Abdullah Tivnikli * Ardında KUL hakkı ve DEVLET’in alacağı kaldı – Rahmetli içi boşaltılmış TELEKOM bıraktı, gitti!

NECATİ DOĞRU
8 Kasım 2018 Yazarlar

Rahmetli içi boşaltılmış TELEKOM bıraktı, gitti!

Rahmetli için ben “marifetli, mahir, tuttuğu işi altın eden, becerikli biridir” diye yazmıştım. Adı Ankara’da “Becerikli Abdullah…” diye anılmaya başlamıştı.Rahmetli beni mahkemeye vermişti.Davalardan aklandım.

Mahkemeler yazdıklarımda yalan, hakaret ve suç bulamadılar. Önceki gün cenazesi,  yaptırdığı Marmara İlahiyat Camisi’nden kaldırıldı. Cenazesine son 17 yılın en önemli iktidar isimleri cumhurbaşkanı, meclis başkanı, başbakan ve bakanlardan oluşan seçkin bir siyasi topluluk katıldı. Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Binali Yıldırım, İsmail Kahraman,  Numan Kurtulmuş, Ahmet Davutoğlu,Bülent Arınç, Fuat Oktay ön safta cenaze namazını kılıp, “mekanı cennet olsun” diye niyaz ettiler.

Allah kabul etsin.
Rahmetli simgeydi.
Son 17 yılın zenginiydi.

Babadan kalma aile şirketini büyütmüş enerji, gıda, konut sektöründe büyük yatırımlar yapmıştı. Fakat rahmetlinin adı Ankara’da Arap petrol sermayesinin (yaklaşık 5 trilyon dolar) Türkiye’ye akabilmesi ve bunun için faizsiz banka sisteminin ülkemize de gelmesi konusunda başlattığı çalışmalar, arabuluculuklar,iş bitiricilikler üzerine çıktı. Devlet şirketleri TÜPRAŞ, PETKİM, TÜRK TELEKOM’un özelleştirilmesi için dosyalar ve ekipler hazırlattığını kendisi de söylüyordu. İşte rahmetli ile benim yazılarımın mahkemelik olması TÜRK TELEKOM’un özelleştirilmesi günlerine rast gelmişti.

Ankara çalkalanıyordu.
Bir devlet adamı var.
Gizli hisse sahibi.

İşadamı Abdullah Tivnikli o gizli hisseyi emaneten taşıyor. Zaten TELEKOM’un
Lübnanlı Hariri Ailesi’ne geçmesine de “Abdullah Bey…” aracılık etmişti.
Yazılarımda; “kim bu devlet adamı” diye sormuştum. Çok sayıda muhalefet
milletvekilleri “soru önergeleri” vermiş, gerçeği halk da öğrensin istemişti.

Yıllar geçti.
Gerçeği öğrenemedik.

TÜRK TELEKOM’un çoğunluk hisseleri için Türkiye’ye 2005 yılının değeriyle 6.5 milyar dolar döviz getireceği sözü veren Harriri Ailesi, para getirmek yerine Türk bankalarından 4.7 milyar dolar döviz kredisi alıp hisselerin sahibi oldu. Rahmetlinin bulup getirdiği Lübnanlı, Türk’ün parasıyla Türk’ün şirketini elinden aldı. Lübnanlı, TELEKOM’un arsaları, binaları, stokları ne var ne yok sattı, 9 yılda 6 milyar dolardan fazla kârı dışarı transfer etti, şirketin içini boşalttı, sonunda hisseleri bankalara bırakarak çekip gitti. Rahmetli bütün bunlar olurken TÜRK TELEKOM’un yönetim kurulu üyesiydi. Rahmetli, bize içi boşaltılmış TELEKOM bıraktı!

KALEMİN GÖR DEDİĞİ EROİN BARONUNU KİM KAÇIRTTI?

Geçen hafta ünlü bir gazeteci ‘araştırıp, soruşturup yazdım’ demişti. Yazdığı şuydu:

En büyük eroin kaçakçısı ve seri cinayetlerin azmettiricisi Naci Zindaşti,hapishanede iken bir AKP eski milletvekili, İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimi’ne sürekli telefon etti, baskı ve telkin yaparak “devlet böyle istiyor onu serbest bırak” dedi. Hakim, eroin baronunu gece vakti 23.30’da serbest bıraktı. Baron gece karanlığında Türkiye’den kaçtı. Bu haber yayınlandıktan sonra Meclis Başkanı Binali Yıldırım, yanına bir grup gazeteciyi aldı Güney Amerika’ya Buenos Aires’e gezi yaptı. Ünlü gazeteci de bu heyetin içindeydi, Meclis Başkanı, ünlü gazeteciye “kim bu AKP’li milletvekili” diye sordu mu?

Bu yazılıp bırakılacak,unutturup uyutulacak bir haber mi?

https://www.sozcu.com.tr/2013/yazarlar/ugur-dundar/kim-bu-becerikli-abdullah-431998/

***

Uğur Dündar!ın 28 Aralık 2013 tarihinde yazdığı yazıdan bölüm alıntısı ;

Abdullah Tivnikli’nin Türk Telekom’un satışında Lübnanlı Muhammed Hariri’nin temsilciliğini yaptığı ve daha sonra Türk Telekom’da Yönetim Kurulu Üyesi olduğu biliniyor.

Türk Telekom’un satışı hatırlandığında ise akıllara, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, o dönemde Grup Başkan Vekili olarak verdiği soru önergesi geliyor. Kılıçdaroğlu o önergesinde iktidara “Kurumlar vergisi oranını neden Türk Telekom’u özelleştirmeden önce indirmediniz de, özelleştirme bittikten sonra indirdiniz? Bunun karşılığında kim ne kadar çıkar sağladı? Sağlanan bu çıkar,birilerinin sermaye payı olarak mı düşünülmüştür?” diye soruyor.
* * *
Ticari faaliyetleri araştırıldığında Abdullah Tivnikli’nin “becerikli” lakabını boşuna hak etmediği görülüyor.Tivnikli’nin AKP dönemi zenginleriyle farklı alanlarda faaliyet gösteren birçok şirkette ortaklığı bulunuyor.Bunları ve ilişkilerini saysam başınız döner.

İlhan Tanır
24 Haziran 2016

Kuveyt Türk şifreleri…
‘Konuşacaklar, kaçamazlar’

Bankayı suçlayan isim Cumhuriyet’e konuştu… ABD’de terörizmin finansmanı suçlamasıyla Kuveyt Türk’e açılan davanın dilekçesini sunan Thomas Creal, Tivnikli’nin Erdoğan’a yakın olmasını şaşırtıcı bulmadığını söyledi. Creal’ın verdiği bilgiler, Tivnikli’nin de yakında resmi olarak sanık olabileceği iddialarını güçlendirdi.

Thomas Creal, “para izleme uzmanı” denilince ilk akla gelen isimlerden. Kaybolan paraların ve kara paraların izini takip ediyor. Son 18 aydır ise 8 kişilik ekibiyle Türkiye’deki yasadışı ticaret, kanlı savaş suçlarına yardım ve yataklık olarak gördüğü para trafiğini izliyor. 13 Haziran 2016’da Kaliforniya’da sunduğu dava dilekçesinde Türkiye’den Kuveyt Türk Katılım Bankası’na (KTPB) çok ağır suçlamalar yöneltti. Davayı kendisiyle derinlemesine konuştuk.

– Kuveyt Türk yöneticilerinin dava dilekçesinde anılan örgütlere (IŞİD, Kaide, Nusra) para toplamış kimselerle bağı olduğunu düşünüyor musunuz?

Yönetimin kendi bankalarında ne olup bittiğinden habersiz olduğuna inanmak biraz güç. Haberdar değillerse o zaman “ihmal” hatası ortaya çıkıyor.

– Erdoğan’la hükümeti, bu olanları aktif yönetmese de, pasif-kabul edici şekilde sorumlu tutulabilir mi?

Bu gibi gelişmelere gözlerinizi kapatamazsınız. Kapatmak da “ihmal” suçudur. Harekete geçmek zorundasınızdır.

– Sanık Hajjaj al-Ajmi 2014’te tutuklandıktan sonra kullandığı banka hesaplarına ne oldu?

Hesap ondan sonra da para toplamaya devam etti. Hatta başka hesaplar açıldı.

– ABD Hazine Bakanlığı tarafından kara listeye alındığı ilan edildikten sonra bile onun Türkiye hesabından para çekildiği ve bu hesaba banka tarafından dokunulmadığı biliniyor yani?

Evet. Bulduğumuz bulgular bunlar.

– Bu durum terörizme destek olarak görülmez mi?

Benim geldiğim yerde görülür.

– Terör grupları için fon topladığı anlaşılan hesaplar ne kadar aktif kaldı?

Hesaplar halen aktif.

– Kuveyt Türk ve KFH açıklamalar yaparak iddiaları reddettiler…

İlk turda herkes bunu yapar. Zaman geçtikçe bu tavır değişir. Ne kadar çabuk değişirse o kadar iyi olur.

– Sonraki adım ne olabilir?

İsmi geçenlerin cevap vermeleri gerekecek. Sonra “keşif” safhası başlayacak.

– Davayı bu bankalar görmezden gelmeye çalışırsa nasıl zorlayabilirsiniz?

Bundan kaçamazlar. Onlar cevap verecek ve konuşacağız.

– Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor’ın UCM’lik olması sürecinde BM ekibinde önemli bir rol oynadınız. Tecrübeleriniz yardımcı oldu mu?

Tabii ki. Paranın takibi sanattır diyebilirim. Örneğin Bharara’nın Sarraf davasında olduğu gibi..

– Bu davadan ne türlü bir tazminat veya sonuç bekliyoruz?

Hesaplamaların hepsi, bizi 2 milyar doların üstünde bir miktara ulaştırıyor.

– Kuveyt Türk’ün Türkiye’deki operasyonlarını yöneten bir numaralı kişi Abdullah Tivnikli, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve üst düzey yetkililere çok yakın. Bu bağlantılar sizi şaşırttı mı?

Şaşırtıcı bulmadığımı söylemeliyim. Yaptığımızı yapmaya devam edeceğiz. Bu süreç bizi farklı yönlere götürecek. O şahıs (Tivnikli) muhtemelen yakın zamanda radarımıza girecek.

– Böyle bir davada banka suçlu bulunursa bir numaralı yöneticisi de sorumlu tutulabilir mi?

Sorumluluğun birisi tarafından kabul edilmesi gerek.

– Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanma ihtimalleri var mı?

Eğer yetkililerin rolü kanıtlanırsa UCM’ye gönderilmeleri ihtimal. Taylor’ı hatırlayın. O tetiği çektiği için değil, savaşı finanse ettiği için insanlığı karşı suç işlemekten hüküm giydi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/556534/

This entry was posted in Ekonomi, NECATİ DOĞRU YAZILARI, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *