İNTERNET BİLİŞİM * İnternet sansürüne karşı Google’dan yeni uygulama

İnternet sansürüne karşı
Google’dan yeni uygulama

Google’ın siber birimi Jigsaw, kullanıcıları devlet destekli sansürden koruma amaçlı yeni bir uygulama olan Intra’yı ortaya çıkardı.

Webtekno’da yer alan habere göre cihazlarınızı kötü amaçlı yazılımlardan ve çevrimiçi sansürlerden koruyacak olan DNS şifreleme uygulaması Intra, Google tarafından resmi olarak yayınlandı.

Bir siteyi ziyaret ettiğiniz zaman kolay hatırlanabilir web adresi, özellikle güvensiz bağlantılarda daha az akılda kalan IP adresine dönüşür. Bu da otoriter hükümetler -Türkiye’de de kullanmıştı- tarafından bazı şeyleri daha da kolaylaştırıyor. Buna karşın tüm tarama sorgularınızı ve trafiğinizi güvenilir bir servera şifreli bir bağlantı üzerinden ileten Intra, uygulamanızı güvenli bir şekilde kullanmanızı sağlıyor.

Jigsaw ise konuya dair “Intranın kullanımı son derece basit. Sadece uygulamayı indirin ve açın” diyor. Jigsaw, internet erişiminin kısıtlandığı ya da izlendiğini dünyanın bazı ülkelerinde tespit edebilmişti. Örneğin Venezuela hükümetinin, vatandaşların haber sitelerine ve sosyal ağlara erişimini engellemek için DNS manipülasyonunu kullandığı Jigsaw tarafından raporlanmıştı.

DNS bağlantıları, sansürlerden ya da erişim engellerinden kaçmak adına dünyanın dört bir yanında kullanılan en yaygın yöntemlerden bir tanesi. Intra uygulamasının amacı ise telefonlar ve DNS sunuları arasında sağlanan bağlantıyı şifreleyerek, kötü amaçlı kişilerin bağlantılara sızmasını engellemek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Jigsaw Ürün Müdürü Justin Henck, “DNS manipülasyonu dünyadaki en yaygın sansür yöntemlerinden bir tanesini temsil ediyor. Bu risk altındaki insanlar için sadece yaşamlarını sürdürmek ve çevrelerinde neler olup bittiğini görmek anlamak isteyenler için oldukça kısıtlayıcı” dedi.

Henck’in açıklamalarıysa Usenix isimli şirket tarafından doğrulanmıştı. Küresel DNS Manipülasyonu Ölçümü isimli rapor hazırlayan Usenix, Dünya üzerindeki 60 ülkenin DNS engellemeleri yaptıklarını, bunlar arasında en sert önlemlerin ise Türkiye, Çin ve İran’da alındığını dile getirmişti.

DNS manipülasyonu ya da DNS zehirlenmesi nedir?

DNS manipülasyonu, özellikle Türkiye, Çin ve İran gibi sıkı yönetimin olduğu ülkelerde devletin sosyal medya, haber kaynakları ve diğer internet içeriklerini kontrol ettiği ve engellediği bir çevrimiçi sansür biçimidir.

DNS bağlantıları genellikle şifrelenmez. Bu nedenle cihazlarımız kötü amaçlı yazılımlara ve sansür müdahalelerine son derece açıktır. Böylece IP engelleme ile eşleştirme sonucunda DNS bağlantıları üzerinden sansür gerçekleştirilebilir. HTTPS üzerinden DNS (DoH) teknolojisini kullanan Intra ise DNS trafiğini üçüncü taraflardan gizli tuttuğu için kullanıcıları DNS zehirlenmesinden koruyabilir.

Intra, doğrudan DNS bağlantılarını şifrelediği için coğrafi konuma bakılmaksızın kullanıcıları DNS manipülasyonundan koruyabiliyor. Intra’yı kullanmak ise son derece basit; tek yapmanız gereken indirmek, yüklemek ve açmak. Intra, varsayılan olarak Google’ın DNS sunucularına ayarlanmış olsa da kullanıcılar diledikleri takdirde DNS sunucularında değişiklik gerçekleştirebilirler.​​​​​​

Cihazlarınızı kötü amaçlı yazılımlardan ve çevrimiçi sansürlerden koruyacak olan DNS şifreleme uygulaması Intra, Google tarafından resmi olarak yayınlandı.
This entry was posted in BİLİŞİM - İNTERNET -. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *