Yeni Düyun-u Umumiye * 16 BAKANLIK AMERİKA’ya BAĞLANDI

Bağlantılı yazılar ;

Duyun-u Umumiye * Sekiz veya dokuz yıl önce, Egemen Bağış, ABD’de şöyle demiştir: “Biz 1860 misyonunu taşıyoruz.” * 1860 misyonu Osmanlı’yı “Duyun-u Umumiye’ye” götüren süreçtir

PERDE ARKASI * ANALİZ KÜRESEL DUBLÖR:”MCKİNSEY”

Milli Gazete – 29 Eylül 2018- Ekonomi

16 BAKANLIK AMERİKA’ya BAĞLANDI

Türkiye’de ekonomiyi bilen hiçbir akademisyen, bilim adamı, yönetici vs. kalmamış gibi başta ekonomi olmak üzere çok sayıda kritik koltuğu ABD’li bir şirkete teslim edildi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye ekonomisinin yönetimi” için ABD’li yönetim danışmanlığı şirketi McKınsey ile çalışmaya karar verdiklerini açıkladı. Skandal karara göre, ABD’li şirket, “16 Bakanlığın çalışmalarını” kontrol edecek. Yani Türkiye, ekonomisini emperyalist bir şirkete bırakacak!

Hükümet, Türkiye’de ekonomiyi bilen hiçbir akademisyen, bilimadamı, yönetici vs kalmamış gibi ekonomiyi ABD’li bir şirkete teslim etti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye ekonomisinin yönetimi” için ABD’li yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdiklerini açıkladı. Skandal karara göre, ABD’li şirket, “16 Bakanlığın çalışmalarını” kontrol edecek. Yani, Türkiye, ekonomisini emperyalist bir şirkete bırakacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurul görüşmeleri için bulunduğu New York’ta, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansında patronlara seslendi. Albayrak burada “Türkiye ekonomisinin yönetimi” için ABD merkezli McKinsey danışmanlık şirketi ile çalışacaklarını açıkladı. Geçen hafta açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ilgili konuşan Albayrak, “gerçekçi bir program” olduğunu öne sürdüğü YEP’in üç ana başlığı kapsadığını vurgularken, bunları dengelenme, disiplin ve dönüşüm olarak sıraladı.

16 BAKANLIĞI KONTROL EDECEK

Özellikle değişim ile ilgili yeni bir birim kurduklarını aktaran Albayrak, “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” dedi.

“Finansal sektörün belkemiği olan bankaları desteklemeye devam etmek için her türlü seçeneğe sahibiz” ifadelerini kullanan Bakan Albayrak, gelecek 12 ayda özel sektörde döviz riskinin görülmediğini söyleyip, “Türkiye öngörülebilir gelecekte doğru yolda ilerleyecek ve ekonomide daha önemli adımlar atılacak” diyerek sözlerini tamamladı.

ÖZELLEŞTİRMELERİN PLANLAYICISI

ABD merkezli McKinsey şirketi, kamu kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına yönetim danışmanlığı hizmeti veren uluslararası bir firma olarak biliniyor. Şirket, 2001 krizi sonrasında sorunlu bankaların satışı, kamu bankalarının özelleştirme planlarının hazırlanması çalışmalarında bulunmuştu.

BİR ÇEŞİT “MODERN DÜYUN-U UMUMİYE”

Yeni Ekonomi Programı’nın temel öğelerinden biri olan “değişim” ile ilgili yeni bir birim kurduklarını söyleyen Albayrak, “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” dedi. Bir bakıma, ABD’li şirket 16 bakanlığı bizzat kontrol edecek. Bir çeşit “modern Düyûn-u Umumiye” gibi çalışacak.

Ekonomistler ne dedi?

“EKONOMİYE İLK ÖNCE BİZİM HAKİM OLMAMIZ LAZIM”

Ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ,
Türkiye ekonomisinin kayıt dışı bir ekonomi olduğunun altını çizerek, “Kayıt dışı bir ekonomide göstergelerin tamamı gerçeği yansıtmaz. Hükümetin kendisi ekonomiye hakim değilken, Türkiye ekonomisini kendileri mahvetti, yabancı şirket mi düzeltecek? ABD ile aramız kesinlikle bozuk değil. Günah keçisi dolar. Hükümetin hiçbir kabahati yokmuş gibi dolar ve dış güçleri suçluyorlar” ekonomideki son durumu değerlendirdi.

“PARAYI VEREN DÜDÜĞÜNÜ ÇALACAK”

Ekonomist Uğur Civelek,
“Eğer IMF ile bir program yapılmış olsaydı, IMF’nin performans kriterleri olacaktı. IMF, bu izleme ve performans raporlarıyla uluslararası finans çevrelerine Türkiye’nin durumunu rapor edecekti. Bu raporlar doğrultusunda yabancı sermayeler de Türkiye’ye gelecekti ya da gelmeyecekti. McKinsey hazırladığı raporlar sadece ülke halkını kandırır” dedi.

“TÜRK EKONOMİSİNİN KOZMİK ODASINA GİRECEKLER”

Dünyada özel şirketler tarafından hiçbir ekonominin denetlenmediğini ifade eden Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, “Hükümet ekonomideki sorunların hâlâ ne olduğunu kavramış değil. Ergenekon davasında nasıl devletin kozmik odalarına girildi denildiyse, şimdi de bir yabancı şirkete Türkiye ekonomisinin kozmik odalarına girme imkânı tanınıyor” diye konuştu.

“ORTADA BÜYÜK BİR TEZAT VAR“

‘ABD ile ekonomik savaş var’ söylemlerine işaret eden ekonomi yazarı Abdullah Güzeldülger de, “Burada bir tezat var. Savaş var dediğimiz ABD ile ekonomimiz için çalışacağız. Yeni hükümet sisteminde kurulan ‘Maliyet ve Dönüşüm Ofisi’ ile ilgili bir konu. McKinsey bu ofisimize belli tavsiyeler ve raporlar verecekmiş. Bir şirket tutup danışmanlık için McKinsey ile anlaşabilir ama bir ülkenin McKinsey ile anlaşması ne kadar doğru bilemiyorum” ifadelerini kullandı.

https://www.milligazete.com.tr/haber/1702548/16-bakanlik-amerikaya-baglandi

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, Ekonomi, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *