ve dünyamız için yaptıklarıyla gurur duyuyoruz.Fakat bununla bitmedi , sayın Karaca’ya bir sene sonra değerli bir ödül daha BM’den geldi.

BM’nin ORMAN KAHRAMANI ÖDÜLÜ HAYRETTİN KARACA’ya

Her Ormanın Bir Kahramanı Vardır: BM, Hayrettin Karaca’yı Orman Kahramanı Seçti-2013

Birleşmiş Milletler, TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’yı “Orman Kahramanı” ilan etti. BM Sekretaryası tarafından belirlenen jüri, 2013 yılında 30 ülkeden 47 adayın arasından Hayrettin Karaca’yı seçerek “Orman Kahramanı” ödülüne layık buldu. Hayrettin Karaca, ödülünü, İstanbul’da 197 ülkenin katılımıyla yapılmakta olan BM 10. Orman Forumu kapsamında 10 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen törende aldı.

Orman Kahramanı Hayrettin Karaca, kısa bir süre önce İsveçli Doğru Yaşam Ödülü Vakfı tarafından verilen ve Alternatif Nobel Ödülü kabul edilen “Doğru Yaşam Onur Ödülü” alarak ülkemizi ve doğa koruma mücadelesi veren çevrecileri gururlandırmıştı. Törende duygusal bir konuşma yapan Hayrettin Karaca, kendisine “Orman Kahramanı” ödülünü vererek onurlandıran BM Orman Forumu’na ve jüriye teşekkür etti. Karaca, şunları söyledi: “Ormanlar açısından çok olumlu bir dönemden geçtiğimizi söylemek mümkün değil. Çünkü orman ve ağaç tarımı arasındaki farkı ayırt etmiyoruz. Bu da küresel ölçekte ormanlarımızın yok edilmesine neden oluyor. Oysa orman, yan yana gelmiş ağaçlar topluluğu değil; florasıyla, faunasıyla bir ekosistemdir. Ülkemizden örnek vermek gerekirse, kendiliğinden yetişen ormanlarımız hızla azalmakta; ancak çok başarılı ağaçlandırma çalışmaları yapılmaktadır. Ağaçlandırma çalışmaları da yaşama katkı sağlar ama ormanın sağladığı ekosistem hizmetleri her zaman daha üstündür, kıyas bile kabul etmez.” dedi.

BM tarafından Orman Kahramanı ilan edilmesinin kendisine büyük sorumluluk verdiğini ifade eden Hayrettin Karaca: “Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Ben bildiklerimi, her yerde, her mekanda anlatmaya gayret ediyorum. Türk ulusunun, Türk toplumunun ormanlara verdiği değer her gün olumlu bir yolda ilerlemektedir. Bir gün gelecek ormanın bir ekosistem olduğu anlaşılacaktır. Buna benim inancım tamdır” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Orman Kahramanları Ödülü BM Orman Forumu Sekretaryası tarafından ilk kez 2012 yılında verilmeye başlandı. Ödül, küresel ölçekte ormanların sürdürülebilirliğini sağlamak ve ormanları korumak için sessiz ancak kahramanca çalışmalar yürüten bireylere veriliyor. Sekretaryanın belirlediği jüri, her yıl 5 kişiyi “Orman Kahramanı” ilan ediyor. BM 10. Orman Forumu 8-19 Nisan 2013 tarihleri arasında, 197 ülkenin katılımıyla Türkiye’de yapılıyor. Dokuz yıldır, BM Genel Merkezi’nin bulunduğu New York’ta düzenlenen Orman Forumu ilk kez başka bir ülkede gerçekleştiriliyor.

Toprak Yaşamdır TEMA Vakfı

İşte böyle değerli okur , ülkemizde kaç kişinin bu ödüllerden haberi oldu ki !!!

Alternatif Nobel Ödülü ve ödül sahipleri hakkında bilgi almak için: http://www.rightlivelihood.org

AŞAĞIDAKİ GÖRSELİ MUHAKKAK İZLEYİNİZ 

 

This entry was posted in BİLİYOR MUSUNUZ ?, DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, DOĞAL YAŞAM, VİDEOLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *