EKONOMİ ENFLASYON * Türkiye 2018’de enerji ve gıda fiyatları ‘uzak ara’ en çok yükselen ülke oldu

Türkiye 2018’de enerji ve gıda fiyatları ‘uzak ara’ en çok yükselen ülke oldu

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yayınladığı enflasyon raporu, Türkiye’nin enerji ve gıda sektörlerindeki fiyat artışlarında üye ülkeler arasında ilk sıradaki yerini koruduğunu ortaya koydu.

OECD’nin bugün yayınlanan raporuna göre, bu yıl Eylül ayında geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında, Türkiye’de enerji sektöründeki fiyat artışı yüzde 30.5’e yükseldi. Geçen yıldan bu yana yüzde 27.7 fiyat artışı kaydedilen gıda sektöründe de Türkiye ilk sıradaki yerini kaptırmadı.

Enerji fiyatlarında ilk üç: Türkiye, Norveç, Meksika

OECD ülkelerindeki enerji fiyatlarındaki artış incelendiğinde yüzde 24,7 ile Norveç’in Türkiye’nin ardından ikinci sırada geldiği görülüyor. Meksika ise enerjide yüzde 19,1 artışla üçüncü sırada yer aldı.

Söz konusu dönemde, Fransa, Hollanda, İspanya, İrlanda, Lüksemburg gibi AB ülkeleri de enerji fiyatlarındaki artış gösteren listede üst sıralarda yer aldı.

Kaynak:  Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü 2018 (OECD)

Öte yandan, Slovakya bu yıl Eylül ayında bir yıl öncesine oranla yüzde 1.5 ile enerji fiyatları gerileyen tek OECD ülkesi oldu.

Enerji fiyatları, OECD genelinde söz konusu dönemde ortalama yüzde 8.2 artarken, G7 ülkelerinde yüzde 9 yükseliş gösterdi. Avrupa’da Euro bölgesindeyse bu oran yüzde 9.5 ile dikkat çekici boyutlarda.

Gıda fiyatlarında yine Türkiye lider

OECD’ye göre, gıda fiyatlarındaki artışta da yüzde 27.7 ile Türkiye ilk sırada.

Gıda fiyatları, Türkiye’nin ardından, ikinci sırada yer alan Güney Kore’de 5.2, İzlanda’da yüzde 5.1, Macaristan’da ise yüzde 4.6 arttı.

Kaynak:  Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü 2018 (OECD)

OECD’de gıda fiyatlarında ortalama artış yüzde 2.3 iken, G7 ülkelerinde yüzde 1.1, AB ülkelerinde yüzde 2.3 oldu.

Bütün mallar değerlendirmeye alındığında Türkiye’de Eylül itibariyle yıllık enflasyon oranı yüzde 24.5 oldu. Türkiye’yi yüzde 5 ile Meksika izledi. OECD genelinde ortalama enflasyon yüzde 2.9 iken, G7 ülkelerinde yüzde 2.1.

Listede sadece iki ülkede gıda fiyatlarında düşüş görüldü. İrlanda’da -2.2 oranında görülen düşüş Danimarka’da 0.8 olarak belirlendi.

https://tr.euronews.com/2018/11/06/turkiye-enerji-ve-gida-sektorundeki-fiyat-artislarinda-oecd-birinciligini-kaptirmadi
This entry was posted in Ekonomi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *